Dags för kastrering, vaccinering och ID-märkning


Nalle är en social nallebjörn.


Flera av våra katter kommer att kastreras, vaccineras och ID-märkas denna månad. På torsdag ska Nalle, Tiger och Tussen följa med Maritha till veterinären och nästa vecka är det dags för Leo och Theo.

Vi har tidigare skrivit hur viktigt vi anser att det är med kastrering, vaccinering och ID-märkning. 

Vaccinera din katt

Man brukar vaccinera mot kattsnuva och kattpest. Kattpest är en mycket plågsam sjukdom och många katter som drabbas dör och de som överlever blir sällan lika friska som de var innan de blev sjuka. Tänk på att även en innekatt kan drabbas av kattpest och snuva genom att smittan även kan överföras genom dina skor och kläder. T ex om du besökt någon med sjukdomen bör du inte gå in i ditt hem utan att först tvättat dig noga och bytat kläder. Därför är det viktigt att se till att katten blir vaccinerad.

Kastrera katten

Om du kastrerar din katt kommer det inte att födas oönskade kattungar. Hankatten stannar oftast hellre hemma än strövar omkring efter löpande honor. Dessutom blir katterna oftas mer lugna och harmoniska. En annan anledning till att man bör kastrera sin katt är att man hjälper till att höja kattens status eftersom det blir färre hemlösa och oönskade katter som ingen vill ha. I synnerhet i städerna är det många som irriterar sig på hemlösa katter som får lida för människans ansvarslöshet.

Huruvida en kastrerad hankatt klarar sig i slagsmål gentemot en okastrerad hane beror mer på kattens personlighet och psyke än att den är kastrerad.

ID-märk din katt!

Om din katt skulle komma bort eller rymma iväg är det lättare för upphittaren att hitta ägaren (dig) om katten är ID-märkt.

Du som har en upphittad ID-märkt katt kan göra en sökning efter ägaren på Internet. På SKK:s ägarregister kan man få fram staden där ägaren bor och i en del fall även ägarens namn.

Skulle katten vara chip-märkt i nacken kan du få hjälp av en veterinär och på större polisstationer. I dessa fall krävs en särskild scanner för att kontrollera vem som äger katten.
Text: Carola, Katthemmet Kompis


Leo ska besöka veterinären.


Kommentarer
Postat av: Emilies Skafferi

Vilka sötnosar:)

2009-12-19 @ 10:12:28
URL: http://emiliesskafferi.blogg.se/

Gör ditt tassavtryck här:

Ditt vackra namn?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Säg det med ett mjau:

Trackback