Marknader hösten 2010

Snart är det den 11 september och det är marknad på gång. Maritha och Lotta kommer ni då att kunna träffa på Emmaboda marknad (Rådhusgatan) medan Katarina och Camilla kommer att befinna sig på Boda Luffarrally i Boda mellan luftmuseet och hantverksboden. Det blir försäljning av kattsaker, t-shirts, glaskatter, hembakat, smycken m.m.

Datum: 2010-09-11
Tid i Emmaboda: 08.00 - 16.00
Tid i Boda: 10.00 - 16.00

Hjärtligt välkommen!

Text: Carola, webmaster


My och Sickan spanar

Under Lottas besök på Kompis i veckan kom Shy och kelade med henne. Det är inte ofta Shy hon vill så Lotta passade medan hon var på kelhumör. Sickan och My var som vanligt nyfikna, de vill ha koll på allt som händer. My är en bestämd dam som vet vad hon vill. ;-)


Shy tycker om när Lotta klappar henne.


Sickan håller koll på Lotta.


My delar gärna på chefrollen tillsammans med Maritha...I väntan på hösten

Det kommer bli en spännande höst i Svalehult. Invigningen av vårt nya katthem är såklart den stora händelsen. Vi känner på oss att hösten kommer bli riktigt bra. Redan nu känns det att hösten är på infart. Katterna kryper in i sina mjuka bäddar när solen inte värmer lika mycket i rastgården. Alla härliga bäddar, filtar och kuddar som vi fick då katthemmet brann ner har verkligen kommit väl till användning. Idag är det mys på hög nivå.


Penglar tvättar sina tassar.


Mona-Lisa ser fram emot hösten och det nya katthemmet.


Vem vill mysa med Tassie?


Höns köpes och tuppar säljes
Maritha har ju även en hel del höns och hon skulle vilja köpa några dvärghöns, ca 2-4 hönor och det gör inget om det är blandras. Tuppen i en av rastgårdarna behöver fler hönor att rå om. Om ni vill sälja ett par hönor till henne kan ni ringa till Lena på 0703-33 14 32 så vidarebefodrar hon det till Maritha.

Jag har ett överskott på ungtuppar eftersom jag har kläckt många omgångar kycklingar i vår. Tupparna behöver nya bra hem där de kan få sin egen hönefamilj. Tupparna är renrasig Svart kopparfärgad maran med benbefjädring. Rasen tillhör en av tre raser som värper de allra mörkast bruna äggen, de kan bli mörkt chokladbruna. Tupparna är riktigt fina och kraftiga, de växer så det knakar och de är tama. Ofta går jag omkring med dem på axeln eller sittandes på armen.

Tupparna är perfekta som avelstuppar men de passar lika bra för dig som vill ha en extra tjusig och stolt tupp i din hönsgård. De finns utanför Bjärnum i norra skåne och tuppen på bilden är född i mars men det finns även yngre tuppar. Vid intresse kan ni läsa mer på min hemsida här eller maila mig direkt på [email protected]

/Carola, webmaster


Vecka 34 - Grabbarna har spikat upp övervåningen

Senaste nytt från Svalehult:
"De har spikat upp katternas övervåning. Nu ska det spacklas, slipas, målas och golvet ska läggas." /Maritha

Lotta om övervåningen:
"Jag vägrar klättra upp på stegen, jag väntar gärna tills trappen kommer på plats." :-) /LottaMunkklädsel, dopklänning eller strandtält?Vad roligt att ni gillar Sonnys läckra outfit! Ni är flera som har tyckt till vad plagget skulle kunna föreställa. Här är hela listan på förslag:

1. En luciaklänning
2. Nattlinne
3. Fångdräkt
4. Spöke
5. Dopklänning
6. Strandtält
7. Munkklädsel

Har ni fler förslag är ni välkomna att fylla på i kommentarsfältet. ;-)


Fina Sixten

Idag är det dags för Toolas bror Sixten att visa upp sig i bloggen. Sixten är, precis som sin syster, en härlig, charmig och busig katt. Sixten har en förkärlek till alla varma och mysiga bäddar som är uteplacerade lite varstans i lillstugan. Självklart är Sixten kastrerad, vaccinerad och ID-märkt.

Både Sixten och Toola har bott på katthemmet sen förra året, men vill gärna ha ett eget hem.

Är du intresserad av att träffa Sixten och kanske ge honom ett eget hem? Kontakta Lena på telefon: 0703-33 14 32.
Våra telefontider:
Måndag och onsdag mellan kl 10.00-14.00.
Tisdag, torsdag, fredag kl 16.00-19.00.Vackra Toola

Vackra Toola föddes i maj 2009. Hon var en av de katter som överlevde den tragiska branden i början av januari. Toola är en linslus som gärna poserar framför kameran. Hon är en glad, busig och tillgiven kattflicka som charmar alla.  

Är du intresserad av att träffa Toola och kanske ge henne ett eget hem? Kontakta Lena på telefon: 0703-33 14 32.
Våra telefontider:
Måndag och onsdag mellan kl 10.00-14.00.
Tisdag, torsdag, fredag kl 16.00-19.00.


T-shirts och glaskatter till salu

Något inte alla känner till är att Sonny jobbar på Mats Jonasson Målerås Glasbruk där man tillverkar fina glasprodukter av hög kvalité. Sonny tillverkar i mån av tid våra egna glaskatter i olika utföranden som vi nu säljer här via hemsidan. Vi säljer också t-shirts med vår egen katt Kompis som namngav vårt katthem. När du köper våra glaskatter eller t-shirts stödjer du samtidigt vår verksamhet då hela överskottet går direkt till katterna.

Fler glaskatter finns på vår hemsida, där finner du även beställningsinformation.       

  

Text: Carola/Webaster, Katthemmet Kompis

Jesus christ super Sonny!

Sonny Fernström slutar aldrig att förvåna. Varje dag händer något nytt kring denne man. När Maritha och Sonny besökte Pia i våras fick de med sig tyger hem till Svalehult. Maritha, som sällan låter något gå till spillo, överlämnade gåvan till Lotta som tog på sig ansvaret att sy en sommaroutfit till Sonny. Och titta så fin han blev!Med ett eget namn på plagget kommer Sonnys arbets/sommaroutfit att göra succé. Maritha och Lotta räknar redan med att folk kommer vallfärda till Svalehult när Lotta har sytt upp fler "arbetskläder".

Det råder dock delade meningar kring vad Sonnys outfit egentligen föreställer. Pia och jag är dock överens om att det kan likna följande:
1. En luciaklänning
2. Nattlinne
3. Fångdräkt

Vad säger ni? Vad skulle Sonnys outfit mer kunna användas till?

 

Dagens man, Sonny Fernström.


Dagens skönaste ställningar

Ida och Isse visar upp dagens skönaste ställningar. Toolas intensiva gympapass har gett resultat, titta så viga de är! ;-)


Isse njuter i värmen.


Ida stretchar efter ett pälsigt gympapass.


Vecka 33 - Gipsväggarna är på plats

Gipsväggarna är på plats och arbetsmyrorna håller som bäst på att spackla. Lotta och Maritha står för underhållningen och all god fika. Fler bilder kommer senare i veckan.


Barometern på besök

Idag har Barometern på besök i Svalehult. De ville göra ett reportage om uppbyggnaden av det nya katthemmet. Maritha svarade glatt på alla frågor och Lotta stod med glädje bakom kameran... ;-)

Förmodligen kommer reportaget ut på deras hemsida redan imorgon, så håll utkik!


Ingången till katthemmet.Visst är det Lotta!

Visst var det Lotta som döljde sig bakom regnkläderna! Alltid lika söt, go och glad! Skrattande


Vecka 32

I nuläget arbetar grabbarna med att bygga klart kattavdelningen. Jag kan verkligen föreställa mig hur fint det kommer vara den dagen det är färdigt! De senaste dagarna har de satt upp de sista gipsskivorna till det nedre taket.
Baksidan av katthemmet.


Framsidan på katthemmet. Maritha och Sonny har valt att ha många fönster så att katterna får möjligt att se vad som händer på gården.

Vem döljer sig bakom regnkläderna?

Dagens bild:
Vem döljer sig bakom regnkläderna? Flört


Vecka 32 - Katthemmet isloeras

Arbetarna håller nu på att isloera katthemmet och när det är klart ska gipsväggar sättas upp. Det är riktiga arbetsmyror som kämpar med uppbyggnaden. Sonny har fått ihop ett superbra gäng som hjälper honom, vilket vi är evigt tacksamma för.


Vecka 31 - Väggarna är på plats

Under förra veckan hände det mycket på Kompis, väggarna sattes på plats, och denna vecka fortsätter arbetet. 
Bygget beräknas vara klart i slutet av september, början på oktober.
Grattis på 52-års dagen, Lotta!

Hipp hipp hurra för vår underbara medarbetare, och Marithas högra hand, Lotta som idag fyller 52 år! Idag serveras räkor och makrill till huvudrätt och som dessert bjuds det på nybakad paj (har Sonny lovat)! Vi har nämligen hört att Lotta är svag för dessa maträtter...

Vi önskar Lotta en mysig, härlig och solig dag!
Grattiskramar från oss alla


Vecka 31 - Carolas besök på Kompis

I veckan hälsade jag på Maritha och Sonny och naturligtvis alla gosiga katter. Regnet det öste ner hela vägen och jag har omkring 20 mil att köra. Men när jag äntligen kom fram till Svalehult tittade solen fram. Sonny med snickarhjälp arbetade för fullt sedan flera timmar tillbaka med katthemmet. Gårdsplanen har blivit en byggarbetsplats och isolering ligger och väntar på att bli uppsatt, avsågade brädbitar ligger lite varstans och fönster och dörrar väntar på att monteras. Runt katthemmet står Sonnys hemmasnickrade byggställningar. Men det som slog mig först var att nya katthemmet såg så enormt stort ut i verkligheten jämfört med på korten.


  
 

Vid ankomsten möttes jag av en alldeles förtjusande liten kattflicka vid namn Filippa, som är paret Fernströms egna katt. Hon spann och ville kela med en gång... Eftersom jag var nyfiken på katthemmet gick jag dit efter en kelstund med Filippa. Sonny berättade hur planlösningen är planerad. Det blir pannrum, tvättstuga med toalett, garage och katthemmet med karantänavdelning. Men även Maritha ska få ett litet krypin som hon kan ha som kontor och sköta sina kattärenden i lugn och ro. När jag kom på förmiddagen skulle man sätta upp ytterpanelen på västra gavelsidan och när det var dags att åka hem på kvällen var hälften uppsatt. Östra gavelsidan var klar sedan ett par dagar tillbaka. Vår snickarhjälp har också snickrat ihop tre jättefina rastplatsbord. Tanken är att två av dem ska placeras inne i den nya kattgården och den tredje utanför.

Efter en god middag som Maritha lagat gick vi runt för att hälsa på och kela med katterna. Lotta som också var på katthemmet idag hjälpte Maritha med städningen i Lillstugan där de överlevande katterna bor. Naturligvis kelar hon och pysslar om dem också. Lotta brukar hjälpa till på katthemmet ett par gånger i veckan. Eftersom jag också gillar höns tittade vi på Marithas hönor och hon berättade lite om dem. T ex tuppen Fabian är hela 10 år gammal men ser lika fin ut som en ungtupp och han har ett helt gäng hönor att uppvakta. Rasen är Svensk dvärghöna. Maritha har även ett par Spitehöns (dvärgras) samt större hönor i alla möjliga färgvarianter.


  
 
Bild 1: Katthemmet och lillstugan. Det är i lillstugan som katterna har fått bo efter branden,
Bild 2: Maritha framför katthemmet.
Bild 3: Lillstugan.
Bild 4: Maritha gosar med sin katt Chester.

Maritha visar var katterna fångades in

Till eftermiddagsfikat blev det en härligt mumsig kola- och nötkaka med vispgrädde. Farligt god var den... Mot kvällen gick Maritha och jag på promenad och strax utanför tomten är det kalhygge efter man högg ner skogen i vintras. En sorglig syn. När vi passerat över kalhygget kom vi fram till en mindre skogsväg och där löper en stor och rymlig stenmur utmed vägen. Maritha visade platsen där hon först såg My sticka ut sitt huvud bland stenarna. Maritha berättar att hon frågade My om hon inte skulle följa med hem. Men nä det hade hon ingen lust till. Kattfällan sattes ut och tre kvällar i rad bar My ut matskålen ur kattfällan men till sist lyckades man fånga in henne vilket hon inte uppskattade. Hon verkar fortfarande inte ha kommit över det riktigt att hon blev överlistad av matte och husse.

Längre fram på skogsvägen ligger en massa grindar/staket m.m. i en hög bredvid vägen. Här fångade man bl a in Sickan och Izze. Stenmuren intill vägen tror jag har varit en idealisk plats för de rädda och frusna katterna att skydda sig i efter branden. Även om snön låg djup fanns det hål stora nog för en katt att krypa in i och Maritha berättade att man såg mycket spår av tassar i detta området. Över ett fält sett från skogsvägen ligger grannens bondgård och här hittades Pengla (vid Jennys besök tidigare i år) och lite senare även Fiffi. Men även hemma på tomten lyckades man fånga in en del katter, som t ex Robinson som kröp in i en frigolitlåda. Jussi och Ida gömde sig i carporten bland all bråte och prylar.

  
 
Bild 1: Ladan där några av katterna fångades in.
Bild 2: Tuppen Fabian med sina fruar.
Bild 3: Maritha visar var My först sågs efter branden.
Bild 4: Fikadags i Svalehult.

Svårt att prata om branden

Maritha berättar att hon ofta tänker mycket på de katter som fortfarande saknas. Att inte veta om de lever eller ej, om de hittat någonstans där de får mat och skydd mot väder och vind. Fortfarande har Maritha lite svårt att prata om branden utan att tårarna kommer samtidigt som hon naturligtvis är oerhört glad och tacksam för den möjlighet de fick, tack vare er som stöttat katthemmet sedan branden, att bygga upp katthemmet igen.

Det blev en trevlig dag på katthemmet och solen lyste allt mer ju längre dagen led även om det såg mörkt ut med regn när jag körde hemifrån på morgonen. Nu ser jag fram emot invigningen i höst. Det är svårt att säga när den blir men Maritha hoppas nu på någon gång i september-oktober om allt går väl. Alla som vill komma är välkomna och vi hoppas att särskilt alla ni som stöttat katthemmet får möjlighet att komma så att ni får se vad era gåvor har gjort för katterna.

/Text och foto: Carola (Webmaster)


Cats Best ÖkoPlus - Någon som har testat?

Jag funderar på att testa Cats Best ÖkoPlus till mina egna katter, men skulle vilja veta om det är någon som har testat deras pellets. Liknar det Toalätts eller Peewees ströer? Luktar det mycket urin? Hur länge håller det till tre katter?


Bild från Foderbilen


Ridläger

Fram till på fredag kväll kommer jag att jobba med ett ridläger och kommer förmodligen inte ha möjlighet att blogga så mycket. Om möjligheten finns kommer jag att försöka hinna med något enstaka inlägg, men väntar er inte för mycket. ;-)

Ha en trevlig och härlig vecka så "ses" vi till helgen!


 

 


Har din katt sprungit bort?

När katten försvinner råkar ägaren lätt i panik. Men katten är inte "borta" - den finns någonstans. Det finns mycket du kan göra. Jag har skrivit en lista med tips och råd hur du bäst kan hitta din katt. Ge aldrig upp hoppet och sökandet, ibland har katter kommit tillbaka efter många år.


Så snart du insett att katten försvunnit bör du ropa på den, gärna sent på kvällen och tidigt på morgonen. Ta med lite rasslande torrfoder i en påse eller skramla med bestick mot en tallrik bara katten förknippar ljudet med mat. Vissa skadade katter blir skygga och gömmer sig, även om de annars är sociala.


Det är viktigt att leta i garage, källare, bodar, skjul och andra liknande utrymmen. Det är vanligt att katter blir instängda av misstag på sådana ställen. Katten kan även vara för skygg för att våga gå ut när dörren öppnas och ligger istället kvar och trycker i ett mörkt hörn. Kolla särskilt företag och arbetslokaler i närheten. Katten kan ha blivit inlåst i samband med att lokalerna stängde för dagen.


Har någon granne just flyttat eller finns det affärer i närheten med leveransbilar? Hur osannolikt det än kan låta, har katter försvunnit just genom att gömma sig i en flyttbil.


Kastrerade katter och honor brukar stanna kvar i ett område på ca 400 m radie. Okastrerade katter vandrar dock betydligt längre, då ökar radien till det dubbla. Okastrerade hankatter kan vandra riktigt långt.


När en innekatt kommer ut, blir den i regel skärrad och beter sig inte alls som den katt du känner. Det är inte alls ovanligt att katten springer iväg i panik om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området.


En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen för att ge sig ut på jakt efter mat när det är mörkt. Om det regnar är chanserna små att hitta en katt. Katter håller sig undan vid dåligt väder och ligger och trycker någonstans.


* Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd dagen efter. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar  på sig.


Kontakta polisen genom att:

* Ringa telefonnumret 114 14 till Polisen.
* Besöka närmaste polisstation.
* Göra din anmälan via Internet.


* Kontakta djursjukhus i området och gatukontoret (ansvarig för påkörda katter).


* Prata med alla - affärsinnehavare, garageinnehavare, hundägare, pensionärer, grannar, barn, ungdomar mm. Undersök om någon brukar mata katter i området. Ta kontakt med den personen.


* Be brevbärare, tidningsbud och folk som jobbar utomhus att hålla utkik efter din katt.


* Sätt upp lappar!
Massor av lappar. Överallt i närheten av platsen där katten försvunnit. I affärer, på dörrar, busshållplatser, biblioteket, pizzerior, på lyktstolpar - överallt där det passerar människor.


* Affischen bör innehålla en bra bild på katten. Ange datum, kattens färg, ålder/storlek, ras, kön, kännetecken, ditt namn och flera telefonnummer (som bevakas dygnet runt) och framförallt var katten försvann eller sågs senast.


* Utlova gärna hittelön!


* Lägg lappar i alla brevlådor i omgivningen.


* Kontakta djurskyddsföreningar, djurhem och veterinärer. Sänd dem en lapp med efterlysning av din bortsprungna katt.


* Sätt ut en annons på olika hemsidor. Nästan alla katthem har egna efterlysningsmöjligheter.


* Annonsera din sökannons på olika internetsöksidor. Tips om internetsöksajter finns här under "Länkar".


* Sätt in en annons i dagstidningen. Vissa tidningar låter annonser om bortsprungna katter vara gratis - ett exempel är Göteborgs Posten.


* Kontakta katthemmet eller kommunen (kommunskytten) och be att få låna en kattfälla. En sådan kan vara till stor hjälp, men be att få utförliga instruktioner över hur den fungerar.


NÄR DU HITTAR DIN KATT

När du upptäcker din katt, kanske i ett buskage, gå inte fram till den. Stå still, sitt på huk, tala med lugn normal röst. Stirra inte katten i ögonen. Lys inte på den med ficklampa. Vänta tills den kommer fram och stryker sig mot dig.


Lyft inte genast upp katten. Smek den försiktigt, lyft sedan långsamt upp den. Katten är säkerligen skygg och skärrad. Råkar katten i panik, och du tappar den, blir den mer svårfångad i fortsättningen. Är du långt hemifrån, ta med en transportbox om katten inte är rädd för boxen.


Viktigt: Meddela alla kontaktade personer och instanser att katten återfunnits. Plocka ned alla uppsatta lappar!


Text: Alexandra, Kattpolisen.


Aftonbladet tipsar om Katthemmet Kompis

När jag bläddrade i fredagens Aftonbladet fann jag ett intressant reportage om hemlösa katter. I samband med med reportaget fanns det en ruta med adresser till några katthem som hjälper hemlösa katter, och ett av dem var vårt. Jättekul! Tyvärr hittar jag inte reportaget på deras hemsida, kanske är det någon annan som har läst det?
Aftonbladet 30/7-10.


RSS 2.0