Kattens historia

Katten har varit människans följeslagare i flera tusen år. Ursprungligen härstammar den från Asien och Afrika. Det är framförallt kattens råttfångande egenskaper som gjort att människan tagit den till sig. Medeltiden skulle dock bli ett mörkt kapitel i kattens historia.

Katten har varit tam i ca 6000 år. Det är dock höljt i dunkel hur det kom sig att katten en gång blev tam. Sannolikt är det kattens egenskap av råttfångare som gjorde att människan tog den till sig och sedan började tämja den. De äldsta bilderna på katter kommer från det antika Egyptien och är ca 5000 år gamla. Egyptierna tämdje katterna för att de skulle hålla efter smågnagarna. Katterna sågs som aktade medarbetare och fick med tiden en gudomlig rang. När en katt dog balsamerdes den, lades i träkista som en mumie och fick en ståtlig begravning. Vid studier av dessa kattmumier har moderna forskare kunnat fastställa att det var den Egyptiska vildkatten Felis silvestris libyca som Egyptierna höll sig med. Den Egyptiska Vilkatten finns än idag på öarna Mallorca, Korsika, Sardinien, Sicilien och Kreta samt på fastlandet i Marocko, Tunisien och Israel. Den Egyptiska vildkatten är nattaktiv och det är svårt att se den. Den lever dock nära människan och dess ungar är lätta att tämja. Ca 1000 år senare blev katten husdjur även i Fjärran Östern. I Kina och Japan blev katten en stor tillgång i Sidenindustrin eftersom den höll efter råttor och möss, som åt sidenmaskarnas kokonger. Katten förekommer i Kinesisk astronomi som har sina rötter från den här tiden. Den som är född i kattens år är en duktig och ärbar person. Till Europa kom katten med skeppen främst via Venedig och andra hamnstäder i Italien. Katten följde med som skeppskatt för att hålla efter råttorna, gick iland och började sprida sig över Europa. Först tillbads katten även i Europa. Men under medeltiden kom kattens ställning plöstligt att förändras. Den kristna kyrkan såg katten som djävulens och häxornas följeslagare och påbörjade en kampanj mot den. Kyrkan förknippade  katten med hedendomen som till vilket pris som helst skulle bekämpas. Tusentals katter dödades runt om i Europa. Det var vanligt att de brändes på bål tillsammans med dem som ansågs vara häxor. När katterna började försvinna ökade antalet råttor och pesthärdarna började spridas över Europa. Till slut insåg Européerna vilket värde katten verkligen hade och man slutade successivt upp med förföljelsen. På 1700-talet hade katten börjat återuppta sin ställning som värdefull råttjägare och aktat sällskapsdjur. Under 1800-talet började man ställa ut katter på utställningar. Den första kattutställningen hölls i London 1871. Venedig var den stad som härjades värst av pesten. Under 1500- och 1600-talet rasade två epedimier som utplånade stora delar av Venedigs befolkning. Här kom man tidigare än på andra håll i Europa underfund med hur viktig katten var. Sedan dess har katten höjts till skyarna som guds gåva till mänskligheten. Sannare kattälskare än Venezianarna får man leta efter. Man ser ofta katten avbildas i bibliska sammanhang på olika konstverk i Venedig.

Källor: David Taylor, 1986, Donals Tichards, 1980. Sammanställning: Lena, Hittekatter i fokus.  


image76    image77 

Vår populära blogg om just Katthemmet Kompis!

För er som redan har besökt Katthemmet Kompis i de småländska skogarna, vet att det är ett paradis för hemlösa katter. De har till och med en egen teve. Och en rastgård större än ett jättehus. Jag lovar, mina katter är säkert jätteavis.

Det är många som läser vår blogg varje dag. Men vilka är ni där ute? Har ni besökt katthemmet? Kanske har du köpt en katt från oss? Skriv gärna och berätta!



image75
Den stora rastgården. På framsidan av katthemmet finns ytterligare en.
Dock inte lika stor.

Kattungar dumpade i vinlåda

Tragiskt. Men faktum är att det tyvärr finns onda människor. Tur att det fanns en ängel som räddade dem.

Två rödvita kattungar har kommit till katthemmet

Idag kom två rödvita kattungar till katthemmet. De är båda honor. Maritha har inte kommit på något namn till dem ännu. Bilder på sötnosarna kommer nästa vecka.
/Katthemmet Kompis

Dole, Disa och Kawa är tingade!

Idag blev Kawa, Disa och Dole tingade! Vi önskar dem lycka till i sina nya hem. (Kawa flyttar i början på september då han är tolv veckor.)

image74
Kawa

Sickan och Doris söker hem

Kattmamman Paula adopterade, i början av maj 2004, en tysk sommarstugefamilj.

Där fick hon också sina 3 små ungar varav Doris och Sickan är två av dem. Den tredje ungen, Dynamit Harry, har fått eget hem sedan en tid tillbaka.

Doris är en liten hona som har päls som sammet liksom sin bror Sickan som är en hel del större än sin syster. Dessa kissar är inte rädda men lite försiktiga av sig. Sickan och Doris är 2 år och söker hem tillsammans eller var för sig.




image70    image71
Doris                 Sickan
              


Kitten och Nästan

Kitten och Nästan är två vackra honkatter som behöver nya hem eftersom ägaren fått allergi. Katterna är fem år gamla men gillar ändå att vara utomhus och busa omkring. De skulle nog passa bra i ett hem där det händer mycket - alltså mycket liv och rörelse.

 

Vi ser helst att katterna flyttar till samma hem.

image69image68     


Månadens eldsjäl...

...är självklart Maritha Fernström på Katthemmet Kompis. Texten talar sitt tydliga språk, men jag kan ju tillägga att hon har andra kläder än de katthemskläder hon bär på bilden... I fall någon skulle undra.


Hur kommer vi tillrätta med alla hemlösa katter?

Hittekatter i fokus diskuteras bland annat hemlösa katter. Så min fråga är; Hur kommer vi tillrätta med alla hemlösa katter? Jag vill gärna höra era åsikter...




image67

Hittekatternas eget djursjukhus

Finns det ett djursjukhus där även medellösa hittekatter är välkomna? Ja på Regionsdjursjukhuset Bagarmossen i Stockholm får varje år mellan 150 - 200 skadade och sjuka hittekatter vård och hjälp till hälsa och ett bättre liv. Änglar finns även för hittekatter!
Djursjukhuset Bagarmossen är ett av Sveriges största djursjukhus. Här är alltid öppet, dygnet runt, årets alla 365 dagar! Det grundades 1973 och ägs av Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm. Stiftelsen driver även Albano djursjukhus.Bagarmossen tar varje åt emot mellan 150 - 200 svårt sjuka eller skadade hittekatter. Katter som är så svårt sjuka att de är i behov av sjukhusvård och inte kan skötas av privatpersoner. När en upphittare lämnar in en sjuk eller skadad hittekatt tar sjukhuset över ansvaret för katten. Det yttersta ansvaret vilar dock alltid på polisen. Bagarmossen kontrollerar om katten är ID-märkt och/ eller anmäld försvunnen hos polisen. De flesta hittekatter är omärkta och det är därför svårt att hitta eventuella ägare. I de fall katten redan är död när den inkommer ordnar sjukhuset med kremering. Ibland är katten så svårt skadad att den av djurskyddsskäl behöver avlivas. Annars gör djursjukhuset vad de kan för att ge katterna erfoderlig vård och rädda livet på dem. Vården av hittekatter kostar ca 300 000 kronor per år. Det är medel som sjukhuset egentligen skulle behöva använda för sin egen utveckling. De känner ett stort ansvar och anser att någon måste sörja för dessa utsatta katter. Därför har man valt att göra den här prioriteringen. När hittekatterna tillfrisknar omplaceras de i första hand   till personalen eller någon i bekantskapskretsen. Kända och betrodda kunder på sjukhuset kan också komma ifråga. Bagarmossen har även ett gott samarbete med Stockholms Katthem. Djursjukhuset vädjar till alla kattägare att ID-märka sina katter. Även innekatter kan smita eller ramla ut. 

Text: Lena, Hittekatter i fokus.


image65K

Dolf har flyttat!

image64

I söndags flyttade Dolf till sitt nya hem. Även hans syster Kerstin har flyttat. Kerstin var tingad långt tidigare och därför har det aldrig funnits något foto på henne på hemsidan. Snart flyttar även Isa, Polarn och Pyret.
Salmes hela familj är också tingade. Det vill säga Amber, Embla, Algot och Limpan.

Mamma Bonus med ungar

image60
Mamma Bonus

Ganska anlände en ny kattfamilj till katthemmet. Det är mamma Bonus och hennes ungar Kawa, Snäckan och Loppan. Familjen kom till katthemmet av en slump, skulle man kunna säga. Maritha och Sonny besökte en person av en helt annan anledning. Personen berättade att det kom en honkatt till dem och tiggade efter mat. Maritha tog då upp honan och kände på hennes tuttar. Tuttarna var stora och Maritha förstod genast att hon hade ungar någonstans. Mycket riktigt hade Maritha rätt. Till slut lyckades de hitta rätt på hela familjen och de fick följa med hem till Katthemmet Kompis.
Bonus är inte ens ett år gammal, kanske nio månader.

image61
Snäckan

image62
Loppan

image63
Kawa

Vad kan just du göra för hittekatterna?

 image57 
En hungrig och hemlös katt.



Visst kan Du hjälpa hemlösa katter!
Det är lätt att känna sig maktlös när det kommer till hittekattsproblematiken och att glömma de möjligheter som vi alla har, som på sikt kan förändra situationen till det bättre. Det behöver inte alltid vara stora dåd som får feta rubriker i tidningen. Även de mycket små insatserna har stor betydelse. Det handlar mera om att vi blir riktigt många som drar vårt lilla strå till stacken. Eller som Röda Korset slogan lyder ?Ingen kan göra allt, men alla kan göra något?.Hittekatternas situation i Sverige är ingen munter historia. Varje vecka möts vi av tidningsrubriker om olika katt öden runt om i landet. I massmedia förkunnas hur människans grymhet drabbar de små och oskyldiga djuren. I merparten av dessa fall är det en eller flera katter som är offret. Många gånger infinner sig en känsla av maktlöshet och trötthet hos den sanna kattälskaren. Allt för ofta tar någon så kallad profet till ordet och förordar i auktoritära ordalag att massavlivning av alla hemlösa katter är den enda sanna lösningen på problemet. Det är då det gäller att försöka se till de små detaljerna, att tänka att havet faktiskt består av många droppar vatten. Om vi alla bidrar med vår lilla droppe får vi till sist en ganska stor vattensamling, som kan försätta till och med de största och högsta bergsmassiven. 

Vad kan just du göra för hittekatterna?

Vi har alla olika förutsättningar, våra plånböcker är olika tjocka, någon är bra på att skriva, någon annan har talets gåva medan en tredje är bra på att snickra..... Det som är så bra med arbetet för de utsatta katterna är att vi alla behövs utifrån våra egna förutsättningar. Det är helt enkelt så många olika saker som katterna behöver vår hjälp med att det finns en uppgift för oss alla. Just du och din insats behövs för en katt som har det svårt någonstans i Sverige!

Skänka pengar

För den som kan avvara en slant kommer naturligtvis alltid pengar till användning i arbetet för de hemlösa katterna. Tänk på att inget bidrag är för litet! (Många bäckar små blir snart en stor å). Om du vill stödja ett enskilt katthem hittar du länkar till flera av katthemmens hemsidor under rubriken "Länkar" här Hittekatter i Fokus. På hemsidorna finner du uppgifter om konton där man kan sätta in pengar, samt vad det kostar att bli medlem. Om du inte vill bli medlem kan du istället skänka penninggåvor efter vad du har råd med. På många katthem kan du även vara fadder för en namngiven katt.

Skänka saker, material, kattmat mm.

Många av katthemmen tar tacksamt emot olika gåvor i form av kattleksaker, matskålar, tillbehör, byggmateriel, kattmat, kattsand, lakan, handdukar mm. Oftast hittar du uppgifter om vad de kan behöva på deras respektive hemsida. Då och då anordnas även loppmarknader för att få in pengar till verksamheten. Släng därför inte dina överblivna saker och urväxta kläder. Även dessa kan hjälpa en kisse i nöd.

Vara en hjälpande hand i verksamheten

Bor du i närheten av ett katthem? De flesta katthemmen är i behov av volontärer för att klara arbetet med och runt katterna. Det handlar om en rad olika uppgifter som att städa och tömma kattlådor, ge katterna mat, leka med katterna, följa upp adoptioner, transporthjälp för katter som ska till veterinärer etc. Dessutom behövs då och då mer praktisk hjälp från händiga personer som kan snickra, lägga golv och måla. Om du är datakunnig kan du kanske bli Webbmaster för katthemmets hemsida.

Opionsbildning
Gillar du att skriva? I så fall kan du vara med i opinionsbildningen för att höja kattens status. Ett arbete som bland annat innebär att författa debattartiklar och insändare till tidningar, skriva brev till politiker, hålla i namninsamlingar och liknande. Det finns även ett färdigt material som kan användas för att sprida information tillomgivningen. Det är den så kallade kattstatuskampanjen för ett bättre kattliv - se särskild artikel. Affischmaterialet är bara att skriva ut från en vanlig skrivare för att sätta upp i närområdet. En annan metod är att svara på annonser där kattägare skänker bort kattungar eller säljer kattungar som är under 12 veckor. Arbetet med att höja kattens status är något som pågår ständigt i vår vardag. Varje gång du i ett vanligt samtal informerar någon om hur viktigt det är att kastrera, ID-märka och vaccinera sina katter gör du en viktig insats för katten. Inte minst genom att själv vara en god förebild som kattägare bidrar du till att höja kattens ställning.

Bygga nätverk

Tillsammans blir vi starka, det gäller i alla sammanhang och är inget undantag i arbetet för de utsatta katterna. Att bygga nätverk med olika former av kontakter är en väsentlig och viktig del. Genom nätverken kan vi stödja varandra, kläcka nya idéer och utbyta erfarenheter. Internet är en effektiv kanal där vi kan mötas varandra oavsett geografisk placering. Via nätverken kan vi även odla kontakter med politiker, journalister, tjänstemän, sponsorer och veterinärer.

Sponsorer

En fruktsam metod är att hitta sponsorer, olika företag som vinner på att synas i sammanhang med katter och i gengäld betalar för det med foder, kattsand, andra produkter eller penningbidrag. Det kan till exempel vara försäkringsbolag, fodertillverkare, Zoo-butiker, Bostadsbolag mm. 

Adoptera en katt
  
Funderar på att skaffa en katt eller utöka den kattskara du redan har? I så fall är det en välgärning att adoptera en katt från ett katthem. På katthemmet kan du få hjälp att hitta en lämplig katt. Du hjälper dessutom faktiskt två katter på samma gång, dels katten du köper men även den katt som får "din" katts plats på katthemmet.Den här artikeln är långt ifrån en fullständig förteckning över vad du kan göra till förmån för hittekatterna i vårt avlånga land. Det finns säkert minst lika mycket till att skriva. Den visar dock på bredden av uppgifter som alla har det gemensamt att de gagnar arbetet för hemlösa katter och bidrar till att höja huskattens ställning.
Text och foto: Lena, Hittekatter i fokus. 

image55


image58


image59
Hemlösa katter.

Fd hemlösa Sarita

I början av året hittade jag en annons på Blocket där en kvinna hade hittat en vit honkatt. Honkatten var väldigt tillgiven och hon sökte hela tiden kontakt med människor. Kvinnan hade satt upp lappar i området där hon bodde och kontaktade även polisen. Men ingen verkade vilja veta av Sarita, som hon idag heter. Tyvärr kunde kvinnan inte ta in henne eftersom hennes egna katter avskydde henne. Jag kontaktade kvinnan och vi bestämde att vi skulle mötas upp Kristianstad och att jag sedan skulle köra Sarita till Katthemmet Kompis. Sarita buffade och kelade som bara den i bilen och verkade vara oerhört nöjd med att åka bil! Kanske visste hon att äntligen skulle få det bättre. Vi kommer aldrig få svar på hur hon kom till familjen, kanske är det så att någon har dumpat av henne i närheten. Idag bor Sarita på katthemmet men söker så klart efter en egen familj. Och hon vill vara ensamkatt.


image54
Sarita


Dags för kastrering

Idag ska Zeke och Maxime kastreras. Håll tummarna för att allt går bra!

Kalla siffror i hittekattsdebatten

I Sverige finns minst 100.000 hemlösa katter. Katter som far mycket illa och går en långsam död till mötes. För att ge en plats åt alla dessa katter skulle vi behöva ytterligare 2000 katthem. Inte konstigt att de ca 100 katthem som finns idag inte räcker till.

Ingen vet exakt hur många hemlösa katter det finns i Sverige idag. En grov uppskattning är att det rör sig om minst 100.000 katter. Bara i Stockholm är det runt 30.000. Det här är katter som far mycket illa och går en långsam och ofta plågsam död till mötes. Ovanpå detta har vi alla katter som behöver omplaceras av olika skäl. Oftast för att ägaren tröttnat på dem. Allt för ofta vanvårdas katter. Många tycker inte katten är värt något eftersom de fick den helt gratis. Andra är helt enkelt inte lämpliga att ha katt. Okunskap om katten och dess behov är ett faktum som också ställer till med en hel del problem. Det finns många vanföreställningar om katter. Några exempel: "en katt klarar sig alltid", "katten har nio liv", "katten är halvvild till sin natur", "katten mår inte bra om den inte får gå ute helt fritt", "det är synd om katten om man kastrerar den", "en honkatt måste få en kull innan man kan kastrera den". Den här typen av myter har ingen sanningshalt men lever trots detta envist kvar hos allt för många människor. Vanföreställningar som får mycket ödesdigra konsekvenser för katten. Katten är ett produktivt djur. En honkatt kan få minst två kullar om året, med 3 - 6 ungar i varje kull. Under en livstid kan det bli runt 100 kattungar. Om vi räknar med att 50% av de 100.000 hemlösa katterna är okastrerade honkatter, som var och en får 10 kattungar per år, skulle det innebära ett nytillskott med 500.000 hemlösa katter för varje år som går. För att ge en katthemsplats till de 100.000 hemlösa katter som redan finns i Sverige idag skulle vi behöva ytterligare 2000 katthem, förutsatt att varje katthem har 50 platser. Inte konstigt att de ca 100 katthem vi har idag inte räcker till på långa vägar. I vårt land finns det idag 1 hemlös katt på var 90:e innevånare. Det finns bara en riktigt bra lösning på hittekattsproblemet. Kastrering av alla katter som inte ska användas till avel.
Källa: Lena, Hittekatter i fokus.


 

För alla kattälskare...

....spana i den här sidan.

McDonaldsungarna

Milo, Brix, Katta och Ayla har växt till sig riktigt ordentligt! Jag har tidigare berättat om familjen "McDonalds" som höll till vid McDonalds i Vedeby utanför Karlskrona. Men jag tar alltihopa en gång till...
Mamma Maxime hade gått i området kring McDonalds i Vedeby, utanför Karlskrona i 1,5 år, om inte mer. Förra året fick hon en kull som hon stolt visade upp bland den täta trafiken i Vedebyområdet. Ungarna försvann dock och ingen verkar veta vart de tog vägen.

Maxime var stark nog att klara både förra sommaren, hösten och den kalla vintern som passerade. Det är egentligen ett under att hon lever i och med att hon strök omkring vid en mycket hårt trafikerad väg. I våras fick hon ännu en kull.

Av en slump fick en av Marithas medarbetare tips om att Maxime befann sig alldeles i närheten av området där hon hade setts under hela vintern.

Efter många turer lyckades familjen till slut fångas in. Med till Katthemmet Kompis fick också "pappa" Zeke följa med. Han har aldrig lämnat familjen ur sikte när de bodde ute, så det var självklart för oss att han också skulle få en andra chans i livet.

Vi tror att också Zeke kan vara Maximes unge från förra året.

Kattungarna är fortfarande skygga, men för varje dag som går blir de modigare. De behöver alla komma till trygga och kärleksfulla hem.

Kattungarna är flyttfärdiga vecka 30.

Nya bilder på kattungarna.


image47
Ayla

image48
Katta

image49
Milo

image50
Syskonkärlek. Milo och Brix.


En hälsning till Emma P

Vill skicka en tasshälsning till Emma P som är ett stort fan av vår blogg! Hon är en kattälskare som läser bloggen flera gånger om dagen, trots att hon bor så långt ifrån Nybro...! Förmodligen har vi fler trogna läsare där ute. Gör er gärna till känna!

Robinson - en överlevare

Igår kom det in ytterligare en katt till katthemmet. Robinson heter han och han hittades av ett par arbetare på ett industriområde, mager och ovårdad. De plockade in honom och Robinson placerades hos en farbror som tyvärr inte längre kan ha honom kvar. Robinson är blyg av sig och han hade det väldigt tufft som hemlös. Bilder på denna lånhåriga skönhet kommer snart. Just nu behöver lugn och ro.

Thelma, Tyko, Taco och Sisley - Göteborgsfamiljen

För några veckor sedan blev Maritha kontaktad av en kille från Göteborg som hade en kattfamilj hos sig. Jag citerar honom: "I november satt en liten benig underbar katt hona och skrek utanför min dörr, Hon var dyblöt och skakade av kyla och vind. Jag la handdukar och tidningar samt mat och vatten (som frös till is) i en vecka, sedan gick det inte längre, jag tog in henne i värmen. Jag är allergisk och livrädd för katter men kunde inte se henne lida mera. Hon var tillgiven och jag såg i hennes ögon att hon tackade mig, jag viste att hon inte överlevt utan hjälp."

Killen tog hand om honan, trots sin allergi. På våren födde hon fem små ungar. Killen försökte förtvivlat att hitta hem till dem, men utan resultat. Han sista utväg var att kontakta Katthemmet Kompis, som valde att ta emot familjen. Killen satte sig på tåget med hela familjen och efter några timmar var de äntligen framme i Nybro.
Nu söker mamma Sisley och ungarna Tyko, Taco och Thelma egna hem.
Kontakta Maritha för mer info.

image60
Mamma Sisley


image61
Taco


image62
Thelma


image63
Tyko

Birman Bertil

Igår kom en ny katt till katthemmet. Bertil heter han och är en helig birma. Anledningen till att han är placerad på ett katthemmet beror på att hans matte, sorgligt nog, har gått bort. Bertil är just nu ganska blyg och därför blev det inget bra kort på honom. Men han är kelig och gosig mot de han känner.


image59
Bertil

Bilder på nya katter kommer ikväll

Ikväll kommer jag att uppdatera bloggen med nya bilder. Jag och min sambo besökte katthemmet igår och självklart blev det en hel foton också. Kattungarna har växt till sig sen vi var där sist, och de är ju så underbart goa!

Älskade katter märker man...

Läs mer här. Och skriva gärna på. Såklart!

Katthemmet Kompis i morgon.

I morgon åker jag och min sambo till katthemmet för att hälsa på. Ska då passa på att uppdatera er med nya bilder och annan information. Tyvärr har vi inte möjlighet att åka dit så ofta eftersom det nästan är nio mil dit...Därför får jag "nöja" mig med att hjälpa Maritha med en hel del andra saker, som att blogga till exempel.

Självklart är alla katter på katthemmet helt underbara, alla har ju olika personligheter. Men jag har ändå några favoriter och det är Finnegan. Det finns något i honom som gör att man faller för honom. Han är så stilig!
Och så världens finaste Pengla. Pengla och hennes unge Pralina hittade Kalle och jag övergivna i en ladugård förra sommaren. Pralina bor idag i ett eget hem, medan Pengla fortfarande söker ett... Hon såg verkligen så ledsen ut när hon gick i ladugården och väntade på mat. Pengla är så söt och ser ut som en liten nallebjörn.

Sist men inte minst, ängeln Tiffany. Bilden är här nere får tala sitt eget språk. Jag behöver inte säga mera.


image52 
Pengla                Tiffany
  

Du kan du stödja katthem

Genom att bli medlem på CINT och svara på olika undersökningar kan du stödja vårt katthem. För varje undersökning får man en liten summa och du väljer själv vart du vill att pengarna ska gå. Här kan du alltså skriva Katthemmet Kompis som mottagare.

Cint skriver själva på sin hemsida att de är ett företag som vill låta oss vanliga människor utbyta erfarenheter av olika produkter och tjänster i syfte att undvika att vi gör felaktiga inköp eller val av tjänster.

Vill du läsa mer om hur det går till att stödja oss genom CINT, hur man blir medlem hos dem och vad ett medlemskap innebär föreslår vi ett besök på deras webbplats.

Katthemmet Kompis tackar er alla som stödjer oss i vår verksamhet att hjälpa katter till ett bättre liv.


Petronella


Sluta plåga djur!

Vi blir både arga och ledsna när vi läser sånt här. Tyvärr får den eller de personer som misshandlar och plågar djur sällan något straff. Och denna stackars katten som någon har stängt in i en bur. Dessutom har man hittat nio katter dumpade i en kartong. Tyvärr är detta något som händer alltför ofta.
 På Cint kan ni läsa om aktuella kattartiklar/reportage.

Höj statusen för katter!

Junikatter (Hur kan man göra något sådant?)

Det finns inte bara sommarkatter, utan även sk "junikatter".  
Fruktansvärt, säger vi på Katthemmet Kompis.
Vad tror ni att det beror på att vissa människor lämnar sina katter hemma helt själva när de åker på semester? Känner ni till några fall av "junikatter"?

Pysen, Limpan och LG har fått egna hem!

LG har fått ett eget hem! Limpan kommer att flytta till samma familj när han är tolv veckor. Även Pysen kommer att flytta till en egen familj. Nu är Salmes hela familj tingad, vilket vi tycker är oerhört roligt!
På lördag kommer jag att besöka Katthemmet Kompis och då kommer jag att uppdatera med nya bilder. Så....håll ut!


                                          

Bli kattfadder - stöd hemlösa, vanvårdade och oönskade katter!

Ett sätt att hjälpa en katt till ett bättre liv kan vara att bli fadder. Ju fler faddrar Katthemmet Kompis får desto fler katter har vi möjlighet att hjälpa.

Vi tar tacksamt emot alla bidrag. Finns ingen slant som är för liten, ingen som är för stor. Det finns inget krav på att du regelbundet måste ge ett bidrag utan det gör du när du själv har möjlighet.

Du kan bli fadder genom att ladda ner fadderanmälan via en pdf-fil där du fyller i talongen och skickar in den till Katthemmet Kompis. Då kommer vi att kontakta dig och du får ett inbetalningskort som du kan använda för din faddergåva. Pengarna sätts in på vårt PG: 35 74 82-9. Du kan också välja att göra din kattfadderanmälan via hemsidan.
Tass för din insats!

image38


Kattungarna har fått namn

Trixies ungar
Trixies ungar har fått egna namn. Liten, Smulan och Uno. Liten fick heta så eftersom hon bara vägde 72 gram när hon föddes häromdagen.

"Göteborgsfamiljen"
"Göteborgsungarna" heter nu Tyko, Taco och Thelma.

"Mc Donaldsfamiljen"
Ungarna Milo och Brix har blivit mycket tamare. Maritha kan nu klappa dem utan problem och de spinner glatt.


Bilder på kattungarna kommer till helgen. För då ska jag besöka katthemmet.

Hundratusen hemlösa katter

En artikel om obligatorisk ID-märkning av katter.

Jag citerar:
I Sverige lever uppskattningsvis mer än hundratusen katter som saknar en ägare och ett hem. Vissa har haft en ägare som har övergivit dem, andra har fötts ute av en hemlös och övergiven katthona. Källa: gt.se


Varning!

Varning! Läs mer här.


Ännu en ny kattfamilj

När Maritha och Sonny idag hälsade på ett par som tidigare har köpt katt på katthemmet, berättade paret att de matade en hemlös honkatt. Maritha tog upp honan och då visade det sig att hennes tuttar var väldigt stora, honan hade med andra ord fått en kull med ungar. Lyckligtvis hittade de ungarna, så nu finns hela kattfamiljen på katthemmet.

För att minska antalet hemlösa och oönskade katter är kastering det bästa alternativet.

Om du kastrerar din katt kommer det inte att födas oönskade kattungar. Hankatten stannar oftast hellre hemma än strövar omkring efter löpande honor. Dessutom blir katterna oftas mer lugna och harmoniska. En annan anledning till att man bör kastrera sin katt är att man hjälper till att höja kattens status eftersom det blir färre hemlösa och oönskade katter som ingen vill ha. I synnerhet i städerna är det många som irriterar sig på hemlösa katter som får lida för människans ansvarslöshet.

Huruvida en kastrerad hankatt klarar sig i slagsmål gentemot en okastrerad hane beror mer på kattens personlighet och psyke än att den är kastrerad. Källa: Katthemmet Kompis


Trixie har fött tre små ungar!

Den unga honan Trixie, som jag tidigare har berättat om, har idag fött tre små ungar! Två honor och en hane. Bilder och mer information kommer.


image35

En sommarkatts öde

Det är svårt att inte bli berörd. Tyvärr är denna berättelse alldeles för vanlig.

image33
Gerbera och Pralina.


Katters status

Katten har alldeles för låg status i vårt samhälle. Vad kan det bero på? Det finns många olika förklaringar, men mycket tyder på okunskap. Här kan du läsa om kattstatus.

Vad anser ni? Har katter för låg status i vårt samhälle? Om ja, hur kan det förbättras, anser ni?



   
Pralina                Tilda


Katten Rembrandt

I augusti kommer den 15-åriga katten Rembrandt tillbaka katthemmet, detta eftersom hans husse alldeles nyligen har somnat in. Nu hoppas Rembrandt på att få tillbringa sina sista år precis lika lyckligt som tidigare - fast hos en annan familj. Bilder på Rembrandt kommer snart.

Idolen Finnegan

Finnegan är en av mina personliga favoriter på katthemmet. Kanske mest för att han ser så sorgsen ut, men också för att han på något sett är väldigt cool.
Finnegan är en stolt hankatt, som föddes i ett stödhem i Falun. Han är en rätt stor katt och han är mycket fint tecknad i sina svartvita färger.

Finnegan är nu tre år, en nyfiken kisse, men lite blyg. Dock har han gjort stora framsteg och kommer mer och mer. Han ser en aning barsk ut men är en väldigt trevlig katt som gillar att klappas ibland.

Finnegan har en rätt annorlunda egenskap, när han tittar på något, sitter han alltid med frambenen i kors.
Finnegan drömmer om ett eget kärleksfullt hem...
Källa: Katthemmet Kompis



image27
Foto: Katthemmet Kompis


Om kattungen Kämpe (gammal artikel)

Ni har tidigare kunnat läsa om Kämpe, kattungen som hittade i en konsumkasse, förra året. Expressen fick nys om händelsen.

Fruktansvärt!

Hittade den här artikeln i tidningen Bohusläningen.
Jag förstår inte hur man kan göra något sådant! Vad tycker ni om artikeln?

På Cints hemsida kan man läsa om artikalar som handlar om katter.

Hittekatter på nätet

Vill tipsa om hittekatter i fokus, ett bra forum där människor från hela landet diskuterar bla hittekatter. Att bli medlem är helt gratis.

Isa, Polarn, Amber och Embla har fått egna hem!

Idag har kattungarna Polarn, Isa, Embla och Amber fått egna hem. Men de har inte flyttat ännu. Det ska de göra som först när de blir tolv veckor. Polarn och Isa kommer att flytta till en barnfamilj och Embla och Amber flyttar till ett par på Öland.
 



image26
Kattungen Embla.

Göteborgsfamiljen anländer...

Morgondagen
I morgon kommer kattfamiljen från Göteborg till katthemmet. Familjen består av mamma Sisley och hennes fem ungar. I morgon kommer även en kvinna som ska titta på Madonnas ungar.
Framtiden
Snart är det dags för Spiro, LG och Zorro att omvaccineras.
Knasigt värre...
Och för att nämna det allra senaste så har Maritha blivit biten i tummen. Igen. Denna gången av Rödluvan då hon passade på att rymma. Men det hela slutade lyckligt, förutom den "krigsskadade" tummen, och nu är Rödluvan på plats igen.

Så här under sommaren är det väldigt "stilla" på katthemmet. Väldigt få katter får nya hem under den här perioden, vilket vi tror beror på att många vill vänta till efter semestern med att skaffa katt. Populärast är kattungar, men under året som har gått har även många vuxna katter fått nya, vilket känns väldigt skönt.

image19   image20  image21  image22  image23 
Långhåriga         Doris                Alice                  Fleur                Sickan               
Petronella

Dags att få ett nytt hem?

På måndag kommer en kvinna och tittar på Madonnas ungar. Hennes ungar har nu hunnit bli ungefär nio veckor gamla. Håll tummarna för att någon av ungarna, Disa, Isa, Polarn eller Pysen gillar den nya besökaren...


image17
Yrbollen Disa.

Kämpe - kattungen som överlevde mot alls odds

Jag vill berätta för er om Kämpe, kattungen som hittades tillsammans med sina syskon i en ihopknyten konsumkasse vid ett dike i ett samhälle som heter Ljuder.

En septemberdag 2006 gjorde en familj en otäck upplevelse när de var ute och gick. Från en ihopknyten påse hörde de pipande ljud. När de öppnade påsen upptäckte de till sin förskräckelse fyra små blöta och medtagna kattungar. De tog hem dem och försökte mata dem och blåsa dem varma. När de inte kunde mata dem kontaktade de Katthemmet Kompis. Katthemmet tog dem då till Läckeby djursjukhus, men tyvärr dog en av ungarna på vägen dit. Väl framme undersöktes de andra tre ungarna och det konstaterades att två av dem var i mycket dåligt skick. De hade undertemperatur, 33 grader, hade lidit syrebrist som gjorde att de inte hade några sväljreflexer kvar och de hade dessutom fått neurologiska skador som gjorde att deras huvud och framben slängdes hit och dit. Därför fick de två kattungarna somna in. Hade de fått leva hade de svultit ihjäl eftersom de inte kunde svälja...

Men det fanns, trots allt, en riktig kämpe kvar bland ungarna. Veterinären trodde att den sista kattungen skulle klara sig bra, vilket han också gjorde. Han fick namnet Kämpe, eftersom han överlevde mot alls odds.
den familjen
Idag bor Kämpe hos som hittade honom i komsumkassen. Idag behöver han inte kämpa för livet, utan lever istället som en prins i sitt hem!
Källa: Katthemmet Kompis

image16
Foto: Katthemmet Kompis

Det kostar att ha katt

Att ta emot en katt som familjemedlem i sitt hushåll innebär oftast mycket glädje men det innebär också ansvar.

Om man tar hand om en katt ska man se den som en familjemedlem. Man bör se till att katten kastreras, vaccineras, id-märks och försäkras. Man måste vara medveten om att det kan kosta en hel del pengar att gå till veterinären och då är det bra om katten är försäkrad. Katten kan precis som oss människor må dåligt och ha ont men också känna glädje när den blir väl behandlad.

Vaccinera din katt

Man brukar vaccinera mot kattsnuva och kattpest. Kattpest är en mycket plågsam sjukdom och många katter som drabbas dör och de som överlever blir sällan lika friska som de var innan de blev sjuka. Tänk på att även en innekatt kan drabbas av kattpest och snuva genom att smittan även kan överföras genom dina skor och kläder. T ex om du besökt någon med sjukdomen bör du inte gå in i ditt hem utan att först tvättat dig noga och bytat kläder. Därför är det viktigt att se till att katten blir vaccinerad.

Kastrera katten

Om du kastrerar din katt kommer det inte att födas oönskade kattungar. Hankatten stannar oftast hellre hemma än strövar omkring efter löpande honor. Dessutom blir katterna oftas mer lugna och harmoniska. En annan anledning till att man bör kastrera sin katt är att man hjälper till att höja kattens status eftersom det blir färre hemlösa och oönskade katter som ingen vill ha. I synnerhet i städerna är det många som irriterar sig på hemlösa katter som får lida för människans ansvarslöshet.

Huruvida en kastrerad hankatt klarar sig i slagsmål gentemot en okastrerad hane beror mer på kattens personlighet och psyke än att den är kastrerad.

ID-märk din katt!

Om din katt skulle komma bort eller rymma iväg är det lättare för upphittaren att hitta ägaren (dig) om katten är ID-märkt.

Du som har en upphittad ID-märkt katt kan göra en sökning efter ägaren på Internet. På webbplatsen http://kennet.skk.se/agarreg/ kan man få fram staden där ägaren bor och i en del fall även ägarens namn.

Skulle katten vara chip-märkt i nacken kan du få hjälp av en veterinär och på större polisstationer. I dessa fall krävs en särskild scanner för att kontrollera vem som äger katten.

Tänk framåt

När man tar hand om en katt måste man också tänka långsiktigt, kanske 15-20 år framåt om det gäller en yngre katt. Ju mer väl du tar hand om din katt desto mer får du tillbaka.

Våra katter är inte gratis

För att täcka kostnader vi har för katterna på katthemmet samt för att höja kattens status, tar vi ut en omplaceringsavgift för de katter vi omplacerar. Vi får också möjlighet att hjälpa fler katter. När vi omplacerar en katt skriver vi ett kontrakt, detta för att vi är rädda om djuren och vill att de ska tas väl om hand. Om det av någon orsak inte skulle fungera i hemmet med katten inom en viss tid vill vi att den återgår till katthemmet istället för att den ska flyttas omkring till andra hem vilket kan göra katten otrygg.

Vi har ett önskemål om att ha fortsatt kontakt med er som tar hand om en katt från oss. Det är alltid roligt att höra om hur katten mår och utvecklas i sitt nya hem.
Källa: Katthemmet Kompis

image15
Kattungen Ole.


Milo och Katta

Igår flyttade Maritha och Sonny över kattungarna Milo och Katta från den gamla karatän till den nya. De är nu över tolv veckor gamla och är redo att klara sig utan sin mamma Maxime. Anledningen till att de valde att göra det beror på att ungarna är så skygga tillsammans med Maxime. Förhoppningen är att få dem mera tama med att göra så här. Ungarna Brix och Milo kom till katthemmet en vecka innan mamma Maxime och resten av familjen. Detta berodde på att hela familjen inte gick att fånga in samtidigt. När Milo och Brix kom till katthemmet var de skygga, men efter några dagar lugnade de ner sig och Maritha kunde klappa dem. Men när Maxime och resten av familjen anlände gick Milo och Brix tillbaka och gömmer sig "bakom" Maxime.

image14
Milo.

Dräktiga Trixie

För några veckor sedan kom en liten söt katttjej till katthemmet. Trixie, som hon nu heter, var väldigt mager när hon kom. Hon hade flyttats runt bland olika människor och har förmodligen aldrig haft ett riktigt hem. För några dagar sen upptäckte Maritha att hon var dräktig, och Trixie är förmodligen inte ens ett år fyllda! Mer info om denna söta och vackra tjej kommer så småningom. Håll nu tummarna för att allt går bra när hon ska föda.

image13
Vackra Trixie.

Mc Donalds familjen

Mamma Maxime hade gått i området kring Mc Donalds i Vedeby, utanför Karlskrona i 1,5 år, om inte mer. Förra året fick hon en kull som hon stolt visade upp bland den täta trafiken i Vedebyområdet. Ungarna försvann dock och ingen verkar veta vart de tog vägen. Maxime var stark nog att klara både förra sommaren, hösten och den kalla vintern som passerade. Det är egentligen ett under att hon lever i och med att hon strök omkring vid en mycket hårt trafikerad väg. I våras fick hon ännu en kull. Av en slump fick en av Marithas medarbetare tips om att Maxime befann sig alldeles i närheten av området där hon hade setts under hela vintern. Efter många turer lyckades familjen till slut fångas in. Med till Katthemmet Kompis fick också "pappa" Zeke följa med. Han har aldrig lämnat familjen ur sikte när de bodde ute, så det var självklart för oss att han också skulle få en andra chans i livet. Vi tror att också Zeke kan vara Maximes unge från förra året. Kattungarna är fortfarande skygga, men för varje dag som går blir de modigare. De behöver alla komma till trygga och kärleksfulla hem.

Jag var själv med och fångade in familjen, och jag lovar, glädjen var enorm när hela familjen äntligen fanns på Katthemmet Kompis. Äntligen fick de komma i trygga händer, få tag över huvudet och en massa god mat.
Den 24 juli kommer Maxime och Zeke att kastreras.

image9

"Pappa" Zeke med ungarna Ayla och Katta.

Milo och Brix
Milo och Brix.

image12
Mamma Maxime.

Ängeln Tiffany

Jag minns så väl den där dagen då jag träffade Tiffany för första gången. Jag och min sambo skulle hälsa på Maritha och alla katterna på Katthemmet Kompis. Tiffany hade nyligen fått tre små kattflickor och med sin varma blick hälsade hon oss välkomna. Det var då jag förstod att Tiffany var en katt jag sent skulle glömma. Hennes ögon sa mer än tusen ord och de talade direkt till mitt hjärta. Tiffany kom till Katthemmet Kompis våren 2006 och var då i väldigt dåligt skick. Hennes kropp var mager och sårig och mycket av hennes päls hade ramlat av. Dessutom var hon höggravid och strax efter ankomsten födde hon tre små ungar. Kattungarna fick namnen Gerbera, Sally och Nosen. Med tiden kom hon också att bli extramamma till kattungarna Kämpe och Pralina. Kämpe och hans syskon hittades halvdöda i en plastkasse. Tyvärr hade hans syskon inte samma ork att kämpa vidare, för de dog sorgligt nog strax därefter. Pralinas mamma var alldeles för ung för att kunna ta hand om sin unge, så Tiffany fick bli hennes stora och trygga stöd. Tiffany måste ha varit världens stoltaste kattmamma när hon fick visa upp sina underverk för oss. Hon strålade och spann av glädje och det var precis som att hon sa "Titta på mig, jag överlevde, trots allt!" För hon måste ha haft ett tufft liv, Tiffany. Enligt veterinären har någon sparkat henne så hårt att båda hennes hörntänder har slagits ut. Men trots all ondska hon har gått igenom är hon ändå en riktig kelkatt, för hon älskar att bli klappad och ompysslad, och jag skulle vilja hålla om henne varje minut. Jag har träffat många katter i mitt liv, men det är väldigt sällan som jag har fastnat för någon som Tiffany. Kanske hade hon blivit min om vi hade haft det där stora huset med alla möjligheter. För jag har så många drömmar och Tiffany var min dröm fram tills igår. Då fick jag ett mail från Maritha där hon berättade att Tiffany hade fått ett hem. Jag blev både glad och ledsen. Glad för Tiffany's skull att hon äntligen skulle få ett riktigt och kärleksfullt hem. Men samtidigt ledsen för att jag visste att hon aldrig skulle bli min. Men Tiffany kommer alltid att finnas kvar i mitt hjärta. Hon är en sådan katt jag kommer att tänka på när jag är ledsen, för hennes vackra ögon gör mig så glad. Tiffany utstrålar tro, hopp och kärlek, och jag är helt säker på att det även finns en ängel inom henne. Och den ängeln tänder ett ljus för alla hemlösa, sjuka och oönskade katter.  Fotnot: Tiffany flyttade till sin nya ägare torsdagen den 9 november. Jag önskar henne och hennes nya ägare lycka till. Hon är verkligen värd ett alldeles eget hem med mycket kärlek. Hennes ungar Nosen och Sally har fått nya hem. Kvar på katthemmet finns fortfarande ungen Gerbera.
 

Den här artikeln skrevs i samma veva som Tiffany fick ett nytt hem, men av olika anledningar fungerade det inte, därför är Tiffany nu tillbaka på Katthemmet Kompis. Hon söker fortfarande efter ett eget hem.  

image18
Foto: Katthemmet Kompis


Ny kattfamilj

Nästa vecka kommer en ny kattfamilj att komma till Katthemmet Kompis. I vintras dök det upp en mager och ensam hona hemma hos en kille i Göteborg. Killen är dock allergisk, men offrade sig och tog in katten ändå. I våras fick honan ungar och nu behöver hela familjen hjälp med att få egna hem. Nästa vecka kommer att han köra enda från Göteborg till lilla Nybro i Småland....En lång väg, men är man djurvän så är man...
Flera bilder på den nya familjen dyker upp så småningom.

image7
En av kattungarna.

Kattungen Dolf är tingad!

Rödluvans kattunge, Dolf, är nu tingad. Dolf en riktig busunge som älskar att stå i centrum. Han kommer att flytta till sin nya familj om några veckor, då han är 12 veckor gammal. Hans mamma Rödluvan och syskonen Ole och Dole söker fortfarande nya hem.

image4

image5
Hela syskonskaran. Berta och Kerstin är tingade.


image6
Mamma Rödluvan.

Foto: Katthemmet Kompis


Selma har fått ett eget hem

För en tid sedan upptäcktes det att Selma hade ett blåsljud på sitt hjärta, men veterinären säger att Selma kan leva många år till. Nu är hon ungefär 2-3 år.

Selma är otroligt tillgiven och kelen. Hon brukar lägga sitt huvud i Marithas hand och då kelar hon allt vad hon bara kan. Hon är också mamma till den söta ungen Rulle, som föddes sommaren 2006 (har fått eget hem), och är lika charmig som honom. Källa; Katthemmet Kompis
Nu har Selma äntligen fått ett eget hem, vilket vi självklart tycker är jätteroligt!

image3
Foto: Katthemmet Kompis


Isse är månadens katt

Söta Isse är månadens katt. Under hans första månader i livet gömde hans mamma undan honom och hans syskon, vilket han gjort att han är lite reseverad, men han blir mer nyfiken för varje dag.

image2
Stiliga Isse

Välkommen till Katthemmet Kompis!

På denna blogg hittar du Katthemmet Kompis som finns i Nybro, i hjärtat av Småland. Maritha och Sonny heter de som driver katthemmet, helt ideelt. De öppnade katthemmet eftersom det finns så många misskötta, övergivna och utslängda katter som är i desperat behov av hjälp med att omplaceras. Katten har tyvärr alltför låg status i vårt samhälle och kan de hjälpa några katter är det värt mycket. (Källa: Katthemmet Kompis)
Jag som kommer att skriva här heter Jenny, och jag lärde känna Maritha och Sonny för ungefär två år sedan, då jag köpte min katt Blixten från katthemmet. Jag blev väldigt fascinerad av deras arbete och har sedan dess hjälpt och stöttat dem med olika saker. På deras blogg kommer ni att få läsa om deras arbete, om katterna och om de katter som kommer in och får nya hem.
På deras hemsida finner du mer information. www.katthemmetkompis.se



image1
Tiffany hittades ute, ensam, dräktig och väldigt mager. Hon
togs omhand av Katthemmet Kompis. Kvar på katthemmet
finns hon och hennes dotter Gerbera. Hennes andra ungar,
Nosen och Sally, har fått egna hem.


RSS 2.0