Vi frågar - Kattfamiljen svarar

Med jämna mellanrum kommer Heidi, som driver bloggen Kattfamiljen, att svara på frågor som rör katter. De första frågorna handlar om inne- och utekatter.

Hur vänjer man en innekatt att bli utekatt?
- Det bästa sättet att vänja en innekatt att bli utekatt är nog att ta ut den i sele först ett par veckor så den lär sig hitta i omgivningarna. När man väl släpper ut katten själv första gången är det bäst att göra det på dagen och när den är hungrig för då går katten inte lika långt bort. Katter blir modigare när det är skymning/mörkt ute nämligen. Självklart skall katten vara ID-märkt och kastrerad innan man släpper den lös själv.


Kan alla utekatter vänja sig vid att bli innekatter?

- Personligen tror jag inte att alla katter kan vänja sig vid att bli innekatter. Katter som varit hemlösa länge brukar ofta tycka det bara är skönt att slippa utelivet och nöjer sig med tex en balkong för att få frisk luft och sol. Men tex min systers katt som alltid fått gå in och ut när han vill och aldrig behövt gå hungrig utan har bara de härliga delarna av utelivet skulle nog bli extremt deprimerad om han tvingades bli innekatt. Han bor perfekt på landet med skogen bredvid där han har sitt revir och kan jaga hur mycket han vill och det skall han få göra så länge han lever.
- Vår Hugo som är en hittekatt hade däremot inga problem med att bli innekatt. Han valde själv kan man säga eftersom han kom hem till oss men sen aldrig ville gå. Nu kommer han dock ut på promenader i sele och koppel. :-)


Kommentarer

Gör ditt tassavtryck här:

Ditt vackra namn?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Säg det med ett mjau:

Trackback