SvingottHur njuter du bäst av livet? För Doris del handlar det om att sova i en rosa gris och äta en tallrik med blötmat. Det är livet på en pinne. I alla fall om man är katt på Katthemmet Kompis.

Foto: Emma R

FORL - en smärtsam tandsjukdom

Foderbilen publicrerar fyra viktiga frågeställningar kring tandsjukdomen FORL. Min egen katt Blixten operades för FORL i somras. Klicka på bilden för att komma till artikeln.


Lekstugan utökar

Kattungarna har fått en lekhörna, en spännande plats där de roar sig flera timmar om dagen. De vuxna katterna, som inte får vistas i kattungarnas rastgård (förutom deras mammor), sänder iväg avundsjuka blickar när de smyger förbi utanför. De får istället nöja sig med den stora relaxavldelningen på övervåningen.

Någon som vet var man kan köpa samma modell eller en liknande lekhörna? (Lekhörnan på bilden har vi fått som gåva.)
Foto: Emma
Lekstuga

Kattungarna har vant sig vid kattluckorna till rastgårdarna. (De får inte vara i stora rastgården utan har egna) De trivs med att springa in och ut och de älskar att rulla sig i gräster och titta på allt som händer utanför. Fåglar är det stora nöjet. De är nyfikna och klättrar på allt de kommer åt. Katthemmet Kompis har förvandlats till en riktig lekstuga. ;)
"Djurmarknad"

I går medverkade Sören, Lasse, Nalle och Pia Hultsfreds marknad. Pia berättar om dagen:

"Det var massor med folk att trängas med och så fick man träffa Nalle & Co. Cindy agerade stand in till Sören när han blev varm och hoppade ner o lade sig i gräset en stund. Hon gjorde ett lysande jobb. Sen så hjälptes de åt sida vid sida. Men det märks att Sören är en van marknadskatt för Cindy hade inte lika mycket rutin och vana att ligga still så länge.

Sören gjorde sig till som bara den. Lade sig med magen i vädret och sträckte på sig men Cindy reagerade ju inte så mycket på honom. Sen luktade hon honom i rumpan men han brydde sig inte ett smack och strax efter det tog jag den bilden där de ligger nästan bredvid varann."


Hårt arbete kräver en stillsam eftermiddagsvila.


Att imponera på chefen

Det är inte svårt att imponera på Maritha "chefen" Fernström. När jag skulle hälsa på katthemmet igår messade Maritha i torsdags och frågade hur dags jag skulle dyka upp. Jag svarade runt 9.30. "Oj, så tidigt?", svarade hon. Men när jag överraskade henne med att stå utanför dörren redan klockan 8.40 höll hon på att sätta kaffet i halsen. "Är DU uppe så här tidigt? Det var inte illa. Du brukar ju sova vid denna tiden."

Maritha kunde inte smälta att jag, vuxen sen många år tillbaka, var vaken en tidig fredagsmorgon mitt i augusti. Men jag kan samtidigt förstå henne. Sett utifrån Maritha och Sonnys perspektiv motsvarar klockan 8.40 en sen eftermiddag. Deras dag börjar redan klockan 04.00. När jag för några år sen frågade varför hon går upp så tidigt  svarade hon: "Katterna. De ska ha mat. Och kel. Det är för dem jag går upp."

Bilder från mitt besök publiceras under morgondagen.


Frukostrast. Maritha dricker kaffe, pratar med Tordis (från vänster) och blir upprörd när hon ser annonser där kattungar säljs trots att de är under 12 veckor. (Det är lag på att kattungar måste vara minst 12 veckor innan de flyttar från mamman.)

Grattis på den stora dagen, Emma!Vår vän Emma Rosbladh (Puma och Sixtens matte) fyller år idag. Hon är ett stort fan av Katthemmet Kompis och hjälper oss så mycket hon hinner och kan. Ett stort grattis till Emma!

Hipp hipp hurra önskar
Katthemmet Kompis


 


Kärlekstunnel

PRO-medlemmen Rembrandt och hans sambo Lucky har redan börjat fundera på julklappar. I år står en gemensam julklapp överst på listan. Så vad passar bättre än en kärlekstunnel?

Jag hittade "kärlekstunneln" hos Djurkedjan. Den blir din för 469 kr.


Bild från Djurkedjan


Hem ljuva hem

Lugnt, rofyllt och tyst - i ett sådant hem trivs en katt allra bäst. Det skriver Foderbilen i sin artikelserie om katter. Författaren ger bra tips på hur man får katten att trivas. Klicka på bilden för att komma till artikeln.


Blundar du?


Fotograf okänd

"Om jag vore en hund, hade jag varit värd mer och haft högre status? Hade du blundat och gått vidare om du träffade mig? Hade du slängt ut mig om du tröttnat på mig?

Blundar du för verkligheten när du ser denna bild? I så fall ber jag dig att öppna dina ögon."

/En hemlös och oönskad kattunge - utan namn. Någonstans i världen.

Klädsel för en lyckad kräftskiva

Sonny är mannen som kan det där med personligt mode. Det har han bevisat många gånger om. När Lasse, Nalle och Sören besökte familjen Fernström i helgen visade han upp sina senaste shoppingfynd - t-shirts och byxor från ÖB, skor från en, som han uttrycker det, "exklusiv butik i centrala Kalmar." Var han fyndat solglasögonen vill ha däremot inte avslöja. Sonny har nämligen hört att en personlig klädstil är den allra senaste och hetaste modeflugan och han vill inte bidra till att kända stilikoner kopierar hans outfit.

Tur vi har Nalle som var smart och fotograferade årets manliga festoutfit. Bra jobbat!


Dags för kräftskiva (?) i Svalehult. Sonny gör sig redo för årets fest.


En salig blanding av billigt och exklusivt. Snyggt Sonny!


Livet är en fest.

Ta ansvar för din katt

Så lyder rubriken på en artikel som Djurskyddet publicerar i sin tidning och på sin hemsida. De tar bland annat upp vikten av kastrering och ID-märkning. Klicka på bilden för att läsa texten.


Arbetsnarkomanen Sören

Sören Fernström fortsätter sin turné i Sverige och vart han än befinner sig blir det succé. Med orden "vill ni klappa mig så kostar det 1 krona. Pengarna går till katter som inte har det lika bra som jag." Vi är så glada och stolta att vår "son" fick komma till Nalle och Lasse. Heja Sören!


Titta! Sören Fernström är vaken. :)

Gröna katter

Är du intresserad av "gröna", ekologiska produkter tycker jag att du ska ta titta in hos Gröna katten som säljer ekologiska kattleksaker. De är svensktillverkade och innehåller inga skadliga kemikalier.

 


Kattspann

Om Fenix var ute efter mat eller för att hjälpa Katarina att skura katthemmet låter vi vara osagt. Här står han med huvud och tassar i en spann med vatten. För någon mat fanns det inte i den. Men Fenix var lika glad och nöjd för det. Ibland kan det vara värt att chansa, menar han. (Annars kanske Kopian hinner före?)


Spannen innehöll inte en smula mat. Men Fenix verkade inte deppa för det.


Fenix försöker göra en "Emil i Lönneberga".


Så skriver Carola på vår hemsida om "arvskatterna" som Fenix tillhör:

En kvinna utanför Nybro har varit svårt sjuk i några år och hennes önskan har sedan dess varit att Katthemmet Kompis skulle ta hand om hennes katter när hon hade gått bort.

Kvinnan dog sommaren 2010 efter att hennes hälsa hade förämrats kraftigt. Hon var då så sjuk att hon hade svårt att ta hand om sina katter. En väninna till den avlidna kvinnan kontaktade oss efter kvinnans död och berättade om katterna. Eftersom vi då var mitt uppe i bygget av vårt nya katthem hade vi egentligen inte plats att ta in fler nya katter men då detta hade varit kvinnans sista önskan försökte vi ändå hjälpa till eftersom katterna annars skulle blivit avlivade.

Katterna matades till en början av kvinnans väninna medan vi beredde plats för nykomlingarna vid vårt loppishus. Som väl var hade vi nyligen färdigställt en ny rastgård som vi hade tänkt att ha i reserv och den kom väl till användning nu. Väninnan fångade in och lämnade katterna till oss och det visade sig vara fler än vad vi räknat med. Katterna var magra och både mask- och skabbangripna samt okastrerade.

Idag mår katterna bra igen efter att ha blivit avmaskade och fått medicin mot sin skabb. De har blivit kastrerade och ID märkta samt vaccinerade. Katterna har också ätit upp sig och fått ordenligt med hull. De är tama och mycket trevliga att ha och göra med. Yngsta katten är ca ett halvår gammal och den äldsta, som också är mamman, är nio år. De flesta ligger dock i åldern från två år och uppåt.


Lika par leka bäst?


Foto från Kjelle Bus

Jag snurrade in på Kjelle Bus blogg och hittade katten Gustav - som är en kopia av vår söta Smulan. Lite tråkigt att Smulan inte är så glad för andra katter, annars hade de kanske blivit varandras tvillingsjälar? Så vi skrotar det här med att "lika par leka bäst". Det är bara en myt.


Smulan

Vi söker katthjälp

Har du några timmar över och vill du samtidigt göra en insats för våra katter? Katthemmet behöver extra hjälp av dig som tycker om att kela och umgås med katter vilket är en stor och viktig del av arbetet på katthemmet då katten har ett stort socialt behov.

Kontakta Maritha på telefon: 0706-07 13 90.
Telefontider: Måndag och torsdag: Kl 16.00-19.00.

Mysiga Smulan


Smulan myser när Lotta och Maritha kelar med henne.

Söker du en kelgris till katt kanske Smulan kan vara något för dig? Hon är social, nyfiken och väldigt gosig och trivs bäst som ensamkatt då hon inte tycker om andra katter. Hon behöver ett lugnt hem eftersom hon är rädd för höga och plötsliga ljud. Kanske skulle hon passa bra hos en äldre person?

Smulan är född den 13 maj 2007.

Vill du öppna ditt hjärta för Smulan och ge henne all den kärlek hon önskar? Kontakta Maritha på telefon: 0706-07 13 90. Telefontider: Måndag och torsdag: Kl 16.00-19.00. (Övriga tider håller vi stängt.)


Gosiga Smulan.


Tillbaka på Katthemmet Kompis

Gismo är tillbaka på Katthemmet Kompis eftersom hans matte gått bort. Han är cirka 4-5 år och är bruntigré med vita tecken. Gismo är en lugn och kelig misse som helst vill vara ensamkatt och innekatt i sitt nya hem. Han önskar sig en ägare som vill kela mycket med honom, gärna en äldre person.

Vill du veta mer om Gismo? Kontakta Maritha på telefon: 0706-07 13 90.
Telefontider: Måndag och torsdag: Kl 16.00-19.00. (Övriga tider håller vi stängt.)


Gismo


Från hemlös till hjälte

Svalehultsonen Sören Fernström gör succé - inte bara på utställningar och marknader, utan även i media. Nu senast visade han framtassarna i Blekinge Läns Tidning. Tyvärr går artikeln inte att läsa om man inte är Plus-medlem. Men ni får hålla tillgodo med en bra ingress. ;-)En gång hemlösa...


Lilleman

Mamma Alba sökte sig till en familj där hon kom att bli matad. Snart visade det sig att hon var dräktig med Viggo, Mirja och Lilleman. När det blev ledigt på Katthemmet Kompis kunde de flytta till oss.

Pojkarna Lilleman och Viggo är rödvita och de är två busfrön som står för gratis underhållning dygnet runt. ;-) Deras syster Mirja är cremefärgad och vit. Även hon tycker om att hänga med sina bröder. Mamma Alba är sköldpaddsfärgad men eftersom hon haft det tufft i livet är hon misstänksam och stannar därför kvar på katthemmet tills hon blivit mer trygg. Viggo, Mirja och Lilleman är födda vecka 21. Alla är keliga och nyfikna.

Vill du veta mer om kattungarna? Kontakta Maritha på telefon: 0706-07 13 90.
Telefontider: Måndag och torsdag: Kl 16.00-19.00. (Övriga tider håller vi stängt.)


Viggo


Mirja


Lilleman, Viggo och Mirja.


Viggo och Lilleman

Dagens ögongodis


Siri (grå och sköldpaddsfärgad).

Siri, Sune och Zentas mamma var hemlös när de föddes, men hon matades av en familj. De tog kontakt Katthemmet Kompis för att fråga om ledig plats. Då hade vi fullt och mamman fick ställa sig i kö. I samma veva visade det sig att hon var dräktig. Familjen fortsatte att ta hand om dem och när ungarna var 12 veckor flyttade de till oss. Familjen valde att behålla deras mamma.

Charmtrollen Siri, Sune och Zenta är födda vecka 19. De njuter av att stå i centrum och det är full rulle på dem hela tiden. De är fulla av bus! Och de älskar att kela.

Vill du veta mer om kattungarna? Kontakta Maritha på telefon: 0706-07 13 90.
Telefontider: Måndag och torsdag: Kl 16.00-19.00. (Övriga tider håller vi stängt.)


Sune (grå och vit).


Zenta (hona) är grå och sköldpaddsfärgad.


Hittades övergivna i ett dike


Hela dagispatrullen är samlad.

Livet började inte bra för dessa fyra kattungar. Det kunde slutat riktigt illa om de inte blivit räddade. Lilli och Sussi hittades övergivna i ett dike där de lämnats för att dö. Som tur var räddades de av godhjärtade människor och fick komma till Katthemmet Kompis. Båda är sociala, busiga och keliga. De kan flytta som först vecka 35.

Polarn och Pyrets mamma, som var hittekatt, blev överkörd och syskonparet blev tvungna att klara sig själva. I samma veva fick vi en ledig plats och kunde ta emot dem. Polarn och Pyret är precis som Lilli och Sussi sociala, busiga och keliga. De kan flyttas tidigast vecka 36.

Vi ställer oss frågan;
* Varför skaffar man katt om man inte kan ta ansvar för den?
* Varför kastrerar man inte sin katt om man inte vill ha oönskade kattungar?

Vill du veta mer om kattungarna? Kontakta Maritha på telefon: 0706-07 13 90.
Telefontider: Måndag och torsdag: Kl 16.00-19.00. (Övriga tider håller vi stängt.)


Lilli


Sussi är benvit maskad till färgen.


Pyret. (Hona).


Polarn.


Poolparty och stekta rumpor

Det ska vara gott att leva, särskilt när människorna arbetar och sliter så att svetten flödar. Vad passar då bättre än en dag vid poolen? Medan katternas pälsar glänser i solen steker Maritha och Sonny sina rumpor. Även Sören Fernström har upptäckt hur härligt det är med semester vid poolen. Tillsammans med sina beundrarinnor Petronella och Bönan smygstartar han årets stora poolfest i Svalehult.Poolpojken Sören Fernström. (Bilden på Sören är tagen av Emma.)


Badkrukan Petronella håller ställningarna på land.


Poolens böna.


Stekta rumpor.


Dagens konstverk

Nalle är fantastisk på att måla och dekorera! Hennes senaste konstverk pryder en gammal jeansjacka som Maritha troget använder. Jackan kan användas både till vardag och fest. Snyggt med boots till. Maritha har dock valt gummistövlar, vilket också fungerar. Sonny däremot undrar när någon vänlig själ vill sponsra honom med det senaste? ;-)


Modehösten gör entré - i Svalehult.
Sommarkatter


Spöklaban och Petronella njuter av det "fina" sommarvädret.


Sigrid, Robinson och My håller sig undan från solen.


Tassie ligger sällan på latsidan. Här undersöker hon vad Lotta gör med kameran i gräset.


Grattis DavekIdag är det Daveks tur att fylla år. Davek har varit en otrolig tillgång för uppbyggnaden av Katthemmet Kompis. Vi vill utbringa ett stort grattis! Sonny har lovat att bjuda på Marithas oemotståndliga pajer vid nästa besök. :-)

Grattiskramar
Katthemmet Kompis


Hipp hipp hurra för Davek idag!


Inga semesterkatter

Katthemmet har fått en del frågor om de kan ta emot katter då ägarna åker på semester men eftersom vi är ett katthem har vi inga möjligheter att samtidigt driva det som ett kattpensionat.

Text: Carola, webmaster/Katthemmet Kompis

Den där Kopian"Katthemmet Kompis lilla maskot Kopian patrullerade sitt område och såg till att allt gick som det skulle."

"Kopian är nöjd och belåten efter en underbar invigning och massor av folk. Men mest tacksam är han nog för den pizza som slank ner till honom när han svansade runt bordet där människorna satt och åt.
Han hälsar välkommen åter."


Utdrag från Emma, Sixten och Pumas blogg.Foto: Emma

Bloggen fyller 4 årDen 1 juli 2007 skrevs det första inlägget i Katthemmet Kompis blogg. Fyra år senare är den fortfarande vid liv, men med fler läsare och inlägg. Jag önskar att jag hade hunnit lägga mer tid på den - både vad som händer på Katthemmet Kompis och i kattvärlden. Men med heltidsstudier och extrajobb blir det periodsvis intensivt. Men jag älskar att blogga - och jag brinner för hemlösa katter.

Förra månaden fyllde bloggen 4 år. Vi klappar oss själva på axeln och utbringar ett stort grattis!


Vi gratulerar vår solstråleHipp hipp hurra för vår solstråle och medarbetare Lotta som fyller år idag! Tidigare idag firades hon av Maritha och katterna. Presenten bestod av... ja, vad var det nu igen, Lotta? ;-) Jo, en regnponcho. Precis vad Lotta önskade sig. :-)

Grattis Lotta!

Katthemmet Kompis


Lottas present. Kan det vara en magväska?


Ingen magväska. Vette sjutton vad det är.


Aha en regnponcho!


Nu ska den bara ner i väskan igen. Puh.

KompisarTristans hjärta klappar lite extra för Lotta. Han älskar deras lek- och kelstunder. Och som han njuter! Även Lotta trivs alldeles utmärkt i hans sällskap. Helst av allt hade Tristan velat att Lotta umgicks med honom dygnet runt. Tänk mysstunder 24 timmar om dygnet! Denna bild lyckades Maritha ta under en av deras mysstunder i rastgården.

Över 7000 personer har klappat Sören i sommar

I sommar har Svalehultsonen Sören Fernström fått sisådär 7000 klappar. Det är i alla fall så många kronor han har skrapat ihop genom att besökare betalat för att klappa honom under olika marknader. Pengarna har han valt att skänka till Katthemmet Kompis. Dessa pengar är en del av de 31 000 kronor Katthemmet Kompis fick in under invigningen. Ett stort tack till Sören, Nalle och Lasse för ert fantastiska bidrag! Vi hoppas att Sören forsätter charma besökare runt om i Sverige. :-)


Sörens sommarjobb har gett resultat. Och som han har slitit - för varje krona. ;-)

Augustimode i Svalehult

Maritha och Lotta är inte rädda för att prova nya saker. Under mitt besök på Katthemmet Kompis förra veckan visade Maritha glatt upp deras nya plagg - designade av Lotta själv, och där Pia sponsrat med tyget. Det luktade trend lång väg. Enda in till Nybro. Maritha och Lotta är överens, det nya modeplagget kallas "arbetsklänning" och båda är övertygade om att det kommer bli höstens modefluga. I Nybro. Men tjejerna ska inte tro att de var först. De har väl inte glömt vem som bar plagget redan förra året?


Höstens modefluga...?


Ja, det återstår att se.


Wikki om nya Katthemmet Kompis

"Jag har ALDRIG sett ett enda katthem med så mycket kattluckor och sådana otroligt härliga rastgårdar!" Wikki (Wikipedia)Foto: Wikki och Carola

Fem kattungar på Öland behöver hjälp

Vi har fått ett samtal från en 86-årig kvinna på Öland om ett mycket akut ärende. För ett tag sen sökte fem små kattungar sig till hennes hus. Kvinnan, som har fyra egna katter, har varken råd eller ork att även ta hand om dessa småttingar. De beräknas vara mellan 10-12 veckor. Innan de blev matade var de magra och blyga. Nu har de fått lite hull och blivit tillgivna. Enligt kvinnan är tre av dem mörk och ljusgrå randiga och två brunrandiga. Hon vädjar till oss om hjälp. Dessvärre har vi fullt på katthemmet och katter som står på kö och kan inte ta emot dem.

Har någon möjlighet att vara stödhem eller ta hand hand om kattungarna permanent? Snälla, kontakta Maritha på 0706-07 13 90. Skicka ett sms eller prata in ett meddelande på telefonsvararen om hon inte svarar. Skriv/berätta vad ärendet gäller."Katternas paradis har återuppstått"

Lena Lindell, sajtvärd på Hittekatter ifokus, har skrivit ett mycket bra reportage om invigningen. 

"På årets första dag 2010 nås vi av den tragiska nyheten att Katthemmet Kompis utanför Småländska Nybro har brunnit ned till grunden. Makarna Maritha och Sonny som driver katthemmet är förtvivlade. Då enar sig kattsverige på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt. En landsomfattande insamling startar som gör det möjligt för makarna att bygga upp Katthemmet igen. Den 30/7 2011 var det invigning av ett nytt och hypermodernt Katthemmet Kompis." (... Lena Lindell, Hittekatter ifokus)

 

 


Katthemmet Kompis i Östran

Förra veckan hade Östran en artikel om Katthemmet Kompis.
Ett stort TACK för alla gåvor

I samband med invigningen fick Katthemmet Kompis ett stort antal gåvor och presenter som vi tackar er alla för. Det är fantastiskt många fina saker vi fick och vi blev väldigt rörda över era gåvor. Vilken generositet ni har visat oss. Fina tavlor en del med tänkvärda ord, andra föreställande katter, en handmålad postlåda med texten "Katthemmet Kompis", kattmat, sand, kattleksaker och andra kattprylar men även blommor, kontorsmaterial som är skräddarsytt för katthemmet. Många av sakerna vi fick är dessutom skapat av era kreativa händer. Vi hoppas att vi någon gång kan återgälda all vänlighet ni har visat oss och våra katter. 

Under dagen lämnades den tavla som Annikki förra året ropade in på en auktion som hölls för Kompis räkning, över till Maritha. Annikki skänkte nämligen tavlan till Katthemmet Kompis och konstnärinnan som målat den heter Anneli Pettersson och det var alltså Anneli som själv lämnade över tavlan igår. Det är även Anneli som har tillverkat den fina brevlådan med texten "Katthemmet Kompis".

Tusen tack,
Maritha och Sonny

Text: Carola - webmaster/Katthemmet Kompis och Jenny.

 
Denna underbara tavla...


... och denna fina brevlåda är tillverkade av Anneli Pettersson.


Denna tavla fick Maritha och Sonny privat.


Pia Puma skänkte denna fina skylt som hon arbetat med under en längre tid. Den söta katten bredvid är tillverkad av Sörens matte Nalle.


Söt tavla.


Katten på bilden heter Nina.

Bilder efterlyses

Besökte Du oss under invigningen? Kanske fotograferade du några av våra katter? Maila gärna bilderna så publiceras de på bloggen inom kort. (Kan dock inte garantera att alla läggs ut.)
jenny (at) katthemmetkompis.se

Städpatrullen sliter - Bönan gör precis tvärtom

Så här såg det ut dagen efter invigningen. Medan Davek och Sonny städade intensivt gjorde Bönan precis tvärtom - gottade sig i solen och njöt när husse utförde sina sysslor. Smart katt.


Davek och Sonny sköter sina sysslor. 


Bönan vet hur livet ska levas på sommaren.  

När orden inte räcker till...Denna fina film från invigningen kommer från våra vänner Sörpingskatterna. Ni är fantastiska! Tusen tass, kompisar. :-) 

Ett stort grattis till...

Vinnarna i tipspromenaden:
Carina Swärdstål
och Anette Jonsson hade båda nio rätt. På andra plats kom Ulla Kindell med åtta rätt.

Vinnarna i parkeringslotteriet:
RM Nilsson -
nr 60
Gittan Jönsson - nr 46
Niklas - nr 03

Burken innehöll 1086 matkulor. Ni har vunnit varsin minikatt i glas från Målerås glasbruk. Katthemmet kommer att kontakta er för leverans av er vinst. Ett stort grattis!

Rätt svar i tipspromenaden hittar ni på vår hemsida.


RSS 2.0