Dagens fångst, offer och middag

Blixten avancerar i sin jakt på att utrota de stackars djuren på Västeråkra. Idag presenterade han sin första fågelfångst. Och han gjorde det med stolthet. Blixten, som för tillfället är sjukskriven, visade ingen tecken på att må dåligt. Bäst att hålla Försäkringskassan utanför dagens bravader. ;-)


Dagens lek. Katt-och-fågel-leken.


Dagens fångst, offer och middag.


Blixten tillsammans med sitt offer. (Som ligger vid svansen.)

Nya rockmedlemmar

Luna, Theodore (Kattfamiljen), Ligans och Sören Fernström har anslutit sig till vår rockgrupp. Theodore har attityd som en rockstjärna och en passion för tuffa skinnvästar. Lunas coola sångröst är en stor tillgång för bandet. Sören Fernström har erfarenhet av mediavärlden och är van att möta fans. Han hälsar att han mer än gärna står längst fram på bandets idolkort. ;-)

Vi har fått ett namnförslag; Stray cats (som betyder "hemlösa katter".) Har ni fler förslag?

Bandet består nu av Blixten, Kjelle Bus, Sören Fernström, Jippi, Ligans (Vitöra, Prinsen, Puzzel, och Bandit) samt Luna och Theodore (Kattfamiljen).


Medievan. Sören Fernström är känd i kattvärlden.


Stilikon. Theodore vet hur en rockstjärna klär sig.


Sångfågeln Luna.


Prinsen tar ton.


Rockledaren Bandit tar en paus mellan repningarna.


För Vitöra är det höga toner som gäller.


Puzzel är taggad.


Jippi! Vi jublar för Jippis tuffa stämma.








Sweden Rock - Here we come

 
Sweden Rock - Here we come. Blixten och Kjelle Bus repar inför nästa års festival.

Min katt Blixten och bloggaren Kjelle Bus har en del gemensamt. Förutom glödheta jaktkunskaper är de fenomenala rocksångare. Grabbarna övar på varsitt håll inför nästa års Sweden Rock Festival. Nästa projekt är att komma på ett namn till det blivande rockbandet. Har ni något förslag?

Är det fler katter som vill ansluta sig till rockbandet?


I klass med muskungen Blixten?

När Maritha och Paddpojken såg bilder på Blixtens jaktfångst fick de prestationsångest. För att komma upp i samma nivå och tempo som muskungen Blixten ville Maritha testa en ny metod. Så Lottas moppe fick agera försökskanin. En rallykatt skulle kunna utmana Blixten, menade Maritha. Att en moppe låter och skrämmer slaget på Smålands alla möss var förmodligen inte något Maritha hade tänkt på. Eller som Sonny sa: "Det är värt ett försök".


Ett två tre... Le mot kameran, Paddpojken.


Smile!




Och hur var det med 15-års gränsen, Maritha?

När två stjärnor möts...

Svalehultsonen Sören Fernström och bloggaren Wikki är två katter som figurerar en hel del i bloggar, media och på utställningar. Så vad vore mer passande än att de fick träffas och skaka tass? Förra vecka blev det verklighet. Så här såg det ut när två stjärnor möttes.


Sören Fernström söker ögonkontakt med bloggdrottningen Wikki.



Bilder från Wikkis blogg.


Glad midsommar

Vi önskar er en riktigt härlig midsommar med god mat och massvis med glädje! Vi håller tummar och tassar för ett fint väder. :-)






Sören Fernström gjorde succé på Lövmarknaden

Dagen innan midsommarafton har Karlskrona som tradition att arrangera den sk. "Lövmarknaden" på Stortorget. För oss karlskroniter är det ingen midsommar utan denna marknad. För Sören Fernström var det första besöket. Matte Nalle och husse Lasse berättade att han skötte sig utmärkt. När jag träffade dem hade Sören fullt upp med alla besökare som ville klappa honom. Men tro inte att det var gratis att klappa en kung. Nej då. För varje klapp tog Sören 1 krona. Det gäller att hitta strategier för att hjälpa hemlösa katter. Smart Sören! För er som inte kunde besöka Sören på Lövmarknaden har chans att träffa honom på hans turné i sommar.


Sören Fernström njöt av uppmärksamheten.


Sören var noga med att ta betalt för varje klapp.


1 krona för varje klapp.


En stolt matte.


Sören, Nalle och Lasse brinner för att hjälpa hemlösa katter.


Sören Fernström på turné

Svalehultsonen Sören Fernström är just nu ute på turné. I morgon träffar ni honom på Lövmarknaden i Karlskrona. Jag ska hålla ögonen öppna efter Sören & co. Är det någon som ska besöka Lövmarknaden?


Affischen är gjord av Wikki.


Midsommargodis

Till midsommar byter vi gärna ut sillen mot dessa läckerheter. Mmm... godis i mängder! Vad sägs om frystorkad fisk eller kyckling? Eller varför inte en lyxig ask med musmiga godisbitar? Godiset finns att beställa hos Kattfamiljen.

Brukar ni bjuda era katter på godis?



Lyxig godisask med innehållande läckerheter.






 

Frystorkat godis. Finns i kyckling och fisksmak.


Sille och Sara blir Nybrobor

Inom kort byter Sille och Sara Svalehult för att bosätta sig i ett samhälle utanför Nybro. Syskonen flyttar till samma familj där de kommer vara innekatter första året. Tanken är att de eventuellt ska bli utekatter. Deras nya ägare kommer få två busiga charmtroll som älskar att underhålla alla de träffar.

Sille och Saras syskon samt mamma Esmeralda söker fortfarande egna hem.


Familjen bus.

Rastgården


Rastgården. Till invigningen kommer gräset att vara klippt.


Mitt i rastgården växer ett päronträd. För att behålla trädets charm lät Sonny denna gröna kvist sitta kvar.

Dagens fångst del 2

Muskungen Blixten har gjort det igen. Fångat och slaktat en stackars mus. Och skrämt slaget på sin matte. I förmiddags hörde jag skrik utanför fönstret och trodde först det rörde sig om kattslagsmål. När jag tittar ut ser jag följande:


Dagens middag är fångad. Blixten är nöjd. Och jag är skitskraj.


När Blixten insåg att han inte fick komma in förrän musen var begravd dröjde det inte länge förrän han traskade iväg med sitt offer och kom tillbaka tomhänt.

Fortsätter det så här kan vi snart tjäna pengar på alla möss som släpas hem. ;-)


Varje år skadas 700 katter i fallolyckor

2008 kom Jordbruksverket med en föreskrift som kräver att katter som vistas ensamma på en balkong från meters höjd, ska vara skyddade med nät. Trots regeln skadas fortfarande lika många katter i fallolyckor. I fjol vårdades 700 katter. Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, menar att det finns en övertro att katter aldrig skadar sig. En fallolycka är inte bara smärtsamt för katten utan också för plånboken. Agria skriver att snittkostnaden för veterinärvård i samband med fall ligger runt 7000 kr. På Facebook vill Agria hjälpa och inspirera kattägare att göra sin balkonger säkra. Har du bilder på en kattsäker balkong som vill dela med av? Skicka då in dem på Agrias Facebook-sida.

Agrias pressmeddelande om fallolyckor finns att läsa här.




Spår av rallyt

Under Zabra-rallyt lyckades en av förarna pricka stenmuren utanför katthemmet. Muren flyttades cirka en meter men är redan återställd. Föraren klarade sig utan skador, värre var det för bilen som fick avsluta tävlingen och läggas in för vård.


Spår efter bilen.


Stenmuren är numera återställd.


Relaxavdelning?

Övervåningen på katthemmet påminner om en relaxavdelning. När alla möbler är på plats kan jag nästan garantera att det kommer bli favoritplatsen för våra katter. Stort, ljust och fräscht är ord som beskriver den bra. Än så länge är det bara Sonny som utnyttjar soffan efter ett arbetspass på katthemmet. Jag är så nyfiken på resultatet och kan knappt vänta tills allt är klart! Skrattande


En ny favoritplats?


Maritha gör entré.


Vardagslyx. Sonny njuter i katternas soffa.


Snabbvisit

Efter en shoppingtur i Kalmar tidigare idag passade Peter och jag på att köra inom katthemmet. Det var Peters första besök och han blev, precis som jag, lika imponerad av det fantastiska bygget. Vilket arbete! Och vilka generösa och omtänksamma människor som har hjälpt oss att få katthemmet så fint. Ni är otroliga!

Maritha guidade oss runt i nya katthemmet. Efter en lång dags shopping var Peter var slutkörd och Sonny föreslog att de skulle slå sig ner i katternas soffa på övervåningen. Efter en timmes prat om ditt och datt kunde Sonny konstatera att de var släkt. Maritha skakade på huvudet och menade att man inte automatiskt är släkt med någon för att man har bott i samma landskap.

Det var en härlig känsla att träffa alla katter igen. Robinson har blivit modigare och My kaxigare. Kopian, som annars fjäskar för besökare, var inte alls gästvänlig. Han låg nerbäddad i sin favoritbytta. Men jag förstår honom, vem är egentligen piggelin i ösregn?

(Bilder från katthemmet publiceras i morgon.)


Spöket Laban myser med Maritha.


Fikat bestod av jordgubbar och vaniljglass.

På tal om möss...

Låt oss presentera ännu en musjägare; Kjelle Bus. Stiliga Kjelle Bus är svag för myntamöss och vet exakt hur de skall hanteras. Men är han modig nog att fånga en levande mus? Blixten hälsar att han gärna sponsrar med en grundkurs i musjakt. Kjelle Bus är välkommen förbi när det passar.


Kjelle Bus med sin leksak.


Vi smälter... Kjelle Bus får våra hjärtan att klappa ett par extra slag.


Kjelle Bus är en birmakille som älskar att stå i centrum. Besök gärna hans blogg.



Besök av tidningen Kattliv


Maritha intervjuas av Kattlivs reporter.

Tidigare i veckan besökte tidningen Kattliv oss för att skriva ett reportage om uppbyggnaden av nya katthemmet. De fick träffa alla våra charmtroll samt kika in i katthemmet. Både Maritha och katterna fick agera modeller. Kopian fick order att inte stå rampljuset under besöket. Maritha menade att katthemskatterna skulle vara dagens stjärnor. Kopian fick roa sig på egen hand.

Reportaget publiceras efter sommaren. Vi återkommer med exakt datum.


Livet från den lata sidan. Att vara modell är inte alls så tufft som många
modeller påstår. I alla fall om vi ska tro våra katter...



Dagens fångst

Denna stackars mus låg på vårt vardagsrumsgolv när jag kom hem igår. Söt men ack så död. Tro det eller ej men denna gång är Kopian oskyldig. Jag misstänker att Blixten är jägaren bakom bytet. Hans stolthet lyste igenom på lång väg. Vilken prestation! Och vilken egoboost!


Dagens fångst, dagens middag, dagens leksak. Stackars lilla mus.





Efterlängtade djurpoliser

I Stockholm finns en ny grupp inom polisen som arbetar för att rädda vanvårdade djur. Inom djurpolisen i Stockholm arbetar tio personer men runt om i landet kommer fler att utbildas för kunna arbeta med dessa frågor. På Agrias hemsida berättar Joakim Johansson och Håkan Andersson om sitt arbete och vad anser om ID-märkning och kastrering av katter.




Zabra-rallyt

Ett 70-tal bilar deltog i Zabra-rallyt som passerade Svalehult igår. Besökarna kunde köpa fika och korv med bröd vid katthemmets bord. Maritha hälsar att de hade en trevlig dag och sammanlagt fick de in 1250 kr till Katthemmet Kompis. När rallyt var slut fick Davek och Sonny agera städpatrull. Eller försökte Sonny smita från sysslorna? ;-)

Vi tackar alla som besökte oss!


Städpatrullen Davek och(?) Sonny.


Davek skurar bordet.


Rune och Davek.


Rune har samtalspaus.

Till våra gäster...



Detta roliga vykort finns att beställa hos Kattprylar för 10 kr/st.

Från koja till slott


Stiliga Lukasson.

Carola, som ansvarar för vår hemsida, är ägare till ett flertal höns och tuppar. Nyligen inträffade följande:

John var på militärträff en helg och på gården där de skulle fika gick en ensam och tjusig tupp. Hans sista höna hade dött några dagar tidigare och ägaren hade tänkt nacka honom på morgonen men hann inte innan de kom. Han sa att John fick ta med sig tuppen om han ville men eftersom Carola och John redan har så många tuppar tackade han nej. När han skulle köra hem kom tuppen fram till honom i bilen precis som om han ville följa med. John ringde hem och frågade om det var okej att han tog med honom. Carola kunde inte säga nej eftersom hon visste att han annars skulle bli nackad.

När Carola fick se tuppen såg hon direkt att det Lukasson, en grå tupp som hon sålde förra året. Hon är säker på att det är samma tupp eftersom Lukasson såldes åt det hållet som som John åkte. Dessutom har han en speciell färgteckning och kroppsform p.g.a. att han är korsning med wyandotte. Lukasson kände sig väl hemma och var inte alls rädd utan snackade när de var i närheten.

Efter en vecka köpte Carola in några stackars fabrikshönor (de var de enda vuxna hon fick tag på så snabbt) till honom. De såg hemska ut, vågade inte gå ut då de aldrig hade andats frisk luft och hade inga stjärtfjädrar. Om rumpan var de helt bara... Nu vill de inte alls gå in på kvällarna och njuter av sitt nya liv som frigående hönor och äter både gräs, makaroner och annat gott som de aldrig fått tidigare.


Lohmanhönor nyss anlända från en hönsfabrik. Lukasson spanar in sina nya fruar.


Familjen Lukasson.

Foto: Carola


Zabra-rally

Tycker du om rally? Då ska du titta på zabra-rallyt som går förbi Svalehult lördagen den 11 juni mellan kl 9.00-20.00. Cirka 70-100 bilar deltar. Under dagen kommer Katthemmet Kompis sälja korv med bröd samt kaffe, bullar och kakor.

Viktig information
Vägsträckan stängs kl 09.00. Därefter är det förbjudet att använda vägen utan att kontakta tävlingsledningen. De första bilarna kommer ca kl 10.45 och håller på till kl 13.00. Andra omgången pågår mellan kl 14.00-16.00. Vägen är förmodligen öppen för trafik efter kl 16.00 igen. Observera att man inte får köra bil på vägen innan en bil med texten "sträck chef" åkt runt och meddelat att vägen återigen är öppen.

Välkomna!
 



Agebodagen

Maritha, Lotta, Katarina och Monica hade en varm och rolig dag på Agebodagen. Det var många besökare och flera olika aktiviteter. Katthemmet fick in 1666 kr. Vi tackar alla som besökte oss denna dag.


En glad Maritha.


Marithas syster Monica.


En trött, men glad och nöjd chef.

Göteborgs katthjälp behöver ditt stöd



Sluta avliva katter i Hisings Backa!


Skriv på du också!


I Hisings Backa, Göteborg, har det i många år funnits hemlösa katter. Många av dessa är förvildade. Varje år avlivas en del av kattbeståndet. Förr genom avskjutning, nuförtiden genom infångning och avlivning hos veterinär. Katterna som är kvar fortsätter föröka sig. Problemet löses inte, det flyttas bara över till nya individer. Det kommunalägda bostadsbolaget Poseidon, städbolaget Klinab och flera djurkliniker är idag huvudaktörerna inom "omhändertagandet" av en del av katterna. Med ”omhänderta” menas här att Poseidon ger uppdrag åt Klinab att fånga in katterna och att djurklinikerna avlivar katterna. Trots att bostadsbolaget Poseidon och Klinab flera år i rad har blivit informerade om att avlivning varken är en human eller långsiktig lösning har man inte visat något intresse av andra metoder. Så länge man fortsätter att avliva en del av kattbeståndet kommer det att finnas katter kvar som förökar sig, som är skadade, hungriga och eländiga.


Den enda långsiktiga och humana metod som finns är Trap Neuter Return: katterna fångas in, tama katter och kattungar omplaceras, förvildade individer(som mår dåligt av att leva nära inpå människor) återplaceras efter kastrering och ska få skydd, mat och tillsyn så länge de lever. På det viset stabiliserar man i första hand beståndet för att sedan låta den minska genom naturlig avgång. Kastrerade katter har en mycket bättre hälsa än okastrerade och man slipper även oönskade kattungar.


Vi vill att ni slutar avliva hemlösa katter och börja använda Trap Neuter Return istället!


Text: Göteborgs katthjälp


Vi frågar - Kattfamiljen svarar

Med jämna mellanrum kommer Heidi, som driver bloggen Kattfamiljen, att svara på frågor som rör katter. De första frågorna handlar om inne- och utekatter.

Hur vänjer man en innekatt att bli utekatt?
- Det bästa sättet att vänja en innekatt att bli utekatt är nog att ta ut den i sele först ett par veckor så den lär sig hitta i omgivningarna. När man väl släpper ut katten själv första gången är det bäst att göra det på dagen och när den är hungrig för då går katten inte lika långt bort. Katter blir modigare när det är skymning/mörkt ute nämligen. Självklart skall katten vara ID-märkt och kastrerad innan man släpper den lös själv.


Kan alla utekatter vänja sig vid att bli innekatter?

- Personligen tror jag inte att alla katter kan vänja sig vid att bli innekatter. Katter som varit hemlösa länge brukar ofta tycka det bara är skönt att slippa utelivet och nöjer sig med tex en balkong för att få frisk luft och sol. Men tex min systers katt som alltid fått gå in och ut när han vill och aldrig behövt gå hungrig utan har bara de härliga delarna av utelivet skulle nog bli extremt deprimerad om han tvingades bli innekatt. Han bor perfekt på landet med skogen bredvid där han har sitt revir och kan jaga hur mycket han vill och det skall han få göra så länge han lever.
- Vår Hugo som är en hittekatt hade däremot inga problem med att bli innekatt. Han valde själv kan man säga eftersom han kom hem till oss men sen aldrig ville gå. Nu kommer han dock ut på promenader i sele och koppel. :-)


RSS 2.0