Har du hittat en katt?

Inte alla katter ute är hemlösa. Men är katten mager, smutsig och tufsig i pälsen - då kan den mycket väl vara hemlös. En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen.

Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare:

* Kolla om katten har ett halsband med kontaktuppgifter.

* Kolla om katten är öronmärkt - den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra). Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos Svenska Kennelklubben som handhar ägarregistret både för katter och hundar. Registret finns på Internet.
Under helger ringer man Rikspolisstyrelsen (eller ber lokala polisen ringa) som kan koppla upp sig på Kennelklubbens dator.

* Katten kan också vara id-märkt med ett chip. Nackdelen är att detta inte syns och måste kollas med en speciell avläsare som finns hos bl.a. veterinär och polis.

* Sätt upp lappar i området, i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken, o.d.

* Kontakta de närmaste polisstationerna - ägaren kanske har anmält sin katt som försvunnen - och anmäl katten som upphittad.

* Sätt ut en upphittad-annons på kattrelaterade sidor på Internet.

* Titta också under rubriken Efterlysningar på kattrelaterade sidor. Gå även runt i området där katten hittades för att se om det finns efterlysningar uppsatta.

* Köp ett billigt katthalsband (med säkerhetsspänne) som det går att skriva på eller har en liten kapsel där kontaktinfo kan förvaras. Skriv t.ex. "Om du äger denna katt, var vänlig ring (ditt eget telnr)" eller bara ditt telefonnr på det och sätt sedan på katten halsbandet. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.

* Behåll katten tills ägaren hittats. Om du inte har möjligheter till det kan man lämna in katten till en djurskyddförening/katthem.
OBS! Kontrollera noga att denna inte bara avlivar katten! Det finns tyvärr katthem i Sverige som anser en snabb avlivning som bra metod att reducera antalet hemlösa katter i Sverige.

* Om katten är skadad eller sjuk bör den tas till närmaste veterinär.


Text: Alexandra, Kattpolisen ifokus.


Kommentarer
Postat av: Puma & Sixten

På Mattes jobb har det gått en katt i flera veckor nu. Den var väldigt mager men pälsen var fin. Nu har en av kollegorna tagit hand om honom, samtidigt som vi satt upp lappar där vi efterlyser ägaren och Matte har kollat med katthem och annonser i tidningar. Vi får se om någon ägare dyker upp, anars har han ett hem nu som han verkligen trivs i.

2010-07-30 @ 11:04:33
URL: http://rosbladhskattfotosida.blogg.se/
Postat av: Camilla Z Hbg

Mycket bra inlägg och många bra tips! Det där med att köpa ett halsband och "skicka" med ett meddelande... superbra men något som nog inte många hade tänkt på.

2010-07-30 @ 14:38:58

Gör ditt tassavtryck här:

Ditt vackra namn?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Säg det med ett mjau:

Trackback