Kompis önskar Gott Nytt År 2012

Vi på Katthemmet Kompis önskar alla kattvänner ett riktigt Gott Nytt År och hoppas att det kommande året för med sig mycket glädje för oss alla.

Ett stort varmt TACK även till alla våra medarbetare, volontärer, webbmaster och bloggare, för det gångna året. Utan er skulle vi inte klara av att driva katthemmet.

/Maritha Fernström, föreståndare på Kompis
Vi ser tillbaka på 2011

Januari

Kitten, Nästan, Zingo och Lisa
 flyttade tillbaka till Kompis. Zingo kom tillbaka eftersom hans matte hade träffat en kille som var pälsallergiker. Kitten och Nästans husse hade bestämt sig för att flytta till ett annat land. De söker fortfarande egna hem medan Zingo flyttade till Kalmar bara ett par dagar efter ankomsten. Lisa flyttade tillbaka till oss när hennes husse hade gått bort. Under våren fick hon hem hos en kvinna på Öland.  

Året Runt publicerade en artikel om den svåra branden i januari 2010.

Vi efterlyste ägarna till Murphy och Gösta Gigolo. 11 månader senare har vi fortfarande inte hittat dem.

     
Kitten, Nästan, Zingo och Lisa.


Reportage i Året Runt

Februari

Bygget med katthemmet fortsatte. Det stod klart att hela katthemmet skulle bli 130 kvm, men att själva katthemmet på nedvåningen med kök skulle bli 80 kvm. Karantän blev 15 kvm. Utöver dessa 80 kvm byggdes även bland annat ett pannrum, förråd, kontor, toalett och tvättstuga. Det stod nu klart att rastgården skulle bli 230 kvm, varav sex små rastgårdar på 10 kvm med anslutning till burarna.

Sören Fernström, som tidigare bodde på katthemmet, blev 1:a i sin klass och nominerades till BIS i klassen korthårig huskatt.

Rembrandt fyllde 21 år men tyvärr kom det att bli hans sista födelsedag.

   
Rembrandt, inredningen i katthemmet och Sören med matte Nalle.

Mars

Elin och Hanna, studenter vid Linnéuniversitetet, gjorde ett reprotage om Kompis i sin webbtidning.

Chester och Gösta Gigolo rök ihop ordentligt. Anledningen? Chester tyckte inte om att Gösta G fick mer uppmärksamhet. Slagsmålet slutade med sjukskrivning för Chester.

April

Shakira, Kickan, Spättan, Suss och Lisa flyttade till egna hem.

     
Kickan, Shakira och Kickan.
 

 
Suss och Lisa.

Maj

Maritha, Katarina, Nalle, Lasse och Sören Fernström medverkade vi Nybro marknad där vi fick in 3600 kronor till katthemmet. 

Maritha fyllde 59 år och vi meddelade att rastgårdarna snart skulle stå klara. 

 
Maritha och Sören.

Juni
Maritha försökte lära Paddpojken att köra Lottas moppe. Sille och Sara flyttade till Nybro. Katthemmet fick besök av tidningen Kattliv och vi sålde fika vid Zabra-rallyt och medverkade vi Agebodagen. 

   
Agebodagen, Maritha och Paddpojken och besök av Kattliv. 

Juli 
Den 31 juli invigdes nya Katthemmet Kompis och mellan 300-400 personer besökte oss. När dagen var slut hade vi fått in 31 000 kronor till katthemmet. 

Sonny blev ett år äldre och i mitten av juli fyllde bloggen fyra år.

     

 

Bilder från invigningen. 

Augusti

Sonny
imponerade med sin lyckade outfit för den perfekta kräftskivan. Sören Fernström fortsatte sin turné runt om i Sverige och charmtrollet Gismo flyttade tillbaka till Kompis då hans matte gick bort.

Lotta och Emma blev båda varsitt år äldre.

   
Sonny, Lotta och Gismo.

September

I september somnade våra äldsta katter in, Rembrandt, 21 år, och Lucky, 16 år. Det var med stor sorg och gråtande hjärtan som vi tog farväl av dem. 

Våra tonåringar levde loppan på katthemmet och var nu stora nog att flytta hemifrån. Det var fullt fart på kattungarna under hela hösten.

Vi medverkade vid Emmaboda marknad och fick in 1400 kronor till katthemmet.

 
Rembrandt och Lucky.

Oktober

Den nya hemsidan presenterades som vår webmaster Carola designat. Polarn, Pyret, Spöklaban, Gizmo och Tjabo flyttade. Sören fick uppmärksamhet i media. Tonåringarna i karantän levde rövare, vilket satte Maritha i arbete.

Vi medverkade vid Calmare kattklubbs utställning i slutet av oktober.


Tonårsbus.

November
Maritha meddelade att Robinson kommer att stanna på katthemmet. Vi medverkade vid Kattens dagNybro Zoo och Din djuraffär.

Vi befann oss också vid julmarknaden i Målerås där Lotta passade på att agera spöke. Murphy gav sig ut på äventyr men insåg efter nästan en vecka att det var trevligare hemma på gården. Kopian protesterade mot pensinärslivet genom att bita sönder kartonger och minska på matintaget.

Katarina blev ett år äldre och Simba blev ölandsbo.

   
Robinson, Simba och Lotta.

December

Vid årets sista månad rök Chester och Gösta Gigolo ihop - igen. Chester fick utegångsförbund året ut.
Per, Nina, Siri, Esmeralda, Lilli och Sussi fick egna hem och Charlie tingades.

Vår webmaster Carola blev ett år äldre.

   
Siri, Esmeralda och Nina.Lyckoskatten PenglaPengla
och hennes unge Pralina kom till Kompis sommaren 2006. Jag hittade dem magra och rädda i min brors ladugård. Trots att jag annonserade efter ägaren hörde ingen av sig, så de fick komma till Kompis. Så snart Pralina växt till sig flyttade hon till Kalmar medan Pengla bor kvar. Hon är fortfarande lite försiktig när det kommer nya människor men har självklart gjort framsteg. Efter branden i januari 2010 kunde Maritha klappa henne, vilket kändes som ett steg i rätt riktning. Pengla behöver komma till ett hem där hon känner sig trygg och blir ompysslad i sin egen takt.

Vill du öppna din dörr för vackra Pengla och ge henne all den kärlek hon önskar? Kontakta Maritha på telefon: 0706-07 13 90. Prata in ett meddelande på telefonsvaren med namn, telefonnummer samt vad ärendet gäller så ringer hon upp. Det går även bra att skicka sms.


Penglas favoritträd.  


Redo för världen

För ett par veckor sen blev det att klart att Esmeralda stannar permanent hos vår medarbetare Tordis, vilket innebär att hon kom till en aktiv familj. Förra veckan besökte Esmeralda veterinären tillsammans med matte Tordis. Syftet? För att kunna resa utomlands krävs vaccinering mot rabies och chipmärkning. Numera är Esmeralda stolt ägare till ett eget kattpass. Starkt jobbat, tjejen! Trevlig resa önskar Katthemmet Kompis.


Stolt ägare till ett kattpass.

Kärlek vid första ögonkastet

När Peter och jag kom till Kompis i förmiddags var Nina i startgroparna för att flytta. För Nina, som har varit mobbad av de andra katterna, hoppas och tror vi att det nya hemmet blir en perfekt miljö för henne. Det var ingen tvekan om att det var Nina paret ville ha, för det uppstod kärlek redan då de såg henne på hemsidan. Och vi förstår dem. Nina är en underbar katt som älskar kel.

Vi önskar härliga Nina lycka till!


Nina flyttar till Nybro.


Julafton startade med nykokt torsk

Nykokt torsk en julaftonsmorgon? Fungerar det? Självklart. Istället för godis serverades denna läckerhet tidigare idag. Mina egna katter, Ängla och Blixten, älskar torsk. I år blev det inga leksaker i julklapp. Husses idé om nykokt torsk verkar gått hem, för den försvann ner i magarna lika snabbt.

Har era katter fått någon julklapp?


Blixten njuter av julbordet.


Även Ängla uppskattade husse idé.

Julhälsning

Tordis och Niels har skickat en julhälsning till Kompis.


God Jul & Gott Nytt År

Katthemmet Kompis önskar Er alla God Jul & Gott Nytt År. I år har Sif blivit utsedd till julmisse på katthemmet. Gissa om hon är stolt?

I morgon kommer våra katter att bli bjuda på lite extra gott. Mmm... så gott!


Layout: Carola - Katthemmet Kompis

Korven är hemma igen

Den 9 december försvann Korven från sitt hem i Kalmar då två pojkar sågs bära iväg med henne. Matte Linda har letat efter henne i flera veckor. Idag kunde Linda berätta den glada nyheten att Korven är hemma igen. Hon hade följt med ett par hem och stannat där. När de fick se att Korven var efterlyst tog de genast kontakt med Linda. Linda berättar att det helt klart är världens bästa julklapp.

Katthemmet Kompis instämmer. För vi fullkomligt älskar lyckliga slut.


Borta bra men hemma bäst.

Julmys

Så här mysigt har min egen katt Blixten det under granen. Det är bara klapparna och den dyra torsken som fattas - sen är det jul, anser han.

 

Charlie är tingad

Charmtrollet Charlie är tingad och den 2 januari flyttar han till en tjej som heter Ellinor. Charlie kom till oss förra året eftersom hans matte hade gått bort. Hans matte hade en stor önskan om att vi på Katthemmet Kompis skulle ta hand om hennes katter. Och så blev det.

Vi önskar Charlie och Ellinor lycka till!


Charlie ser fram emot att flytta till ett eget hem.

Till minne av Molly

För 3,5 år sen flyttade Lilo och Flossa till Anna-Karin. Då och då brukade Anna-Karin mejla bilder på Molly och Vilma som de kom att heta i sitt nya hem. Häromdagen fick vi däremot ett tråkigt besked. Älskade Molly (Lilo) finns inte mer. Här berättar Anna-Karin om tiden med Molly och det sorgliga slutet.

Hej kompisar!
Det är med stor sorg i hjärtat som jag berättar att Molly inte längre finns hos oss. Hon började visa tecken på magsmärtor i början av veckan och fick genast åka till veterinären som upptäckte att hon hade väldigt mycket urinsten och nästan helt förstörda njurar då det var ett par stora stenar som hade blockerat urinröret och vätskefyllt njurarna. Veterinärerna tog väl hand om henne och hon blev inlagd för operation hos en kirurgisk expert, dessvärre upptäckte de ännu fler stenar under operationen som inte hade synts på röntgen eller ultraljud och som de inte kunde plocka bort. Det gick inte att rädda henne, och hon fick somna in.

Molly var väldigt skygg i början, och det tog tid innan hon vågade komma fram till mina vänner när de hälsade på. Men på de senaste åren blev hon verkligen trygg med alla människor och var alltid framme för att hälsa på både gamla och nya vänner när de kom in genom ytterdörren. På den allra sista tiden blev hon till och med knäkatt och satt det någon i soffan trivdes hon när hon fick komma upp och lägga sig över bröstet på dem och kura ihop sig till en liten spinnande boll där. Hon älskade också att komma och lägga sig intill mig på huvudkudden vid läggdags och sova med mig hela natten lång. Hon var väldigt social och pratade mycket med alla och om jag någon gång var ledsen så kom hon alltid och buffade sitt huvud mot min kind och la sig nära för att trösta.

Molly Mys, jag och Vilma hoppas att du har det bra där du är nu, älskade lilla vän. Vi saknar dig nåt otroligt!
Sov gott.

Matte Anna-Karin och Vilma

En hälsning från vännerna på Katthemmet Kompis:

Vila i frid, underbara Lilo (Molly). Du finns i våra hjärtan. Vi älskar dig.

/Katthemmet Kompis


Skärpning, pojkar!

Chester är krigsskadad - igenÄnnu en gång har Gösta Gigolo fallit offer för krigsguden Chester. Men denna gång slutade kampen med två förlorare eftersom båda herrarna skadades. Maritha och Sonny är i full fart med att fånga in Gösta Gigolo som hoppar på tre ben. Stackaren. Chester, den gamle mannen, har fått utegångsförbund till nästa år. Så kan det gå om man inte sköter sig som vuxen katt i Svalehult.

När ska ni sluta att slåss om tronen, pojkar?

 
Gösta Gigolo och Chester.

Hemma igen - efter 3,5 år

I söndags skrev en tjej som heter Caroline ett inlägg på Hittekatter ifokus där hon berättade att hon hittat en katt som verkade hemlös. När hon tittade närmare kunde hon se att katten var ID-märkt. Kattens ägare spårades och det visade sig att Esmeralda försvann från Norrtälje för 3,5 år sen.

Det här visar hur viktigt det är med ID-märkning.

Läs den fantastiska historien om Esmeralda på Aftonbladet.
Foto: Matte Linda

Katthemmet i Töreboda behöver Din hjälp

Natten mellan lördag och söndag (17-18 december) brann Djurskyddets katthem i Töreboda ner. Katthemmet Kompis hoppas att vi kan tillsammans kan hjälpas åt att bidra så att katthemmet byggs upp igen. Kom igen, kattvänner! Nu kör vi! 


Våra hjärtan gråter

Det är med stor sorg vi läser att Djurskyddet Skaraborgs djurhem i Töreboda i natt har brunnit ner. Enligt Expressen omkom ett 80-tal katter. Alla djur som fanns i byggnaden tros ha omkommit. Då Katthemmet Kompis brann ner till grunden den 1 januari 2010 vet vi vad alla berörda går igenom. Det är ofattbart, fruktansvärt och oerhört sorgligt. Våra tankar går till de katter som omkom och alla som arbetar på katthemmet. 

Enligt hemsidan ska djurhemmet byggas upp igen. Kunde Katthemmet Kompis byggas upp tack vare gåvor från generösa och omtänksamma människor kan vi tillsammans hjälpas åt att byggas upp Skaraborgs djurhem.
Kom igen kattvänner - vi gör det igen. Tillsammans kan vi bidra till att Skaraborg djurhem byggs upp igen.

HÄR hittar ni deras hemsida.

Bidrag kan skänkas på 487 51 93-7
, märk talongen "Gåva".


Djurhemmet har bössor på följande platser:

Djurmagazinet i Skövde

Granngården i Skövde

Granngården i Mariestad

Djurkliniken i Skövde

Skaraborgs Skog & Landskapsservice i Mariestad

Handelsträdgården i Gullspång

Träbiten i Gullspång

Ica i Gullspång

Valvet i Töreboda

Garden i Töreboda

Coop i Mariestad

ÖoB i Mariestad

Norlanders i Mariestad

Vänerdata i Mariestad

Hjortens krog i Mariestad

Staffans Skafferi i Mariestad


Den bästa julklappen

Tuffingen Per är strålande glad! Inte nog med att han har blivit en stor kille, i slutet av december flyttar han till en barnfamilj på landet, vilket vi tror passar honom perfekt. Per kan inte få en bättre julklapp.


Mysiga Per flyttar strax innan nyår.

Ett stort grattis Carola

Idag fyller vår webmaster och IT-supporter Carola år. Vi vill utbringa ett stort grattis och hoppas att Du får en underbar dag! Njut av att bli ett år äldre, Carola.

Hipp hipp hurra önskar Katthemmet Kompis.


Upphittad katt i Halltorp, 3 mil söder om KalmarDenna hankatt har flyttat in till Carina och hennes familj i Halltorp, 3 mil söder om Kalmar.


Första gången de såg katten var någon gång före sommaren (2011) och då med flera dagars mellanrum men kom sedan allt oftare. I början var han rädd och mager men blev rundare eftersom han fick mat i deras trädgård.

Kattkillen bestämde sig för att adoptera Carina och hennes familj och flyttade in på den inbyggda altanen där han gärna ligger i en kattigloo men tyvärr vill inte familjens egna katt vistas där. Katten är sällskaplig och spinner men är lättskrämd vid t.ex. plötsliga rörelser och då kan han hugga till ordentligt. Kanske har han farit illa tidigare i livet, han är också rädd för skor.


Han är kastrerad och har en suddig och oläslig örontatuering vilket tyvärr gör det svårare att spåra ägaren.


Om någon känner igen katten är ni välkomna att höra av er till Carina.


Ring Carina på tel:
0701-418 171

Text: Carola - webmaster/Katthemmet Kompis


Rödvit honkatt bortburen i Kalmar

Lindas fina honkatt försvann på fredagen den 9/12 på kvällen vid Bremerlyckan i Kalmar. Det ligger på Frejagatan vid Potatisboden.


Honkatten var som vanligt ute på gården då två pojkar i 11-13 års åldern sågs plocka upp henne då de trodde att katten var bortsprungen. De knackade på hos en granne och frågade om det var deras katt men gick sedan iväg med henne. Detta var alltså på kvällen den 9 december.

Honkatten är orange-tigrerad med vitt på mage och hals. Hon är kelig när hon vill men vill inte bli upplyft, då piper hon. Katten är väldigt pratig och välskött men inte kastrerad. Hon saknar även halsband då hon klättrar mycket i träd och fastnar lätt med halsbandet.


Vi saknar henne så.


Vet ni var vår fina katt finns hör av er till Linda eller Jens:
Lindas tel: 0736-494 578
Lindas e-post:
[email protected]
Jens tel: 0722 118 438
Jens e-post:
[email protected]
Stulen fodertunna på Willys

Dagens klös i baken går till den person som har stulit vår fodertunna på Willys i Nybro. Tråkigt och respektlöst!


Cliparts: Dreamstime


Sötaste kulorna

Sörens matte och vår härliga vän Nalle är en fena på att måla. Dessa söta katter har hon målat lagom till jul. Visst är de söta, Nalles fina julgranskulor?
Siri stortrivs

I fredags flyttade Siri till sitt nya hem. Matte Linda berättar att Siri tycker om att ligga på en fårskinnsfäll. Hon älskar när matte klappar och kelar med henne för då spinner hon högt. Siri fann sig tillrätta i sitt nya hem snabbt och hon verkar må som en prinsessa!


Tävla hos Kattfamiljen

Fram till den 16 december pågår en tävling hos Kattfamiljen där ni har chans att vinna en almanacka och en kattleksak från Yeowwws som är fylld med kattmynta. 

För att vara med och tävla skall ni antingen länka till tävlingen via er blogg eller via er sida på Facebook. Klicka på bilden för att komma till tävlingen.


Esmaralda har fått ett hem

Esmaralda, som är mamma till Sara, Per, Sif, Mårten och Sille, har fått eget hem hos vår medarbetare Tordis. Hennes ungar Sif, Per och Mårten söker fortfarande egna hem. Sara och Sille har sedan tidigare flyttat.

Vi önskar Esmaralda och Todis lycka till!


Härliga Esmaralda.


Bästa julklappen för familjen "Katt"?

Svårt att hitta julklappar? Kan denna ringklocka vara den bästa julklappen som passar både katten, matte och husse? Ringklockan fungerar som så att när katten vill bli insläppt så låter klockan enligt något av de 32 ljuden som finns att välja mellan. Dock måste katten gå till den plats där klockan är placerad. Smart!

Tror det vore en bra julklapp för samtliga här hemma. Blixten och Ängla slipper frysa och matte behöver inte sitta upp sent om kvällarna för att vänta på tonåringarna.

Cat Door Bell finns att köpa hos SweCat för 495 kr.


Bild från SweCat.


Siri flyttar till Kalmar

På fredag flyttar charmtrollet Siri till en egen familj i Kalmar. Lycka till, Siri!


Hur kan vara så söt?

I want...
Animal Humane Society är en privat organistation i USA och är en av de ledande djurrättsorganisationerna i landet. I videon träffar ni några av deras katter som söker egna hem.

Mejl från Simba


Fina och underbara Simba.

För ett par veckor sen flyttade Simba till Färjestaden på Öland. Här berättar husse Thorsten hur det går med den nya familjemedlemmen.

Här kommer en liten lägesrapport om och från den praktfulla rödtabbyn Simba som nu har flyttat sina bopålar från katthemmet till Färjestaden. Simba är en riktig "tolvtaggare" i kattvärlden, en genomsnäll myskatt som dock ännu så länge, efter bara tio dagar hos oss, går försiktigt fram. På dagarna bor han mest under våra sängar i sovrummet. Han anser dock att kycklingfilé, Sheba lax och köttfärs är oemotståndligt och kan då lockas ut från sitt trygga krypin. Därför tror vi att han egentligen är en förklädd eremitkräfta.

På kvällen kommer han dock fram och går sina vändor i huset. Mest sitter han i ett fönster i vardagsrummet och spanar på nattlivet kring fågelbordet. Då är han tryggare, går på lådan och knaprar hårdisar på sin ordinarie matplats i köket. Han tillåter också att husse - som också är nattuggla - tassar omkring i huset eller sitter uppe och läser. Simba har en härlig päls och låter sig villigt kammas. Han vältrar sig då i vällust. Men han vill ännu helst inte bli upplyft och buren. Det får vänta.

Våra tidigare katter har alltid insett att man vid middagstid bör infinna sig i köket. Det lönar sig att lystra till skramlet av stekpannor och kastruller. Simba har ännu inte fått igång den reflexen, men eftersom vi idag ska steka biffar lär han ändå bli delaktig i kalaset. Låter det som en bortskämd katt ska vi inte protestera.


Bästa hälsningar från Thorsten, Sigun, Niklas och Simba i Färjestaden


Öland nästa för Lilli och Sussi


Lilli

Den 18 december blir även Lili och Sussi öbor då de flyttar till ett permanent hem på Öland. Vi önskar våra härliga tjejer lycka till!


Sussi

Carola sköter vår hemsida


Jag heter Carola Lindh och är hemsidans webmaster. Det är jag som sköter hemsidan, dvs. gör alla uppdateringar och ser till att det tekniska kring hemsidan och e-mail fungerar som det ska.


I mitt arbete ingår det även att ansvara för gästboken, kontrollera och uppdatera inkomna gåvor. Förutom arbetet med hemsidan hjälper jag också till med att ta fram reklammaterial, visitkort samt övriga dokument. När Maritha får problem med sin dator är det jag som hjälper henne att få det att fungera igen - ibland via telefon men räcker inte det får vi helt enkelt träffas för att försöka fixa problemet.


Hos mig bor katterna Lilleman och Pricken samt ett antal hemlösa katter som självmant sökt sig till mig. Här bor också min häst Montana och ett antal rashöns och tuppar.Klicka gärna på bilden för att komma till Carolas hemsida.

 

 


Helgens fångst

På gården står en fälla med kattmat som alltid är ogillrad. Den har fått stå kvar efter branden då vi fångade in flera av våra katter. Sedan dess har Maritha och Sonny fortsatt att ställa in mat. (Kan det ha varit Kopian som har käkat upp maten?) I helgen upptäckte Sonny återigen att det var tomt i skålen. I alla fall var det tomt på kattfoder. Istället låg det grankottar övertäcka med löv. En ekorre har flyttat in i fällan. Numera står det två skålar i fällan, en med kottar och en med kattmat. Även ekorrar förtjänar ett mysigt hem. Eller hur? ;-)


 

 


Låt oss presentera...

Vi fortsätter att presentera våra fantastiska medarbete.

Katarina
, Tordis och Emma hjälper också till i katthemmet ett par gånger i veckan med enklare städning. Emma fotograferar en del också och Tordis hjälper även till med bakning när det är dags för marknad eller öppet hus. Både Tordis och Katarina brukar finnas till hands när det är dags för Kompis att vara med på något evenemang. Naturligtvis ägnar de sig en hel del åt att umgås och kela med katterna också.


Katarina har de tre katterna Marmelad, Mini och Cleo från Kompis. Hos Tordis bor katten Hugo, en rödvit långhårig kattherre som också kommer från Kompis.

Vi har också ett antal personer som hjälper till när katthemmet är med på olika evenemang eller har Öppet Hus. Nämnas kan Tordis äkta make Nils, Gun, Rune, Lottas son Johnny med flickvän samt Katarinas syster Margaretha.

Text: Carola - webmaster/Katthemmet Kompis

   
Katarina, Emma och Tordis.
Rabatt på katt- och hundfoder

Är du kund hos Agria? Just nu får du upp till 20% rabatt på katt- och hundfoder från OLIVER´S Petfood.
Klicka HÄR för att läsa mera.


Kartong är den nya torsken

Jag ger mig. Kartong är tydligen inte alls så illa som jag fick det att låta. I alla fall inte enligt våra läsare. Jag ger mig. Kartong verkar vara den nya torsken. 

"Med lite kattmynta, så slinker även en kartong ner." /Sippo

"JA, det är gott med KATTongpapper, allra helst om det finns lite god seg tejp kvar. ;-)" /Kjelle Bus


Kopian med sin kartong.

 


Mötet med polisen


Katten Molly och en av Carolas maranhönor.

Vad kan Carolas höns och polisen ha gemensamt? Det undrade jag också. Därför bad jag Carola berätta om det annorlunda mötet.

Maranerna är kläckta hemma hos mig 2010 och har ruvats fram av en Wyandottehöna. De älskar nämligen att ruva. Redan som kycklingar var de matfriska och pigga. När de blev lite äldre fick de gå ut lösa i trädgården liksom de andra hönsen men vad man inte räknade med var att de var så otroligt pigga och nyfikna. De var än här och än där så det gällde att hålla bra uppsikt över den vilket man tyvärr misslyckades med ibland - därav mötet med polisen. Hönsen hade helt enkelt smitit iväg och det kan gå fort ibland. Först ser man dem gå och beta i trädgården för att nästa minut vara osynliga. Just den här gången hade de gått ner ända till vägen, korsat den och gått in till en granne och betat i hennes gräsmatta. Det var när de var på hemväg över vägen som polisen kom körande och tvingades stanna för att släppa fram dem...


Eftersom de var så rymningsbenägna och svåra att hålla koll på byggde vi raskt en större rastgård full av gräs och där fick de sedan vara den mesta tiden eftersom vi inte kunde hålla ständig koll på dem. Ibland fick de naturligtvis komma ut lösa i trädgården men det fick bli när vi visste att vi kunde ha dem under bättre uppsikt. När snön kom förra året var de inte lika roade av att gå ut i trädgården och när våren kom i år trodde man i sin enfald att de skulle ha lugnat ner sig lite och hålla sig hemma. Nåväl de har visserligen inte gått över vägen ännu men de har rymt ner till dikeskanten intill och det har varit många gånger vi fått rusa ner och jaga hem dem igen. De vet mycket väl att de inte får gå iväg så långt för de springer raskt hemåt och det ser kul ut, ungefär som om de har
händerna i byxfickorna och vaggar fram. Överhuvudtaget springer de mest när de ska förflytta sig från en plats till en annan.


Svart kopparfärgad Maran är min absoluta favoritras eftersom de är så pigga och glada men ändå lugna och tama att hantera. Tar man upp en maranhöna i famnen börjar de prata. Jo de gör faktiskt det med lugna fina små "Ka ka ka". De älskar mat och man kan nästa höra hurra-ropen när de får något extra gott (vilket det ofta blir). Har man dörren öppen på sommaren drar de inte sig för att kliva in i köket och se om där finns något gott att hämta. :)


Rasen är en av få som värper de allra mörkbrunaste äggen som ibland kan bli mörkt chokladbruna. Genom att de får äta mycket gräs och gå ute fritt och plocka i sig lite av varje blir äggen dessutom nyttigare och godare än
de hönsägg som är uppfödda i fabrik och bara får hönsfoder. Äggulorna blir oftast oranga under sommarhalvåret pga av gräset de äter. Överhuvudtaget är ägg något av det mest nyttiga man kan äta med mycket vitaminer och
spårämne. Här finns allt som behövs för att en kyckling ska kunna utvecklas.

Text och foto: Carola, webmaster - Katthemmet Kompis


Maranerna dricker filmjölk.


Sommarpromenad. Maranerna äter gräs och njuter av livet.


Maranerna undersöker baksidan av stallet.


Tagen på bar gärning

Bildbevis på att Kopian fortfarande protesterar mot pensionärslivet. Vi ställer oss frågan; är det verkligen gott med kartongpapper, Kopian?


En sur Kopian.


RSS 2.0