Kalla siffror - Hittekatter


Foto: Lena Lindell

I Sverige finns minst 100.000 hemlösa katter. Katter som far mycket illa och går en långsam död till mötes. För att ge en plats åt alla dessa katter skulle vi behöva ytterligare 2000 katthem. Inte konstigt att de ca 100 katthem som finns idag inte räcker till.

Ingen vet exakt hur många hemlösa katter det finns i Sverige idag. En grov uppskattning är att det rör sig om minst 100.000 katter. Bara i Stockholm är det runt 30.000. Det här är katter som far mycket illa och går en långsam och ofta plågsam död till mötes. Ovanpå detta har vi alla katter som behöver omplaceras av olika skäl. Oftast för att ägaren tröttnat på dem. Allt för ofta vanvårdas katter. Många tycker inte katten är värt något eftersom de fick den helt gratis. Andra är helt enkelt inte lämpliga att ha katt. Okunskap om katten och dess behov är ett faktum som också ställer till med en hel del problem.


Ingen vet exakt hur många hemlösa katter det finns i Sverige idag. En grov uppskattning är att det rör sig om minst 100.000 katter. Bara i Stockholm är det runt 30.000. Det här är katter som far mycket illa och går en långsam och ofta plågsam död till mötes. Ovanpå detta har vi alla katter som behöver omplaceras av olika skäl. Oftast för att ägaren tröttnat på dem. Allt för ofta vanvårdas katter. Många tycker inte katten är värt något eftersom de fick den helt gratis. Andra är helt enkelt inte lämpliga att ha katt. Okunskap om katten och dess behov är ett faktum som också ställer till med en hel del problem.

Det finns många vanföreställningar om katter. Några exempel: "en katt klarar sig alltid", "katten har nio liv", "katten är halvvild till sin natur", "katten mår inte bra om den inte får gå ute helt fritt", "det är synd om katten om man kastrerar den", "en honkatt måste få en kull innan man kan kastrera den". Den här typen av myter har ingen sanningshalt men lever trots detta envist kvar hos allt för många människor. Vanföreställningar som får mycket ödesdigra konsekvenser för katten.

Katten är ett produktivt djur. En honkatt kan få minst två kullar om året, med 3 - 6 ungar i varje kull. Under en livstid kan det bli runt 100 kattungar. Om vi räknar med att 50% av de 100.000 hemlösa katterna är okastrerade honkatter, som var och en får 10 kattungar per år, skulle det innebära ett nytillskott med 500.000 hemlösa katter för varje år som går.

För att ge en katthemsplats till de 100.000 hemlösa katter som redan finns i Sverige idag skulle vi behöva ytterligare 2000 katthem, förutsatt att varje katthem har 50 platser. Inte konstigt att de ca 100 katthem vi har idag inte räcker till på långa vägar.

I vårt land finns det idag 1 hemlös katt på var 90:e innevånare.

Det finns bara en riktigt bra lösning på hittekattsproblemet. Kastrering av alla katter som inte ska användas till avel.

/Lena Lindell, Hittekatter ifokus


"Mc Donaldskatterna"
Foto: Karin Svensson


Höstmys

Hur har ni det i höstvädret? För min del är det fullt upp med flytten till nya lägenheten. Mellan alla körningar och kartonger vill jag lägga in några bilder som Lotta har tagit på några av våra gottegrisar på katthemmet. Matti, Robinson, Pengla och Tassie ser ut att trivas bland alla varma täcken och tillsammans med varandra. :-)Pengla och Matti.


Robinson


Tassie


Så gick det för Mio och Signe

Minns ni Mio och Signe som tidigare bodde på Katthemmet Kompis? Numera heter de Elliot och Eyla. Vi har fått mail från deras matte Elvira.

"Elliot tar hand om Eyla som en storebror. :) Fast ibland verkar han tycka att hon är lite påträngande, haha! De har kvar sina namn på katthemmet fast som mellannamn, för dom namnen kommer ju alltid vara "dom" på något sätt. :) Kommer ihåg när vi skulle skaffa vår första katt, då läste vi om "Mcdonalds-katterna" och bestämde oss för att åka och kolla på Maximes ungar. Maxime bor förresten nu hos min mammas jobbarkompis mamma. :-)"
/Elvira


Signe som liten kattunge.


Mio som liten kattunge.


Kärlekskatter.


Signe njuter i sitt nya hem.


Mio väntar på nykokt torsk. :-)Ingen telefontid under vecka 43

Under vecka 43 kommer vi inte finnas tillgängliga på telefonen. Detta eftersom Lena är bortrest. Hon är tillbaka på katthemmet nästa vecka.


Sören på utställning


Sören


Sören med husse.


Sören blir bedömd hos domaren.


Beviset! :-)

Sören bodde tidigare på Katthemmet Kompis men bor numera hos Ann-Sofie med familj i Klakebäck, några mil från Karlskrona. I samband med Calmare kattklubbs utställning igår ställdes han ut för första gången. Så här berättar matte Ann-Sofie:

Sören var helt lugn och sansad hela tiden och njöt av uppmärksamheten och alla klapparna. Maritha på Katthemmet Kompis var lite orolig för han morrade nästan hela tiden då vi var där. Kanske berodde det på att han fick predikyr i Svalehult? Vi hade naturligtvis reklam för vår hittekisse så vi hoppas att han charmade många i publiken så att dom vill köpa katt från Kompis eller nåt annat katthem... :-)
 
 
Maritha och Lotta var lika stolta över Sören som vi. Puma och Sixtens matte Emma var där och fotograferade och gosade med Sören förstås. Han är ju lite lik Sixten när han var liten. Mysigt med en bebis tyckte Emma. Nu blir det väl kattungevarning hemma hos dom.

/Ann-Sofie "Nalle"


Praktik, skola, jobb och flytt

Jag har tyvärr inte hunnit uppdatera bloggen den senaste tiden eftersom jag har praktiserat, jobbat, pluggat och är mitt uppe i en flytt. :-) Det är fullt upp, men ska bli skönt att komma till en ny lya. Jag hoppas att det blir lugnare snart. Håll ut!


Resultat från Calmare kattklubbs utställning

Igår besökte Maritha och Lotta Calmare kattklubbs kattutställning. De sålde hembakat, glaskatter, kattprylar m.m. Båda två hade en trevlig dag med alla besökare. Totalt fick Kompis in 1885 kr. Vi vill tacka alla som handlade av oss samt skänkte kattmat, kattsand m.m. Ett stort tack till Calmare kattklubb!


Vårt bord med diverse kattprylar m.m.


Maritha pratar med besökare.Lilla SamanthaSamantha hittades i centrala Nybro för flera år sen. Hon födde en kull med ungar och alla har fått egna hem sen lång tid tillbaka. Samantha är en liten katt som älskar att gosa, spana efter fåglar i rastgården samt att vara där allt händer. Hon passar barn som ensamkatt och vill helst flytta till en barnfri familj.

Hon är född 2003 och är kastrerad, vaccinerad och ID-märkt.
Vill Du veta mer om sötnosen Samantha? Kontakta Lena på telefon: 0703-33 14 32. Telefontider: Måndag och onsdag: Kl 10.00-14.00. Tisdag, torsdag och fredag: Kl 16.00-19.00.


Katthemmet Kompis på Facebook

Ni har väl inte missat att Katthemmet Kompis numera finns på Facebook? Elvira heter tjejen som ligger bakom den. Jag kan berätta att hon har köpt två katter från oss, Signe och Mio. Gå med i vår grupp på Facebook du också! Sprid gärna sidan vidare.


Kattvingar

Nathalie heter tjejen bakom bloggen Kattvingar. Hon har gjort denna fina kattbild som jag tycker mycket om. Tycker den är jättesöt. Nathalie har gett oss en utmärkelse eftersom hon gillar vår blogg. Tack så mycket!

Vilka är era favoritbloggar? 


Rösta på Py Bäckman

Py Bäckman deltar i den internationella musiktävlingen Youbloom. Åtta låtar ska bli fyra och dessa fyra finalister kommer att vinna 2 000 euro var.

Py deltar med låten "(Om du vill) Leka" och om hon vinner tävlingen har hon bestämt att hon vill skänka prissumman fördelat på fyra utvalda katthem som är:

Göteborgs Katthjälp
Katthemmet Kompis
Stockholms katthem
Uppsala Katthem

Så här röstar du

Gå till websiten www.YouBloom.com . Här kan du också lyssna till de deltagande låtarna

1. Registrera dig med ett mailkonto.
2. Logga in
3. Klicka på Listen and vote i menyn.
4. Klicka på knappen Vote bredvid Py Bäckmans namn.

Ett stort tack till Py Bäckman för att hon tänker på oss och andra katthem och bryr sig djurens välbefinnande. Nu håller vi alla tummarna hårt hårt för hennes seger i tävlingen.

Lägg din röst på Py NU!

Text: Carola/webmaster - Katthemmet Kompis


Katter på maskerad

Är din katt sugen på maskerad? Hos Petster finns det kläder för katter i olika modeller och storlekar. Något till halloween? Själv har jag ingen erfarenhet av katter som bär kläder. Jag kan dock tänka mig att mina katter skulle bli tokiga om jag satte på dem en djävulsdräkter. ;-)

Förutom kläder har Petster bland annat klösmöbler, leksaker, foder, burar m.m. Sidan är helt klart värt ett besök.


249 kr hos Petster.


129 kr.

Bilder från Petster

Skulle kastreras - avlivades

Elinas katt Brownie skulle kastreras, men blev istället avlivad. Hur kunde detta ske? Vi ryser när vi läser om denna händelse. Vi har aldrig hört talas om något liknande.


Solen går upp...

Lotta har mailat nya bilder på Robinson. Bilderna visar vilka stor framsteg han gjort sen branden. Det sägs ju att det kommer något gott ur allt ont som har hänt. Kanske är det så för vårt katthem?

Tror ni det finns en mening med allt som händer?
Vecka 40 - Klätterträd till rastgården

Under veckan har Maritha och Sonny kollat ut det perfekta klösträdet till rastgården. Det fick bli ett av träden från skogen. Båda verkar nöjda med sitt fynd. Annars har det arbetats med att isolera fönsterspringorna i katthemmet. Bygget går sakta men säkert framåt.


Sonny har hittat det perfekta trädet...


Maritha inspekterar fyndet från skogen.
Maritha isolerar fönsterspringor.
Calmare Kattklubbs klubbmästerskap 2010

Lördagen den 23 oktober kommer Katthemmet Kompis att medverka på Calmare kattklubbs klubbmästerskap. Vi kommer sälja hembakat, smycken, glaskatter, t-shirts, kattprylar m.m.

Tid: Kl 10.00-15.00
Plats: Folkets park, Kalmar.

Vägbeskrivning: Från norr: kör E22 mot söder, Malmö. Tag av höger vid trafikplatsen Kalmar S, Hamnen. Följ Södra vägen ca 2,5 km. Tag av höger Stensbergsvägen. Folkets park ligger då direkt på höger sida. Från söder: kör E22 mot norr. Efter rondellen vid Karlsro, tag av mot Kalmar S, Hamnen. Följ Södra vägen ca 2,5 km. Tag av höger Stensbergsvägen. Folkets park ligger då direkt på höger sida. Stor parkering finns utanför Parken.

Välkomna!


Fredagsmys

Vi vill önska alla våra läsare en härlig helg! Nu väntas fredagsmys med kokt torsk. :-)

/Katterna på Katthemmet Kompis


Stitch, Shy och Isse väntar på nykokt torsk...

RSS 2.0