Vad kan just du göra för hittekatterna?

 image57 
En hungrig och hemlös katt.Visst kan Du hjälpa hemlösa katter!
Det är lätt att känna sig maktlös när det kommer till hittekattsproblematiken och att glömma de möjligheter som vi alla har, som på sikt kan förändra situationen till det bättre. Det behöver inte alltid vara stora dåd som får feta rubriker i tidningen. Även de mycket små insatserna har stor betydelse. Det handlar mera om att vi blir riktigt många som drar vårt lilla strå till stacken. Eller som Röda Korset slogan lyder ?Ingen kan göra allt, men alla kan göra något?.Hittekatternas situation i Sverige är ingen munter historia. Varje vecka möts vi av tidningsrubriker om olika katt öden runt om i landet. I massmedia förkunnas hur människans grymhet drabbar de små och oskyldiga djuren. I merparten av dessa fall är det en eller flera katter som är offret. Många gånger infinner sig en känsla av maktlöshet och trötthet hos den sanna kattälskaren. Allt för ofta tar någon så kallad profet till ordet och förordar i auktoritära ordalag att massavlivning av alla hemlösa katter är den enda sanna lösningen på problemet. Det är då det gäller att försöka se till de små detaljerna, att tänka att havet faktiskt består av många droppar vatten. Om vi alla bidrar med vår lilla droppe får vi till sist en ganska stor vattensamling, som kan försätta till och med de största och högsta bergsmassiven. 

Vad kan just du göra för hittekatterna?

Vi har alla olika förutsättningar, våra plånböcker är olika tjocka, någon är bra på att skriva, någon annan har talets gåva medan en tredje är bra på att snickra..... Det som är så bra med arbetet för de utsatta katterna är att vi alla behövs utifrån våra egna förutsättningar. Det är helt enkelt så många olika saker som katterna behöver vår hjälp med att det finns en uppgift för oss alla. Just du och din insats behövs för en katt som har det svårt någonstans i Sverige!

Skänka pengar

För den som kan avvara en slant kommer naturligtvis alltid pengar till användning i arbetet för de hemlösa katterna. Tänk på att inget bidrag är för litet! (Många bäckar små blir snart en stor å). Om du vill stödja ett enskilt katthem hittar du länkar till flera av katthemmens hemsidor under rubriken "Länkar" här Hittekatter i Fokus. På hemsidorna finner du uppgifter om konton där man kan sätta in pengar, samt vad det kostar att bli medlem. Om du inte vill bli medlem kan du istället skänka penninggåvor efter vad du har råd med. På många katthem kan du även vara fadder för en namngiven katt.

Skänka saker, material, kattmat mm.

Många av katthemmen tar tacksamt emot olika gåvor i form av kattleksaker, matskålar, tillbehör, byggmateriel, kattmat, kattsand, lakan, handdukar mm. Oftast hittar du uppgifter om vad de kan behöva på deras respektive hemsida. Då och då anordnas även loppmarknader för att få in pengar till verksamheten. Släng därför inte dina överblivna saker och urväxta kläder. Även dessa kan hjälpa en kisse i nöd.

Vara en hjälpande hand i verksamheten

Bor du i närheten av ett katthem? De flesta katthemmen är i behov av volontärer för att klara arbetet med och runt katterna. Det handlar om en rad olika uppgifter som att städa och tömma kattlådor, ge katterna mat, leka med katterna, följa upp adoptioner, transporthjälp för katter som ska till veterinärer etc. Dessutom behövs då och då mer praktisk hjälp från händiga personer som kan snickra, lägga golv och måla. Om du är datakunnig kan du kanske bli Webbmaster för katthemmets hemsida.

Opionsbildning
Gillar du att skriva? I så fall kan du vara med i opinionsbildningen för att höja kattens status. Ett arbete som bland annat innebär att författa debattartiklar och insändare till tidningar, skriva brev till politiker, hålla i namninsamlingar och liknande. Det finns även ett färdigt material som kan användas för att sprida information tillomgivningen. Det är den så kallade kattstatuskampanjen för ett bättre kattliv - se särskild artikel. Affischmaterialet är bara att skriva ut från en vanlig skrivare för att sätta upp i närområdet. En annan metod är att svara på annonser där kattägare skänker bort kattungar eller säljer kattungar som är under 12 veckor. Arbetet med att höja kattens status är något som pågår ständigt i vår vardag. Varje gång du i ett vanligt samtal informerar någon om hur viktigt det är att kastrera, ID-märka och vaccinera sina katter gör du en viktig insats för katten. Inte minst genom att själv vara en god förebild som kattägare bidrar du till att höja kattens ställning.

Bygga nätverk

Tillsammans blir vi starka, det gäller i alla sammanhang och är inget undantag i arbetet för de utsatta katterna. Att bygga nätverk med olika former av kontakter är en väsentlig och viktig del. Genom nätverken kan vi stödja varandra, kläcka nya idéer och utbyta erfarenheter. Internet är en effektiv kanal där vi kan mötas varandra oavsett geografisk placering. Via nätverken kan vi även odla kontakter med politiker, journalister, tjänstemän, sponsorer och veterinärer.

Sponsorer

En fruktsam metod är att hitta sponsorer, olika företag som vinner på att synas i sammanhang med katter och i gengäld betalar för det med foder, kattsand, andra produkter eller penningbidrag. Det kan till exempel vara försäkringsbolag, fodertillverkare, Zoo-butiker, Bostadsbolag mm. 

Adoptera en katt
  
Funderar på att skaffa en katt eller utöka den kattskara du redan har? I så fall är det en välgärning att adoptera en katt från ett katthem. På katthemmet kan du få hjälp att hitta en lämplig katt. Du hjälper dessutom faktiskt två katter på samma gång, dels katten du köper men även den katt som får "din" katts plats på katthemmet.Den här artikeln är långt ifrån en fullständig förteckning över vad du kan göra till förmån för hittekatterna i vårt avlånga land. Det finns säkert minst lika mycket till att skriva. Den visar dock på bredden av uppgifter som alla har det gemensamt att de gagnar arbetet för hemlösa katter och bidrar till att höja huskattens ställning.
Text och foto: Lena, Hittekatter i fokus. 

image55


image58


image59
Hemlösa katter.

Kommentarer

Gör ditt tassavtryck här:

Ditt vackra namn?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Säg det med ett mjau:

Trackback