Det kostar att ha katt

Att ta emot en katt som familjemedlem i sitt hushåll innebär oftast mycket glädje men det innebär också ansvar.

Om man tar hand om en katt ska man se den som en familjemedlem. Man bör se till att katten kastreras, vaccineras, id-märks och försäkras. Man måste vara medveten om att det kan kosta en hel del pengar att gå till veterinären och då är det bra om katten är försäkrad. Katten kan precis som oss människor må dåligt och ha ont men också känna glädje när den blir väl behandlad.

Vaccinera din katt

Man brukar vaccinera mot kattsnuva och kattpest. Kattpest är en mycket plågsam sjukdom och många katter som drabbas dör och de som överlever blir sällan lika friska som de var innan de blev sjuka. Tänk på att även en innekatt kan drabbas av kattpest och snuva genom att smittan även kan överföras genom dina skor och kläder. T ex om du besökt någon med sjukdomen bör du inte gå in i ditt hem utan att först tvättat dig noga och bytat kläder. Därför är det viktigt att se till att katten blir vaccinerad.

Kastrera katten

Om du kastrerar din katt kommer det inte att födas oönskade kattungar. Hankatten stannar oftast hellre hemma än strövar omkring efter löpande honor. Dessutom blir katterna oftas mer lugna och harmoniska. En annan anledning till att man bör kastrera sin katt är att man hjälper till att höja kattens status eftersom det blir färre hemlösa och oönskade katter som ingen vill ha. I synnerhet i städerna är det många som irriterar sig på hemlösa katter som får lida för människans ansvarslöshet.

Huruvida en kastrerad hankatt klarar sig i slagsmål gentemot en okastrerad hane beror mer på kattens personlighet och psyke än att den är kastrerad.

ID-märk din katt!

Om din katt skulle komma bort eller rymma iväg är det lättare för upphittaren att hitta ägaren (dig) om katten är ID-märkt.

Du som har en upphittad ID-märkt katt kan göra en sökning efter ägaren på Internet. På webbplatsen http://kennet.skk.se/agarreg/ kan man få fram staden där ägaren bor och i en del fall även ägarens namn.

Skulle katten vara chip-märkt i nacken kan du få hjälp av en veterinär och på större polisstationer. I dessa fall krävs en särskild scanner för att kontrollera vem som äger katten.

Tänk framåt

När man tar hand om en katt måste man också tänka långsiktigt, kanske 15-20 år framåt om det gäller en yngre katt. Ju mer väl du tar hand om din katt desto mer får du tillbaka.

Våra katter är inte gratis

För att täcka kostnader vi har för katterna på katthemmet samt för att höja kattens status, tar vi ut en omplaceringsavgift för de katter vi omplacerar. Vi får också möjlighet att hjälpa fler katter. När vi omplacerar en katt skriver vi ett kontrakt, detta för att vi är rädda om djuren och vill att de ska tas väl om hand. Om det av någon orsak inte skulle fungera i hemmet med katten inom en viss tid vill vi att den återgår till katthemmet istället för att den ska flyttas omkring till andra hem vilket kan göra katten otrygg.

Vi har ett önskemål om att ha fortsatt kontakt med er som tar hand om en katt från oss. Det är alltid roligt att höra om hur katten mår och utvecklas i sitt nya hem.
Källa: Katthemmet Kompis

image15
Kattungen Ole.


Kommentarer

Gör ditt tassavtryck här:

Ditt vackra namn?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Säg det med ett mjau:

Trackback