Kattens dag

Idag har Katthemmet Kompis firat Kattens dag. Det gjorde vi på Nybro Zoo och på Djurkompaniet i Nybro. Det har varit en trevlig eftermiddag med många besökare. Snygga Snoddas fick många beundrare efter sig. Kanske har de läst hans efterlysning i bloggen om att han söker en rörmokarfru? Maritha trodde det.
Kristina, Lotta, Sonny och Maritha har medverkat under Kattens dag. Kristina visade upp sina stödhemskatter, Puh, Turbo och Saga. Lotta såg till att Sonny skötte sig. Sonny i sin tur passade på att prata med alla som gick förbi.

Vi vill tacka Nybro Zoo och Djurkompaniet i Nybro för att vi fick visa upp vår verksamhet hos er idag. Tusen tass!


Turbo charmade besökarna.Lyxig julklapp till oss katter

På Tradera kan man göra fynd. Vi brukar surfa runt på sidan om kvällarna när chefen har gått och lagt sig. I kväll hittade vi den här klösmöbeln. Den ser fantastiskt trevlig ut. En sådan önskar vi oss i julklapp.
Hör du det, Sonny?

/Tass
Emil är tingad

Emil kom till oss tillsammans med ett gäng andra katter. I början var Emil blyg rädd och ville inte bli klappad av någon. Nu har han tuffat till sig och blivit lite modigare. Lagom till jul kommer han att flytta till sina nya ägare. Bättre julklapp kan man ju inte få. Eller hur?Rörmokarfru sökes!

Sonny har fått konkurrens. Inte vad det gäller kvinnor, men på arbetsfronten. Från att ha varit karlen med stort K på katthemmet har han nu fått ta ett steg tillbaka. Numera är det Snoddas som står överst på pallen.
Tidigare i veckan bjöds det på buskis i katthemmet. Må ni tro att alla våra katter skrattade så att de nästan höll på att sätta torsken i sina strupar. Det här var kvällen då Sonny fick erkänna sina brister och känna sig besegrad.

Vi har haft lite strul med rörledningarna den senaste tiden. Sickan tror, på fullaste allvar, att det är Sonny som ligger bakom olyckan. Sonny själv förnekar. När Sonny öppnade dörren till katthemmet i måndags fick han se både badankor och plastbåtar komma flytandes. Rören hade gått sönder och vattnet flöt på golvet! Sonny kliade sig ett flertal gånger bakom örat, men ingen snilleblixt dök upp.

Då tittade Snoddas in genom dörren. Han rekommenderade Sonny att börja ösa. Snoddas fanns vid hans sida hela tiden. Han uppmuntrade och hjälpte Sonny till klockan 22.30, då allt var klart. Medan de andra katterna låg gömda och skrattade åt tokigheterna som Sonny hade ställt med, arbetade Snoddas i godan ro med att lösa problemet med rörledningarna. Klockan 22.35 var det lagat. Då fick Sonny känna sig besegrad - av en katt.

Det är inte första gången Snoddas visar upp sina dolda talanger. När Kalle och jag besökte katthemmet för ett tag sedan hjälpte han Kalle att dammsuga. Han vek inte från Kalles sida.

Efter nyår startar Snoddas en rörfirma, Snoddas rörligheter. Han söker nu en medarbetare. Är du en katt med klös i som gillar utmaningar och som inte vill se dig besegrad av mänskligheten? Tycker du om vatten och att bada med plastankor? Då kan arbetet på Snoddas rörligheter vara något för dig.
Välkommen med din ansökan senast den 20 december 2007!

Snoddas rörligheter
Katthemmet Kompis
N. Svalehult 230
382 96 Nybro

PS Eftersom Snoddas är singel söker han därför efter den stora kärleken. Är du den rätte för Snoddas? Vill du bli hans rörmokarfru? Skicka in din ansökan till adressen här ovan.

Kalle och Snoddas städar katthemmet.


Sonny deppar. Vad var det som gick snett, Sonny?

Bara fyra år kvar till 50...

Igår fyllde vår medarbetare, Katarina, 46 år. Dagen firade hon nerbäddad i sängen. Hon har gått och blivit sjuk. Som plåster på såren har vi skickat lite blötmat och några sillpaket till henne. Vi hoppas Katarina uppskattar vår omtanke.

Hipp hipp hurra för Katarina!

Grattis i efterskott önskar katterna på Kompis.


Kattens dag den 29-30 november

Den 29-30 november är det Kattens dag. Det innebär att våra älskade katter ska vara i fokus. Syftet med dagarna är att höja kattens status. I många djurbutiker runt om i Sverige kommer Royal Canin att ha många finfina erbjudanden. Besök gärna din djurbutik!

Katthemmet Kompis kommer att finnas på Nybro Zoo och Djurkompaniet i Nybro mellan klockan 10.00-14.00 den 29 november. Turbo, Puh och Snoddas kommer att finnas på plats.

Hoppas vi ses!


Mig träffar du i helgen. Om du vill förstås. /Snoddas

Nominera oss på Rix FM:s blogg SM

Härliga Ellen har nominerat oss till Rix FM:s blogg SM! Nominera oss du också! Om vi blir nominerade, och även om det bara är en enda person som hittar till vårt katthem är det guld värt. Kan det rädda en hemlös, oönskad eller vanvårdad katt är vi mer än nöjda.

Gör vår röst hörd! Hemlösa katter behöver Ditt hjärta.

/Tass, katterna på Katthemmet Kompis

Katthemmet Kompis - den fjärde bästa bloggen hos Diana

Klöööös, vad vi är bra! Och ni är bra som har röstat på oss. Vi är nämligen den fjärde bästa och populäraste bloggen enligt en tävling som Diana har gjort på sin blogg.

Ikväll ska vi fira med lussekatter, torsk, tonfisk och kattmynta. Lite grädde hade ju inte suttit helt fel. Men där säger vår chef nej. "Nä, på detta katthemmet dricks bara vatten. Mjölk gör er dåliga i magen. Hör ni det?"
Bäst att lyda chefen.

Vi vill tassa alla som har röstat på oss! Ni är alla änglar med hjärtat på rätt ställe.

/Tass, katterna på Katthemmet Kompis

Johansfors julmarknad - Så gick det


Maritha på Johansfors marknad.

I helgen har Katthemmet Kompis medverkat på Johansfors marknad. Allt har, enligt Maritha, gått väldigt bra. Lotterna såldes nästan slut och kakorna var också populära. Assistenter under dessa dagar var Mia, Monica, Katarina och Lotta. 

Även i en annan del av Småland har man kunnat träffa Katthemmet Kompis. Igår pratade Sonny har katt och sålde kattprylar under Calmare kattklubbs utställning. Tyvärr har jag inte fått någon rapport hur det gick för honom, och hans kvinnliga assistent, Maggan. Jag väntar med spänning på resultatet.

Sammanlagt fick vårt katthem in 13 550 kronor. Vi tackar alla fantastiska människor som handlade av oss under dessa dagar. Sonny hälsar Calmare kattklubb att han mer än gärna medverkar vi nästa utställning. Bara han får prata. ;)


Monica älskar, precis som Sonny, att prata. Därför får hon alltid sälja lotter. Och hon gör det fantastiskt bra.


Mia är en baddare på att baka. Till marknaden bakade hon bland annat lussekatter. Och det var Kopian som fick sitta modell för lussekatterna.  


Att vara modell för lussekatter är krävande. I alla fall om man heter Kopian. Trots den stora magen fick Kopian inte smaka en enda lussekatt. "Han bantar", säger Maritha.

Veckans kattnyheter

Quasi Modo föddes med två huvuden. Läs om denna kisse här.
Vi har tagit hand om många kattungar genom åren, men aldrig sett någon som ser ut som Quasi Modo.

Pälsfri dag. Vi vill inte se oss själva på några jackor eller andra kläder. Den pälsfria dagen som äger rum den 28 november. Varför bara en dag? undrar vi.

I Vinninga utanför Lidköping har ett flertal katter försvunnit. Otäckt. Fyra katter har hittats dumpade vid ett eljusspår.  

Och sist men inte minst, en glad kattnyhet! Nu är det dags att utse Årets lussekatt genom Kalmar Läns Tidning. Klart ni ska tävla, kompisar. Maritha har redan lovat att skicka in Pengla och Snoddas. Vi andra får vänta till nästa år.

/Tass

Tack Annie!

Maritha, Sonny och katterna vill tacka duktiga Annie som tillverkar jättefina sega råttor till oss. Hon gör ett fantastiskt jobb och vi är väldigt glada och stolta att hon vill bidra med sina råttor. Katterna älskar dem!
Du är välkommen att hälsa på oss när du vill!

Råttorna finns att köpa då vi har öppet hus och medverkar på olika kattutställningar och marknader.

Annie, skulle du vilja maila mig? Jag har några frågor om råttorna. Du når mig på: [email protected]
Det är gott med sega råttor, tycker Marithas katt, Filippa.


Alfons hälsar till världen

Vi fick ett trevligt mail från Anders, som köpte Alfons av oss. Tyvärr fungerar det inte att publicera bilder.

Hejsan,

Snart är det ett år sedan jag adopterade Alfons så tyckte det var hög tid att kanske skicka några bilder och berätta väldigt kort vad han har pysslat med sedan han lämnade er.

Alftons har verkat trivas bra, och har fått besöka både Stockholm och Ångermanland där han har haft lite mer möjlighet att vara utomhus. Han springer aldrig långt ifrån huset men han sitter gärna ute i solen och njuter. Han vill alltid följa med så fort som man går från ett rum till ett annat och har därav fått smeknamnet skuggan. Hans favorithobbies har blivit att lägga sig på någons mage eller jaga muspekaren på datorn. Han pratar fortfarande precis lika mycket som
han gjorde tidigare.

Måste verkligen tacka för att ni hjälpte mig hitta precis rätt katt för mig.

MVH

Anders & Alfons


Jag älskar denna bild på herr och fru Fernström


Yeees, det är Sonny och Maritha Fernström som ligger bakom Katthemmet Kompis.
Jag älskar denna bild på mina idoler.

Söta Fia

Fia kom till oss i mitten av sommaren. Då hade hon och hennes syskon bott ute sedan de föddes. De var blyga och försiktiga och litade inte på människor fullt ut. Numera är de mysiga och keliga. Fias syskon har flyttat till egna familjer, Fia själv längtar också efter en egen matte eller husse att krypa upp hos. Fia är väldigt kelig och spinner när man ger henne lugn och ro. Och framförallt tid. Hon är fem månader gammal.

Kontakta Maritha om du är intresserad av denna skönhet.
Tfn: 0706-07 13 90.


Fia.


Drutten och Fia. (Drutten har flyttat.)

Föreviga dina kattminnen!

Föreviga dina kattminnen med detta snygga scrapbooking album/fotoalbum. Finns två stycken! Helt nya.

Kika på dem här!

Och här.
Rösta på oss! Vi kan bli Årets blogg

Hallå hallå alla kattvänner där ute!

Snälla, rösta på oss! Vi kan bli Årets blogg hos Diana. Lägg en röst på oss!
Ni kan rösta hur många gånger som helst... ;)

/Tass

Dagens rätt: Havregrynsgröt med potatis

När jag tidigare idag ringde till familjen Fernström för att checka läget lät det så här:

Jag: Vad är det som låter?
(Ett fasligt högt ljud utspelar sig i luren.)
Maritha: Det är Sonny.
Jag: Men vad håller han på med?
I bakgrunden hör jag att Sonny nämner något om bloggen.
Maritha: Han kokar 60 liter havregrynsgröt med potatis.
Jag: Men gud vad äckligt! Kan ni inte äta något bättre?
Maritha: Nä, det är till Brutus, Gilbert och Tönten. Och till deras fruar. De äter all skit. Även lyxmat.

Det är inte bara katterna som ska ha lyxmat, även hönsen på "gården" ska ha sitt. Och denna gång i form av lyxmat, så som havregrynsgröt med potatis.

PS Sonny hälsar att det finns 2 liter kvar. Maten serveras fram till onsdag klockan 15.00. Ni som är sugna, ta er en titt förbi Svalehult. Men det kostar att äta lyx. Fast å andra sidan går pengarna till katthemmet.


Familjen Von Tupp.

Glöm inte att...

svara på veckans fråga som denna vecka handlar om våra katter ska användas i avel.

Här hittar Ni veckans fråga!

Sotis - en solskenshistoria av Katarina

Vår medarbetare Katarina berättar här en solskenshistoria om en katt som heter Sotis.

Sotis är en
13 år gammal kastrerad hankatt. När hans husse flyttade till huset som ligger i skogarna utanför Nybro så infann sig rätt snart en honkatt som efter ett tag födde ungar i en skrotbil.... Sotis blev en döpt till och fick stanna kvar. Han föddes nog på rätt ställe för han är en ständig följeslagare av husse, möter honom när han kommer hem från jobbet och är med honom i garaget.

Tyvärr är det väl därför han inte har nån som helst respekt för bilar, och det kunde gått illa för nån månad sen. Husse skulle hjälpa en kompis med en bil och skulle köra in den i garaget. Innan han backade kollade han efter Sotis, i ögonvrån såg han katten som verkade vara på väg därifrån, lade i backen och körde över honom!!!! Tydligen hade han vänt efter husse sett honom.

I nästa ögonblick sprang katten därifrån. Husse åkte, efter han hittat honom, till djurkliniken, han röntgades och undersöktes, men inga ben var brutna och inga blödningarverkade han heller ha. Han blev inlagd för observation, fick dropp och smärtstillande. Hade väl lite dålig aptit de närmsta dagarna, men efter två dygn på djurkliniken kunde han hämtas hem o var nästan piggare än vanligt. Otroligt att en katt kan klara och bli helt överkörd av ett bildäck utan att bli mer än "tilltufsad".
Han måste ändå har blivit av med några liv den dan...
Nu lever han som vanligt tillsammans med sina två kattkompisar och har fortfarande dålig respekt för bilar...
Hallå hallå kompisar!

Lilo och Flossa bodde på katthemmet ganska länge innan deras matte, Anna-Karin, fann dem hos oss. Flossa är för övrigt "döpt" efter min vattensköldpadda. ;)
/Jenny

Här kommer en hälsning från Vilma (Flossa) och Molly (Lilo):


Hej alla katter och människor på Kompis!


Nu ska vi berätta en liten snutt om hur vi har det här hemma hos Anna-Karin. De första dagarna vi kom hit var vi jätteoroliga och rädda, vi bajsade lite överallt och gömde oss under sängen (vi vågade dock komma fram på natten när alla stora farliga människor sov, då utforskade vi hela lägenheten från hörn till hörn minsann!). Efter några nätter blev vi nyfikna på hur lägenheten såg ut i dagsljus, jag, Vilma, vågade mig ut redan efter två dagar. Molly var lite räddare och det tog nog nästan en vecka innan hon vågade tassa ut från tryggheten under Anna-Karin säng... Det som skrämde oss mest var nog att det var så Tyst i lägenheten jämfört med katthemmet! Knappt några ljud alls, förutom när människorna såg på tv eller lyssnade på musik. Bara vinden susade lite på balkongen, men det var inga andra katter i närheten som jamade, spann eller smög omkring. Det tyckte vi kändes märkligt först. Men när vi väl vågat oss ut och märkte att inget farligt hände så blev vi allt säkrare på oss själva.

Det dröjde inte länge förrän vi kände att lägenheten var vårt nya hem.

Nu är vi båda två väldigt framåt och älskar när människorna har fest så att det kommer Mycket folk och det händer en massa saker omkring oss! Då har vi kul! Fast vi får bara vara ute om det är små fester, annars blir vi instängda på Anna-Karins rum (fast vi har minsann smitit ut ett par gånger utan att Anna-Karin märkt det, vi vill ju bekanta oss med alla människor och vara sociala! Fast det dröjer inte länge innan Anna-Karin upptäcker att vi är ute och ståhejar och då blir det snabbt in på rummet igen. TRÅKIGT! Men hon är nog bara rädd att vi ska bli trampade på, så det är okej ändå att vara instängd ett par timmar. Vi har ju toa och vatten och allt därinne ändå och hennes fönster är det Bästa att spana igenom också för det finns en stor björk precis utanför som det alltid sitter fåglar i, både stora och små.
SUPERSPÄNNANDE tycker vi!!).


Vi är väldigt busiga emellanåt också. Ibland gör det dock Anna-Karin galen för hon tycker inte att det är kul bus att klösa på möblerna, välta omkull prydnadssaker eller gräva i krukväxterna. Men det tycker vi så vi tänker Inte sluta. Fast vi har kommit överens med henne om att bara klösa på möblerna Ibland. Vi busar också med henne genom att t ex vägra äta avmaskningsmedicin. Hon har försökt Jättemånga gånger, men aldrig lyckats. Vi märker nämligen snabbt om hon t ex har mosat ner pillren i räkost eller makrill och då äter vi det inte. Haha! Hon har dock hotat med att ta oss till veterinären snarast om vi inte tar medicinen nästa gång. Hjälp!!


Annars traskar livet på. Vi har roliga klätterställningar, en vattenautomat som håller vattnet friskt och kallt, en balkong där vi kan spana, sköna möbler att slappa i och människor som är bra på att klia på alla sköna ställen.

Den största förändringen har nog Molly genomgått ändå. Hon har blivit en riktigt social katt och är inte blyg alls längre. Hon är faktiskt framme och kelar och smörar för alla människor som kommer snabbare än mig. Jag är lite mer reserverad och kelar bara när Jag vill (vilket inte är så ofta, jag gillar mest att vara ifred och titta på allt som händer istället).


Nehej, nu ska jag springa ut en stund på balkongen och se om det ha slutat regna så jag kan spana lite! Jag skickar med lite bilder också förresten.

Ha det så bra alla på Kompis!
Varma hälsningar från Vilma och Molly.


Strumpa är tingad

Idag blev söta Strumpa tingad. Hon flyttar till sin nya familj på måndag. Lycka till, lilla Strumpa!
Bibliotekskatten Deweys liv blir film

Nu är det klart att bibliotekskatten Deweys liv blir film. Meryl Streep spelar bibliotikarien Vicki Myron. En film som vi hoppas är värd att se! Läs mer här.


Sju saker om Katthemmet Kompis

Vi har blivit utmanade av Lavica.

Så här funkar det hela:

Länka den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg.

Berätta 7 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa.

Utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem.

Låt dem få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg.


7 saker om Katthemmet Kompis


1. Maritha och Sonny åker aldrig på semester tillsammans. (Eller var för sig heller.) Den mesta tiden går åt till katthemmet. Och till sina egna katter. Däremot avslöjar de att de har varit i Stockholm och ätit på restaurang. Detta var dock innan de startade katthemmet. Så här säger Sonny om restaurangbesöket i Stockholm: "Vi fick för lite mat. Det var i snålaste laget."


2. Maritha säljer aldrig en katt utan att först träffa personen.


3. Sickan och Doris är några av de katter som har bott på katthemmet längst. I fyra år närmare bestämt.


4. Lisa heter den katt som har bott på katthemmet kortast tid. Det tog bara några timmar innan hon flyttade.


5. Vi har tre rastgårdar till katthemmet, varav den största är på 176 kvm.


6. Namnet "Kompis" kom till därför att Maritha och Sonny hade en hittekatt som flyttade in till dem för ca tretton år sedan. Han döptes till Kompis eftersom han kelade med alla ben, alla hörn, ja allt som stack ut. Han kelade med allt! Kompis bråkade aldrig med någon annan katt eller människa och han sov i Marithas armhåla om nätterna. Tyvärr lämnade Kompis oss för ett år sedan. Han flyttade till Nangijala efter en längre tids sjukdom.


7. Katterna i katthemmet har en egen teve. En platt sådan också.


Katten Kompis

Vi utmanar:

Wikki

Sixten

Akuthemmet

Simba & Leo

Tre katter

Katten oxå!

Rippes

Vi kan bli årets blogg! Rösta på oss!

Underbara Diana är en klok tjej. Hon gillar vår blogg. Sådant gör oss glad.

På hennes blogg finns en tävling som går ut på att rösta fram årets blogg.
Rösta gärna på oss! Det enda Du behöver göra är att skriva en kommentar att Du röstar på oss till inlägget. Lämna din kommentar/röst här.


Hjälp en frusen tassVåra vänner Rädda Katten säljer jättefina julkort. Jag har beställt 10 stycken. Gör det du också! Läs mer på deras hemsida.

Julkort till förmån för de katter som inte kommer in i värmen i år...

På två koloniområden i Malmö är hjälpbehovet oerhört stort. Rädda Katten har räddat många katter därifrån, men kattstammen växer snabbare än vad vi har möjlighet att hjälpa innan vintern. Nya tama och tillgivna katter dyker upp när kolonisterna flyttar hem, katter som går en otrygg och kall vinter till mötes, kämpandes mot kyla och svält.

Vill du hjälpa dessa underbara men glömda och övergivna katter?

Köp våra fina julkort vars vinst oavkortat går till kattmat och kastreringar av kolonikatterna!

På vår blogg kan ni läsa mer om dessa katter.


Våra julkort kostar:


4 julkort för 20 kr (+porto 5 kr)

10 julkort för 45 kr (+porto 10 kr)            

20 julkort för 85 kr (+porto 20 kr)

30 julkort för 130 kr (+porto 20 kr)


Julkorten beställes via vår webmaster:[email protected]

Text och bild: Rädda Katten


Vem ligger bakom hålet?

På bara några dagar kan det en hända många tokigheter på vårt katthem. Denna gång var det inte katterna som hade varit i farten. I förgår regnade det in genom taket i katthemmet. Under hela kvällen fick Maritha och Sonny ställa fram spänner för att sedan tömma ut allt vatten. Ingen kan skylla på att katterna har försökt göra ett hål i taket. Det måste vara den person som en gång i tiden har spikat upp katthemmet. Kaja och Lill är helt säkra på att det är Sonny. Även Sickan säger sig veta namnet på den skyldige. Finnegan säger ingenting. Kan det vara Sonny som har mutat honom?
  

Kaja
Kaja säger sig veta namnet på den skyldige.

Glädjeskutt!

Jansson och Mercedes har all anledning att fira! Igår blev de tingade och de flyttar till samma hem. De kommer att bo några kilometer från mig, och alltså bli karlskronabor. Maritha har redan bjudit in mig till dem.
"Det är bra. Då kan du ju hälsa på dem!"

Mercedes och Jansson har bott på katthemmet en längre tid. De kom till oss genom polisen. Och fick, precis som alla våra andra katter, en andra chans i livet.

   

Våra vänner - Örebro Katthem

Örebro Katthem är en av våra bloggvänner. De gör ett fantastiskt jobb med hemlösa, oönskade och vanvårdade katter. På deras blogg kan ni bland annat läsa om deras arbete med katterna och om olika aktiviteter.

Klicka på bilderna för att komma till deras blogg respektive hemsida.

/Tass för att ni finns, kompisar!


Foto: Örebro Katthem

Johanna är ny medarbetare

Johanna är det senaste stjärnskottet, vilket innebär att hon har blivit medarbetare. Johanna har längtat till den dagen då hon skulle bli en i gänget. I flera månader har hon drömt om vårt katthem på nätterna och sin vakna tid har hon spenderat genom att titta på oss katter på hemsidan. Bland annat.
Det har bara varit körkortet som har fattats. Tills nu. För några veckor sedan ringde hon till Maritha och berättade den glada nyheten.

"Jag har fått mitt körkort! Nu kan jag börja jobba hos er."


Maritha: "Bra. När kan du komma?"

Vi hälsar Johanna välkommen in i gänget. Och vi önskar henne lycka till med katterna, hönsen, Kopian och Sonny.
PS Mat serveras efter klockan 15.00 varje dag. Då har Sonny kommit hem från jobbet.


Doris "Rhine Lady" berättar...

Det är en konstig känsla jag har i morrhåren. Det är lördagen den 11:e oktober och jag får träffa ett par som har kommit till Nybro enbart för att hämta en katt, säger dem. De tittar på min kompis Violetta som gör sig till för den tilltänkta "nya hussen". Slickar hans hår och så. Men konstigt nog tvekar han. Pratar med "nya matten" om mig. Mig, lilla mig, jösses, är detta sant. Är min morrhårskänsla rätt? Jag avvaktar, gör mig inte till heller.

"Nya matten" överlåter beslutet till "Nya hussen" . Svansar och tusen tassar DET BLIR JAG!


Åka bil...

Efter diverse diskussioner och råd bär det iväg mot Eskilstuna, var nu det ligger. Nu åker man i en "grönsak" ,det är en grön Volvo. Jag snackar med "nya matten" om dittan och dattan men mest om att jag vill sitta i hennes knä. Det tar tid innan hon fattar. Ända till Kalmar. Då stannar de och flyttar mig till "mattes" knä. Mjau vilken lycka! Tackar henne med att "surra" lite grann medan hon kliar mig bakom örat. Efter Mönsterås blir jag trött och eftersom jag berättat det mesta känns det skönt att bara slappa och njuta av klappning och smek.


Mötet med Kapten KlösDoris

Vaknar till i Eskilstuna. Möter en stor stark som de kallar Kapten Klös. Det är en sjukilos perserhane. Sicken bjässe! I mina ögon en jätte! Var har jag hamnat?!!! Sitt namn "Kapten Klös" fick han i Västerås hamn av en reporter från Västmanlands radio. Egentligen heter han Fred Astaire och har Attelstone som stamfader. Nåväl, denna bjässe blev tydligen överraskad av lilla mig och morrade och fräste när jag kom i närheten. Husse sa att de skulle prova olika metoder för att få oss sams.


Det första som matte föreslog var att koppla Fred Astaire som ju är van att gå i koppel ombord på deras båt. Bingo! Sagt och gjort, de har kontroll! Fressy (han kallas så?) tycks förstå vad som gäller när matte eller husse säger nej. Han lyssnar till kommandon och agerar "rätt". Vilken kille! Fast de första nätterna får vi 40 kvadratmeter var att vara på. Säger jag till så kommer nån av dem och sitter hos mig. Underbart att få bekanta oss med varandra i lugn ro, i synnerhet när man måste gå på muggen där man ju som bekant vill ha avskildhet. Jag är ju för sjutton en Lady!!!


Pälsvård och sjöfolk

Dagarna går, husse är med oss hela tiden som stöd. Hjälper till med maten och vatten när vi är oroliga. Berömmer oss när vi gör framsteg. När de byter av på kvällen gör matte likadant. Man känner sig trygg. Kan lägga mig i hennes knä och få en skön smekning som tröst. Nu börjar de med pälsvård på riktigt. Känns skönt när tovorna försvinner. Kollar på Fressy hur han gör. Han vill själv bli borstad på morgon och kväll innan husse går och lägger sig. Då hoppar han upp på tvättmaskinen och jamar till. Svaret han får omedelbart från husse är "Jag kommer Fressy". Och det stämmer, han kommer direkt. Så vill även jag ha det. Och det får jag, det lovar matte bestämt. Hon grejar och donar med min päls och klipper isär så att det inte spänner och tar bort det som ska bort. Sjööönt! Håller på att lära mig deras snack, ni vet, de är ju sjöfolk.

Få se när jag får komma ombord på MS /Triana. Att Fressy kallas Kapten Klös är väl ganska logiskt men att mitt namn ombord blir troligen Mat-ros det är väl och ta i, tror jag. Vad tycker ni?

Doris


Vi, Fressy och jag, börjar gilla varandra. Det har gått ett tag nu. Vi har inte haft riktiga kontroverser mer än en gång. Och det var ju för en vecka sedan så jag tycker att detta funkar bra. Fressy och jag återkommer med mera om vårt liv tillsammans och i synnerhet efter besöket på "BÅTEN".

Tack alla ni som tog hand om mig på KATTHEMMET KOMPIS och en jättekram till MARITHA!

Jag spinner en låt för er i knäet på den nya matten Gerd.

Morsning korsning, vi jammar när vi hörs.

/Perserhonan Doris numera Mat-rosen Lady.


En hälsning till mamma Maxime

Maxime har fått en hälsning från sin unge, Katta, som nyligen flyttade från katthemmet. Här kan ni läsa historien om familjen "McDonalds". Här finns ännu ett inlägg om familjen.

Hej mamma Maxime! 
 
Nu när jag blivit stora tjejen och flyttat till eget tänkte jag skriva och berätta hur jag har det. Jag har bott i mitt nya hus i snart två veckor nu tillsammans med min matte och husse. I början var jag lite feg och ville inte komma fram från mitt gömställe, men efter ett par dagar hade jag utforskat det mesta av huset och nu känner jag mig ganska modig och rör mig fritt överallt.

Ja, det finns två rum som jag inte kan komma in i för dörrarna är stängda, Husse säger att det är för att han är allergisk och vill ha några rum där det inte är så mycket katthår! Fånigt tycker jag, hur kan man bli sjuk av lilla mig, jag som är så snäll och go? Men husse får som han vill och jag går inte in där inte när de ser i alla fall, hihi, men om de lämnar dörren öppen smiter jag gärna in och kollar läget! I det ena rummet finns en häftig bäddsoffa som har en jättebra låda att gömma sig i när vi leker kurragömma.


I huset finns en trappa och högst upp har jag fått en egen filt och här ligger jag mest hela dagarna och spanar in läget. När husse och matte kommer upp till mig så tycker jag det är mysigt att gosa och jag spinner så högt det
bara går för att visa hur mysigt jag tycker att det är! Ibland när husse eller matte sitter där uppe passar jag på att gå ner och då vill jag gärna ha sällskap in till tvättstugan där jag fått en helt egen matskål. Det är så tråkigt att äta själv så jag tycker om när de stannar och håller mig sällskap. Det är lite otäckt att äta ensam, för vem vet kanske kommer Finnegan och bråkar med mig igen. Matte säger att det inte är någon fara för det finns ingen här som vill bråka med mig, men det tror jag inte på. 
 
På dagarna när matte och husse är på jobbet brukar jag sova, det är rätt skönt för jag är ganska trött då. Jag är ju ett nattdjur och det kostar på att hålla låda hela nätterna. Matte och husse bara sover när jag tycker att det är som bäst att leka. Jag brukar försöka väcka dem runt tre på natten men de kommer inte ut och leker fast jag jamar riktiga tråkmånsar är vad de är. Härom natten var jag så busig att jag gömde undan en hel rullgardin bakom köksbordet som de lämnat i vardagsrummet - tänk vad förvånade de blev och så skoj jag hade åt dem när de stod där och undrade hur rullgardinen kunde flytta sig så lågt!
 
Idag tog matte på mig min sele och vi gick ut tillsammans och hämtade posten, men där var det lite otäckt så jag sprang så fort jag kunde till baksidan av huset i stället och där hittade en häftig rishög med massvis av spännande saker att se. Matte säger att om jag skulle kura ihop mig och gömma mina vita ben skulle jag inte synas alls för jag har så bra kamouflage färger på ryggen, samma som torra löv och jord. Sen när jag lärt mig hitta ordentligt ska jag få gå ut på egen hand och spana in omgivningarna. Jag ska få ett jättefint reflexhalsband att ha på mig så att bilförarna ser mig.

Det finns inte så många bilar här, men då och då kommer det någon och matte säger att det är bäst att ta det säkra före det osäkra. Matte och husse har nästa likadana halsband som jag, fast de sätter sina om armen när de är ute i mörkret, så det är säkert nått som alla måste ha - även jag. 
 
Nu ska jag ta och hjälpa matte att baka lussekatter, de ska hon sälja på Johansfors julmarknad så att det kommer inte pengar till dig mamma och alla andra kompisar på Katthemmet.
 
Kram och Gos,
 
Tass, Katta
Mina goda lussekatter.

 


Fototävling; Lussekatt

Varje år arrangerar Hittekatter iFokus en Lussekatts tävling. För att tävla måste du vara medlem på sajten. Men kom ihåg, det är gratis!

Nu börjar det lacka mot jul och det är dags för Hittekatter iFokus traditionsenliga fototävling Lussekatt. Alla medlemmar kan vara med och tävla. Fotografera din/dina katter och lämna in dina bidrag Tävlingen är öppen för bidrag till och med den 30/11.

Här är reglerna för tävlingen:

 • Alla medlemmar på någon av IFokus sajter, förutom Jurymedlemmarna, kan delta.
 • Du tävlar genom att lägga in en bild av den katt som du vill ska bli Lussekatt. Bilden lägger du in i diskussionstråden, som hör till denna artikel.
 • Varje medlem kan lägga in 3 bilder.
 • Du måste äga upphovsrätten till bilden du tävlar med eller ha ägarens tillstånd.
 • Tävlingen stänger för inlämning av bidrag den 30/11 kl. 24:00.
 • En särskild jury väljer ut vilka 10 bidrag som ska gå vidare till omröstning.
 • Omröstningen äger rum öppet på sajten och alla medlemmar i iFokus kan vara med och rösta.
 • Omröstningen stänger den 13/12.
 • Den bild (katt) som får flest röster blir årets Lussekatt och vinner pris. (Två biobiljetter).
 • De andra katterna som blivit uttagna till omröstningen ingår i Hittekatters Lussetåg med Lussekatten i täten.
 • Vinnaren och Lucia tåget publiceras i en egen artikel på Hittekatter iFokus.

Text: Lena Lindell, sajtvärd för Hittekatter iFokus


Vad heter mannen på bilden?Vem är mannen på bilden?

Han läser sagor för katterna som bor i katthemmet.

Han får sällan några julkort. (De flesta adresseras till Maritha och katterna...)

Kopian och han har något gemensamt - de älskar mat.

Han duktig på att laga mat.

Han bjuder gärna på en guidad tur i Svalehult och Nybro för intresserade.

Han kan tänka sig att betala 300 kronor för att se en konsert med Sven-Ingvars.

Han har varit i Stockholm.

Vem är han?

Den första som gissar rätt vinner en guidad tur i Nybro tillsammans med mannen på bilden.
Tredje pristagaren - Gizmo

Tredje pristagaren i aristocatstävlingen 2008 är Gizmos historia
Så här berättar han:


Jag är en katt som föddes i en kattkoloni från Åsbro. En dag kom det människor som ville hjälpa oss från detta hemska, hårda liv. Vi blev infångade en efter en och I augusti 2003 kom jag till ett jourhem i Örebro och fick namnet Orvar, antagligen för att jag såg ut som en liten rund boll, min blivande matte säger jag var ursöt, men vild som en Gizmo så nu heter jag Gizmo.


Äntligen ett nytt hem..

Matte och husse kom och tittade på mig en dag i augusti och bestämde sig för att adoptera just mig. Matte har sagt att det hade inte spelat någon roll hur jag hade sett ut, de hade bestämt sig för mig när de läste om mig på Internet på Örebro katthems hemsida Det fanns ingen bild på mig då men de fastnade för mig i alla fall, bra va?

Matte fyllde i adoptionshandlingarna om mig, sen fick de tänka igenom det en vecka innan de bestämt sig. Det var en lååååååång vecka sa min nya familj!!!

När jag kom till mitt nya hem visade det sig att jag också fått en kattkompis, en tjej som heter Mitzy. Jag blev så glad, men det blev inte hon. Hon tyckte inte om att jag jagade henne, bet henne i rumpan och gjorde allt som jag gjorde med mina leksaker. Vet ni vad, hon gömde sig i garderoben och kom bara fram på nätterna och åt och gick på lådan. Men nu har vi blivit kompisar. Visst , jag är lite vild ibland faktiskt mycket vild (för det mesta). Det går över säger matte, javisst säger husse om 5-6 år.


Jag vill vara kattunge alltid...

Jag är kastrerad så då trodde de att jag skulle att bli lugnare, inte jag inte, nu e jag ju "kattunge" jämt!!! Mattias min bästa människokompis busar lika bra som en katt och han blir lika trött, då vilar vi och sen full fart igen. Det gör han för att jag ska bli trött och inte orka jaga Mitzy. Han tror att jag inte vet det, men jag är klipsk så jag har räknat ut det, men på så vis får jag ju leka ännu mer, bra va?


Min bästa vän

Matte adopterade en kisse till från katthemmet, Yoshi, MIN BÄSTA VÄN, vi gör allt tillsammans, sen år 2004 då han kom hit. Mitzy tycker det är OK, för hon får vara ifred och leka på sina villkor, jag menar hon e ju faktiskt 15 år,men liten å söt som en kattunge.


Smirre smilar!Smirre
är väldigt glad idag. Han har blivit tingad och nästa vecka flyttar han. Smirre är cirka sju månader gammal. Han är långhårig och kommer att bli en stor kille. Smirre och hans kattkompisar skulle egentligen avlivas, men som tur var kunde Katthemmet Kompis ställa upp för dem. Nu har Smirre fått en andra chans i livet. Och vi önskar honom lycka till.
Bamse och Putte blir sambo


Putte

Idag har Putte (som är "döpt" efter min sambo) och Bamse blivit tingade. Nästa vecka blir de sambo. Bamse har bott på katthemmet i några månader och under de senaste veckorna har han börjat tröttna på livet här. Därför är det extra roligt att han nu har blivit tingad. Putte, som är katthemmets clown, är lika glad. Nu kan han reta Bamse. Varje dag. Båda killarna ser fram emot sambolivet på landet.

  
Bamse

Vi visar bara verklighetenDu kan förändra den. Bara du vill. Det krävs inte mycket. Det räcker med ett hjärta.

Gör en insats...Eller blunda. Vad väljer du?

Ska våra katter användas till avel?

Ska våra katter användas till avel?

Ibland dyker det upp folk på vårt katthem som vill avla på våra katter.
Vi blir alltid lika ledsna och upprörda. Vårt katthem drivs helt ideellt. Ingen av oss som arbetar med katthemmet får ett enda öre för allt jobb vi lägger ner.

Varför behövs katthem? För att det finns människor som inte förstår hur viktigt det är att kastrera sin katt! Hade alla kastrerat sina huskatter skulle inga katthem behöva finnas!

Enligt Djurskyddet i Sverige finns det hundratusen hemlösa katter. Ungefär. Förmodligen finns det fler. Även om man tar en kull på sin huskatt, hur kan man vara säker på att ungarna som honan får, blir kastrerade när de "säljs" vidare? Och så händer en "olycka" till... och nästa. Och så har man bidragit till att ännu fler oönskade och hemlösa katter kommer till världen.

Om man så gärna vill ha en dräktig hona kan man bli stödhem till en hemlös katt. Det finns många katthem och föreningar runt om i Sverige som söker stödhem. Men alla katthem använder, vad vi vet, en stenhård regel, att både honan och ungarna ska kastreras när tiden är mogen.

Alla ni som vill avla på huskatter, besök oss! Engagera er i hemlösa och oönskade katter, så ni se hur verkligheten fungerar. För katter är den inte alltid så vacker som många verkar tro.

Kastrering och ID-märkning är den magiska formeln för att antalet hemlösa katter ska minska. Skriv upp orden. I pannan. Eller på kylskåpet. Så kommer du ihåg dem nästa gång du ser en mager, ensam och frusen katt.

Cinamon är en före detta hemlös kattflicka. En gång i tiden har hon förmodligen haft ett hem, eftersom hon är så väldigt social. Hon hittades i skogen tillsammans med sina två ungar. Mager och utsvulten. Hennes tjocka päls var full av tovar, fästingar och smuts.


Veterinären rakade av Cinamon pälsen.


Cinamons päls. Idag är hennes päls i bra skick igen.Bibliotekskatten Dewey

Vicki Myron jobbar på ett bibliotek i staden Spencer, i USA. Hon har skrivit en bok om katten Dewey, som på 80-talet hittades mager och kall i bibliotekets bokinkast. I boken får man följa Deweys liv på biblioteket. Med tiden blev han en känd över hela världen. Det här är en stark och varm berättelse om en övergiven kattunge som blev älskad av en hel värld. Läs den! Finns att köpa på bland annat Bokus. En perfekt julklapp till att kattvänner!
Veckans fråga - Ska våra katter kosta pengar?

Veckans fråga: Ska våra katter kosta pengar?

Ibland blir vi förvånade när folk tror att våra katter är gratis. Att köpa en kastrerad, vaccinerad och ID-märkt katt från ett katthem är oftast billigare än om man ska göra det själv. En katt som är kastrerad, vaccinerad och ID-märkt kostar 950 kronor hos oss. Att kasterera, vaccinera och ID-märka en hankatt kostar cirka 1100 kronor, en honkatt kostar ca 1600 kronor.
Här kan ni se priserna vad Blekinge smådjurklinik tar för kastrering, vaccinering och ID-märkning. När vi pratar om vaccinering pratar vi om grundvaccinering, en sådan vaccinering ska göras två gånger. Därför är den alltid dyrare.

Så visst är det dyrare att göra det själv. När vi säljer kattungar har vi ett krav att den nya ägaren ska kastrera sin katt innan åtta månaders ålder. För vi vill inte att det ska födas fler hemlösa och oönskade katter.

För att täcka kostnader vi har för katterna på katthemmet samt för att höja kattens status, tar vi ut en omplaceringsavgift för de katter vi omplacerar. Vi får också möjlighet att hjälpa fler katter.

Vi kommer aldrig att ge bort våra älskade katter. Det skulle bara bidra till att sänka kattens status.
Är man inte beredd att betala kastrering, vaccinering och ID-märkning, ska man inte ha katt. En katt kostar pengar. Vare sig man vill eller inte.

Vi är på väg att bli kändisar!

Jisses, säger vi! Vi höll på att sätta torsken i strupen i morse. Vi är nämligen på väg att bli kändisar! Jo, det är sant. Karin Olofsson, redaktör för blogg.se, har skrivit några snälla rader om oss på deras hemsida. Tack Karin! Sådant betyder så oerhört mycket för oss!

Vi skickar lite tonfisk i olja och kattmynta som tack!
/Tass, katterna på Katthemmet Kompis
 
Klicka på bilden för att komma till blogg.seAktiviteter i november

Det händer en hel del på aktivitetsfronten för vår del. Nu ska vi se.

Den 22 och 23 november kommer Katthemmet Kompis att finnas på Johansfors marknad mellan klockan 10.00-16.00. Hembakade kakor och diverse kattprylar kommer att finnas till försäljning. Vi anordnar även ett lotteri med många fina priser!

Den 22 november mellan klockan 10.00-15.00 kommer Sonny tillsammans med en kvinnlig assistent att finnas tillgängliga på Calmare kattklubbs kattutställning i Förlösa, Folkets hus, Linsdal. Även här kommer katthemmet att sälja hembakade kakor och diverse kattprylar. Så... håll utkik!


Lillan har funnit kärleken


Lillan
, som är mamma till Snorpan, Snoffsan och Gizmo, har funnit kärleken. De nya kärlekarna heter "matte" och "husse" och de kommer och hämtar sin prinsessa på torsdag. Härligt, Lillan! Njut nu av kärleken!

/Nosgos, dina vänner på Kompis


Halloween i Svalehult

I helgen har halloween firats på katthemmet. Och i Svalehult. Som vanligt blev det blötmat och torrfoder som stod på menyn. Denna gång fick katterna välja mellan Mjau och Pussi. Båda sorterna var lika populära och tog slut på ett klick. Något brännvin serverades dock inte. Maritha och Sonny säger att Katthemmet Kompis har en drogpolicy som de följer.

I fredags visade Sonny upp sin konstnärliga förmåga. För det finns visst en sådant sida, också. Sonny hade hört att pumpor och ljung är populärt på hösten. Ljungen hittade han i skogen och pumporna köpte han på torget. Visst blev det fint? Han är så duktig, vår kära Sonny.


Veckans fråga - Avlivning av friska djur

Vad tycker ni om avlivning av friska djur? Är det okej eller inte?

RSS 2.0