Veckans fråga

Vissa kattägare väljer att ha sin katt som utekatt, andra väljer att låta den vara innekatt.

Veckans fråga lyder:
Är det djurplågeri att låta en katt vara innekatt?


Kommentarer
Postat av: Carro

Jag tycker verkligen inte att det är djurplågeri med tanke på hur mycket risker det finns för en utekatt, skador, död, plågeri, slagsmål med andra katter etc. Jag som bor i lägenhet skulle aldrig ha min Stitch som utekatt då jag i så fall anser att det är ganska dumt att ha utekatt om man bor i lägenhet. Jag är inte för att ha utekatt alls, i ärlighetens namn. Men det är min personliga åsikt. Stitch mår utmärkt av att vara innekatt så det får förbli så för hans del, för hans egen skull. Han har varit innekatt i över tre år och skulle aldrig klara sig som utekatt med alla risker som finns därute.

2008-07-02 @ 19:47:54
URL: http://carolineblomqvist.blogg.se/
Postat av: CJ

? nä inte om du tar väl hand om den

2008-07-02 @ 19:55:16
URL: http://lovelylady.blogg.se/
Postat av: Annie

Innekatter kan ha det väldigt bra, under förutsättningarna att deras ägare anpassar miljön utifrån katternas behov med t.ex. leksaker, klös- och klättemöbler, mysiga ställen där man kan krypa in, innätad balkong eller rastgård osv. Jag bor i stan och har fyra katter. Två av dem tycker om att gå ut på promenad i sele och koppel. De andra två vill faktiskt bara vara inne, det räcker gott att ligga i en stol på den innätade/inglasade balkongen och njuta av friskluften.

2008-07-02 @ 19:57:42
Postat av: Annica

Man måste se till kattens bästa och vad den vill. Jag hade två katter förut (nu endast en) där den ena tyckte det var bäst att vara inne och spana i fönstret och ville bara gå ut om det var strålande solsken och torrt i backen. Den andra älskar att vara ute i nästan alla väder. För Morias del hade det varit grymt att tvinga ut henne fast hon inte ville.

2008-07-02 @ 20:05:19
Postat av: Hanna

Jag tycker att det beror på situationen. Katter i stan skulle kanske vara bäst som innekatter,med tanke på trafik och andra kattfarliga saker. Medans katter på landet nog trivs bäst utomhus med den frihet som finns. Men som innekatt tror jag att det är viktigt med en annan sorts stimulans, så som klösbrädor, leksaker och mycket kärlek. Kärlek ska iofs vilket sällskapsdjur som helst ha!

2008-07-02 @ 20:47:26
Postat av: Elin

Jag tycker att det beror på situationen, om jag skulle ha möjlighet att ha en utekatt skulle jag ha det men nu bor jag i lägenhet på tredje våningen och det är lite krångligare då. Jag kommer dock ta ut min katt då och då, men vara ute med den då:) Jag anser inte att det är djurplågeri. Katter kan ha det väldigt bra inne också, speciellt om de har något att leka med och klösa /klättra på :)Jag och Johan har för övrigt kommit till rätta nu och skulle hemskt gärna vilja ha en katt så fort som möjligt! Vi och lägenheten väntar :) Vi har till och med köpt kattmat, leksaker och så :) Jag tänkte ringa till Maritha imorgon och se om vi kan bestämma något! Ha det jättebra

2008-07-02 @ 21:07:09
URL: http://eluaan.blogg.se/
Postat av: Linda, Simone och Mojje

Nej det tycker jag inte, så länge katten får den stimulering och den miljön den behöver. Och det går ju alltid att gå ut med katten i koppel! Eftersom vi bor mitt i Malmö city så skulle det vara mer djurplågeri att ha katterna ute. För SImones del som är så rädd av sig så tror jag att hon känner sig tryggare som innekatt.

2008-07-02 @ 21:33:55
URL: http://lindajm.blogg.se/
Postat av: Naken

Jag trivs väldigt bra som innekatt. Skulle inte ens vilja vara ute ensam om jag fick. Tycker att det oftast är alderles för kallt ute. Dessutom kan jag ju gå ut på balkan och ibland är vi ute och promenerar. Som tur är så har jag en snäll matte som har ordnat så att jag får lite utekänsla även om jag är inne hela dagarna. Jag har ett stort klätterträd. Roliga tunnlar att krypa in och busa eller gömma mig i, massor av leksaker och hon har tillochmed odlat eget gräs bara för min skull. Sen har jag ju lillebrorsan också. Tyckte att det var lite ensamt om dagarna när jag bodde här själv utan honom men nu när jag har honom har jag någon att busa med om dagarna. Det är tur det. Det verkar kul att vara utekatt också om man slipper att vara ute jämt. Men jag tror att det passar de katter som har lite mera päls. På hösten och vintern fryser jag och på våren och sommaren bränner jag mig i solen.Tass/ Naken

2008-07-02 @ 22:13:36
URL: http://nakensdagbok.blogg.se/
Postat av: Ellen

Det är absolut inte djurplågeri !

utan många katter mår mycket bättre av att vara innekatter,,, dessutom finns det raser som är rena innekatter,, min Yumi tex...En innekatt lever dessutom skyddad,,, den behöver inte komma bort, vara rädd för bilar eller hamna i slagsmål med andra katter eller rävar eller liknande... Att man ska ha sin katt inne när man bor mitt inne i en stad är ju självklart, men även på landet kan det vara värt att fundera på,,, jag lät tex mina katter vara ute när vi bode på landet och jag hade huskatter,,, men bara på dagtid, eftersom de på nätterna inte syntes och det var gott om tex räv...2008-07-02 @ 22:15:54
URL: http://sphynxnoja.blogg.se/
Postat av: Jana | FRÖKEN GRÖN

NEJ det är inte djurplågeri.

Men det skall inte vara en skokartong till bostad.

2008-07-02 @ 23:43:47
URL: http://kirkemandragora.blogg.se/
Postat av: Emma

Nej.

2008-07-03 @ 18:07:34
Postat av: Ronja, Hobbe, Hodja och Ossian

Vi är fyra glada bortskämda katter som bor i en etta på 41 kvm tillsammans med vår matte. Vad de flesta människor inte verkar begripa är att vi katter är lite smarta och utnyttjar kubikmetrarna i lägenheten också! Vi har klätterträd, gömställen, leksaker och så får vi vara uppe på hyllor & skåp, hatthyllan etc. Vi har bott inne hela våra liv och är harmoniska och glada. Utomhus måste man oroa sig för väder & vind, andra katter som vill bestämma, lösa hundar, människor (alla är tyvärr inte snälla), bilar och alla möjliga andra faror. Här hemma är vi trygga, har kompisar och en massa platser att vara på och saker att leka med. Mat och vatten finns alltid framdukat och vi har rena sandlådor att göra våra behov i. Matte borstar oss och klipper klor och tar oss till veterinären om vi blir sjuka (som tur så händer det inte så ofta). Vill vi vara ifred har vi möjlighet till det, men oftast ligger vi i en hög och jäser ändå.

2008-07-04 @ 15:25:54
URL: http://hedokatt.blogspot.com
Postat av: Einstein, Mozart, Lipton och Eamon

Vi är 4 supernöjda innekatter. Vi har tillgång till utegård dygnet runt, klätteträd, kattlådor både inne och ute, leksaker, varandra men speciellt kärleken från våra människor. Einstein älskar att vara ute likdom Eamon och Lipton men Mozart föredrar att vara inne i stor sett hela tiden. Men även om vi är innekatter så är det superviktigt att vara försäkrad. Sjuk kan man alltid bli.

2008-07-05 @ 09:52:22
Postat av: Micha

Jag kan ingenting om katter, och är dessutom allergisk (så jag skulle aldrig ha en katt) men inte kan det väl vara djurplågeri att låta den vara inne, eller? Är inte vissa katter innekatter och andra utekatter? Jag skulle aldrig våga ha en katt som var ute jämt, tänk om den inte hittar hem? ;P (Snacka om att jag hamnat på fel ställe då jag gick in på denna kattblogg.. men men, eftersom jag hamnade här vill jag också visa mig genom en kommentar)

2008-07-06 @ 12:39:21
URL: http://eyeofstone.blogg.se/
Postat av: Jenny

Nej-absolut inte!!Med rätt stimulans kan en katt trivas alldeles utmärkt inne.Håller med Ronja,Hobbe, Hodja och Ossian till punkt o pricka!

2008-07-07 @ 14:55:34

Gör ditt tassavtryck här:

Ditt vackra namn?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Säg det med ett mjau:

Trackback