Hittekattsfrågor del 2

Hittekatter ifokus har ställt frågor till olika katthem i Sverige. Vi har tidigare publicerat några av svaren. Här kommer del 2.
Vad händer när ni tar in en katt?
Alla nya katter som kommer till oss placeras i vår karantän. Där blir de undersökta av Maritha. Alla katter vaccineras innan de placeras i katthemmet eller flyttar till ett nytt hem. Är katten på något sätt i dåligt skick låter vi alltid veterinären få titta på katten. De katter som behöver vård får det. Alla våra katter kastreras. Om det är kattungar, så kräver vi ett intyg från kastrering när de flyttar till sitt nya hem. Våra katter ska kastreras innan åtta månaders ålder. Vi kräver att få intyg på att katten är kastrerad innan åtta månaders ålders. Har en vuxen katt  inte hunnit bli kastrerad under tiden på katthemmet ska vi ha intyg på det inom tre månader från den nya ägaren. Ibland går det väldigt snabbt för vuxna katter att få hem, och då är det inte alltid som vi får tid hos veterinären innan den har fått nytt hem. Men vi kastrerar alltid våra katter så snart vi kan.


Katter:
Tar ni hand om skygga katter? Hur gör ni om en skygg katt kommer in?

Självklart tar vi hand om skygga katter. Det är väldigt vanligt. Alla nya katter placeras i karantän innan de flyttar in i katthemmet. Skygga katt får ett eget rum tills man kommer lite närmare dem. En skygg katt behöver lugn och ro. Det tar olika lång tid.    

Vet ni vad TNR är?

Ja, det gör vi. Vi har använt oss av det. Förra året fick vi in en jättevacker röd hankatt. Han hade förmodligen levt ute i hela sitt liv. Felix, som vi kallade honom, placerades i karantän. Men han mådde jättedåligt av det. Blev väldigt stressad, tappade aptiten och kissade och bajsade utanför lådan. Personen som hittade honom erbjöd sig att han skulle få bo i deras uthus, och gå in och ut som han ville. (Han gick inte ihop med familjens egna katter.) Idag mår Felix bra igen. Han är kastrerad och vaccinerad och lever som utekatt och går in och ut i sitt uthus. Familjen ser till att han har mat och vatten. Katthemmet Kompis står för mat och veterinärvård.


Kommentarer

Gör ditt tassavtryck här:

Ditt vackra namn?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Säg det med ett mjau:

Trackback